Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Dessert » Hoe maak ik stoofpeertjes
4

Hoe maak ik stoofpeertjes

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik stoofpeertjes
Een echte herfstmaaltijd is niet compleet zonder een portie lekkere stoofpeertjes. Of je ze nu maakt voor erbij of als toetje; stoofpeertjes smaken altijd. Stoofperen maken is vrij eenvoudig, je hebt er alleen wat geduld voor nodig. Hier lees je hoe je ze zelf klaar maakt.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • 1 kg peren (de Gieser Wildeman wordt mooi rood)
  • Pan
  • Water
  • Mes
  • Dunschiller
  • Kaneelstokje
  • 2 Kruidnagels
  • 1 dl rode bessensap of rode wijn
  • Citroensap
  • 100 gram suiker

Stappen

  1. Schil de peren

    Schil de peren. Gebruik hiervoor een dunschiller, dan blijven de peren mooi in vorm. Snijd ze door de helft. Haal de klokhuizen eruit. Als je grote peren hebt, dan kun je ze vervolgens nog een keer door de helft snijden, zodat je kwarten over houdt.

  2. Bereid het stoofvocht

    Het stoofvocht bepaalt de smaak van de peren. Besteed hier dus extra aandacht aan. Het is de bedoeling dat de smaken van alle ingrediënten straks in de peertjes trekken, waardoor die heerlijk smaken. Pak een pannetje en doe daar de bessensap (of wijn), suiker, het kaneelstokje en de twee kruidnagels in. Als je geen kaneelstokjes hebt, dan kun je eventueel ook ongeveer een theelepel gewone kaneel gebruiken.

  3. Breng het geheel aan de kook

    Doe vervolgens ook de peertjes in het stoofvocht. Verdeel ze goed over de pan. Voeg vervolgens wat water toe, zodat de peertjes net onder staan. Breng het vocht aan de kook.

  4. Stoof de peren

    Zodra het water kookt, draai je het vuur weer laag en doe je het deksel op de pan. Nu begint het stoven van de peren. Afhankelijk van het aantal peren en het formaat ervan, duurt dit 2 tot 4 uur. De meeste peren zullen na 2,5 tot 3 uur al goed zijn. Controleer de peertjes regelmatig, want het is niet de bedoeling dat ze in moes veranderen.

  5. Maak het stoofvocht dikker

    Als de peren goed gestoofd zijn, dan is het kookvocht als het goed is een beetje stroperig. Is dat niet het geval, haal dan de stoofpeertjes uit de pan en kook het vocht - zonder deksel op de pan - nog even in. Haal daarna het kaneelstokje en de kruidnagels uit de pan en stop de peertjes weer terug. Ze zijn nu klaar om geserveerd te worden!

Do's

  • De peertjes heel laten lijkt ook heel feestelijk. Laat dan ook het stokje zitten. De bereidingswijze is verder hetzelfde
  • Maak de peertjes ook eens met wat citroensap en een extra stokje kaneel. Je kunt dan de helft van de suiker weglaten
  • Weinig tijd? Maak de stoofpeertjes dan klaar in de snelkookpan. Ze moeten dan ongeveer 50 minuten stoven
  • Stoofperen als toetje? Serveer ze dan met verse slagroom en kaneel

Don'ts

  • Voorkom dat de peren in moes veranderen; ze mogen smelten in je mond, maar moeten nog wel stevig genoeg zijn om ze op te kunnen scheppen

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 471
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!