Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen
Aardappelen

4 Hoe kook ik aardappels
Hoe kook ik aardappels

Door: Janine Bruinooge

Wij Nederlanders zijn gek op aardappels. Al jaren. Vincent van Gogh legde onze aardappelliefde in 1885 zelfs vast op doek: hij maakte destijds het schilderij ‘De aardappeleters’. De van oorsprong uit Zuid-Amerika afkomstige wortelknol neemt dan ook een belangrijke plaats in, in de Nederlandse keuken. Onze warme gerechten van vlees, vis of ei combineren we vaak met een aardappel. Dat is niet zo verwonderlijk omdat aardappels makkelijk zijn te telen – ze passen zich snel aan aan verschillende soorten grond en klimaat – en ze bevatten belangrijke voedingsstoffen. Aardappels hebben net als groenten een hoog gehalte aan vitamine C en B. Om te kunnen genieten van aardappels, moet je wel even de keuken in duiken; rauw zijn ze niet te eten. Gelukkig is het koken van aardappels een fluitje van een cent. Als je de onderstaande stappen volgt, kan het zeker niet misgaan.


Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen

4 Hoe maak ik aardappelpuree
Hoe maak ik aardappelpuree

Door: Janine Bruinooge

Poffen, koken, stomen, gratineren, noem het maar op, of we doen het met de aardappel. Een veelgemaakt aardappelgerecht is puree. Ook al kun je tegenwoordig aardappelpuree kant en klaar in de supermarkt kopen, het loont nog altijd de moeite om zelf met een stamper aan de slag te gaan. Want een eigengemaakte puree is meestal mooier van structuur en van smaak dan een uit een bakje of zakje. Bovendien is het maken van een aardappelpuree erg makkelijk. Als je deze stappen volgt, kan het zeker niet misgaan.


Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen

4 Hoe maak ik Zwitserse rösti
Hoe maak ik Zwitserse rösti

Door: Petra Megens

Met verse geitenkaas maak je de mooiste rösti: perfect licht goudbruin, lekker krokant, zacht van smaak en niet te vet. Deze variant wordt gemaakt met rauwe aardappels. Daardoor duurt het wel even voor hij klaar is, maar moeilijk is hij niet.


Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen

4 Hoe bak ik Vlaamse friet
Hoe bak ik Vlaamse friet

Door: Ivo Victoria

Vlaamse Friet. Nederlanders zijn er dol op en de zogenaamde patatzaken spelen daar handig op in door zonder boe of ba te beweren dat zij echte Vlaamse friet bereiden. Helaas hebben hun slappe, halfgebakken porties in de meeste gevallen slechts weinig te maken met de knapperige goudbruine rakkers waar wij allen naar verlangen. Een doorn in het oog van een rasechte Vlaming als ikzelf. Laat je niet langer voor de gek houden, vrienden Nederlanders, echte Vlaamse friet bak je zo!


Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen

4 Hoe bak ik aardappelpannenkoeken
Hoe bak ik aardappelpannenkoeken

Door: Adine Faber-Versluis

Aardappels zijn voedzaam en lekker, maar elke dag aardappels kan een beetje saai worden. Varieer eens en maak heerlijke aardappelpannenkoeken voor bij het avondeten. Of voor bij de lunch, want ook dan smaken ze prima.


Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen

4 Hoe maak ik zelf chips
Hoe maak ik zelf chips

Door: Adine Faber-Versluis

Voor lekkere en relatief gezonde chips hoef je niet naar de winkel, die maak je gewoon zelf. Het vraagt wel wat oefening; hoewel het recept eenvoudig is, luistert het bakproces nogal nauw. Als je het echter eenmaal onder de knie hebt, wil je nooit meer anders!


Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen

4 Hoe pof ik aardappels
Hoe pof ik aardappels

Door: Adine Faber-Versluis

Geen zin om aardappels te schillen, of wil je gewoon even een lekkere snack tussendoor? Kies dan voor aardappels poffen. Aardappels poffen is makkelijk, lekker en snel. Bovendien is het een leuke manier om van gewone aardappels toch iets bijzonders te maken.


Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Aardappelen

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!