Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Cocktails » Hoe maak ik een klassieke martini
4

Hoe maak ik een klassieke martini

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 5 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een klassieke martini
Een klassieke martini spreekt tot de verbeelding. De cocktail roept onmiddellijk associaties op met glamour, klasse, femmes fatales en stoere mannen... natuurlijk met James Bond als archetype. De geheim agent wilde zijn martini - tegen traditionele mixregels in - geshaked met ijs en niet geroerd. Roeren is echter hoe het moet, volgens puristen.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Cocktailglas
  • Mixglas (liefst met een schenktuit)
  • Meetglas
  • Roerlepel met lange steel
  • Strainer (ook wel barzeef)
  • 5 cl gin van een goed merk
  • 2 cl droge vermout
  • IJsblokjes
  • Groene olijven

Stappen

  1. Ken je klassiekers

    In Europa kennen we ‘Martini’ vooral als merknaam van de vermoutsoort van de Italiaanse Martini & Rossi. Vooral de zoete variant daarvan wordt veel als aperitief gedronken. Met ‘een martini’ verwijs je naar een wereldberoemde cocktail, waar vermout een bestanddeel van is. Deze is helemaal niet zoet en heeft een veel hoger alcoholgehalte.

    Bond drinkt zijn martini zoals veel Amerikanen hem drinken: met heel veel delen wodka en weinig delen vermout (6:1). Een originele klassieke martini wordt echter gemaakt met gin en is minder sterk.

    Waar de martini precies vandaan komt, is onzeker. Vaak wordt gezegd dat de martini is afgeleid van de zoetere ‘martinez’, uitgevonden door de Amerikaan Jerry Thomas, schrijver van het eerste mix- en drankjesboek. 

  2. Voorbereiding

    Zet een cocktailglas in de koelkast of roer er een ijsblokje in om zodat het goed koud is. Het glas moet beslaan zodra je het drankje erin schenkt.

    Houd je ‘gereedschap’ in de aanslag.

  3. Mix en roer

    Doe een paar ijsblokjes in het mixglas, schenk er de juiste hoeveelheden gin en vermout in (meet met het meetglas) en roer tenminste 20 seconden snel met de roerlepel. Hierdoor worden de twee vloeistoffen helemaal vermengd en krijgt de cocktail een zachte smaak.

    In de beroemde Harry’s Bar in Venetië wordt het drankje voorzichtig geroerd om de gin ‘geen pijn’  te doen. Kenners beweren dat de cocktail bitterder wordt van teveel roeren. Dat is overigens ook waarom ze tegen shaken zijn. Daarnaast maakt shaken het drankje troebel. 

  4. Garneer en serveer

    Schenk de cocktail met een strainer in het cocktailglas (zodat het ijs niet meekomt).

    Garneer met een groene cocktailolijf. Een schijfje citroenschil kan ook, die geeft er iets neutralere smaak aan je cocktail.

Do's

  • Bestel een ‘klassieke martini’ als je een cocktail met gin wilt. Wil je er een met wodka, dan vraag je om een ‘wodka martini’.

Don'ts

  • Stir it, don't shake it!

Bron

Het Groot Cocktailboek, Ulrich Klever, Uitgeverij van Dishoeck
Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!