Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Dessert » Hoe maak ik zelf yoghurt

Hoe maak ik zelf yoghurt

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 8 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik zelf yoghurt
Zelf yoghurt maken is niet zo moeilijk als het lijkt. Bovendien kun je - als je het basisrecept eenmaal onder de knie hebt - eindeloos variëren met smaakjes, vruchten, enzovoorts.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Steelpan
  • Thermosfles
  • Thermometer
  • Een liter melk, het liefst volle, verse melk
  • Twee eetlepels yoghurt
  • Lepel of garde
  • Afsluitbare plastic/glazen fles of bak.

Stappen

  1. Verwarm de melk

    Giet de melk in het steelpannetje en verwarm deze tot het kookpunt. Let er goed op dat je de melk niet door laat koken. Gebruik vervolgens je thermometer om de melk af te laten koelen tot 40 graden. Het verhitten van de melk is nodig om eventuele slechte bacteriën in de melk te doden.

  2. Voeg yoghurt toe

    Als de melk een temperatuur heeft van 40°C, dan schep je er voorzichtig twee eetlepels yoghurt bij. In deze yoghurt zit de zogenaamde 'yoghurtcultuur', die ervoor zorgt dat ook de melk door fermentatie verandert in yoghurt. Roer de yoghurt goed door de melk en laat het geheel in een thermosfles afkoelen.

  3. Laat je zelfgemaakte yoghurt rusten

    Als je yoghurt ongeveer 7 uur in de thermosfles heeft gezeten, is je zelfgemaakte yoghurt klaar. Je kunt het nu het beste overgieten in een plastic kan of bak en met deksel erop in de koelkast zetten. Maak ook direct je thermoskan goed schoon; als de yoghurt zich eenmaal op de binnenkant heeft vastgezet, krijg je dit nooit meer helemaal fris en kun je de thermosfles eigenlijk nergens meer voor gebruiken.

  4. Voeg een smaakje toe

    Als je yoghurt klaar is, kun je zelf een smaakje toevoegen. Dit doe je door bijvoorbeeld fruit erdoorheen te pureren. Ook lekker: wat vanille- en kaneelpoeder erdoor voor een zalige vanilleyoghurt.

    Eet je zelfgemaakte yoghurt zo snel mogelijk op; na verloop van tijd wordt deze weer wat dunner en zul je weer gewone yoghurt toe moeten voegen om weer de oorspronkelijke yoghurtstructuur te krijgen.

Do's

  • Begin met een klein beetje; yoghurt maken is niet moeilijk, maar een eerste keer kan lastig zijn. Dan is het zonde als je een heel pak melk weg moet gooien omdat er met het verhitten iets mis is gegaan

Don'ts

  • Gebruik je een keer houdbare melk voor dit recept? Dan is het niet nodig om de melk eerst tot het kookpunt te verwarmen

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!