Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe bak ik de lekkerste scones
3

Hoe bak ik de lekkerste scones

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 25 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bak ik de lekkerste scones
Scones komen oorsprokelijk uit Engeland en zijn een onmisbaar onderdeel van een high tea. Het zijn zoete bolletjes die je doormidden snijdt en besmeert met jam en slagroom. Niet moeilijk om te maken, wél bijzonder en erg lekker! De ingrediënten heb je meestal wel in huis, dus perfect voor een regenachtige zondagmiddag of bij onverwacht bezoek.

Hoedoe door: Marèse Peters

Bekijk het profiel van Marèse Peters
Aantal Hoedoes: 2


Benodigdheden

  • mengkom
  • mixer (eventueel)
  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 110 gram boter
  • 60 gram poedersuiker
  • 2,5 deciliter melk
  • een theelepel kaneel
  • voor erbij:
  • jam (liefst een paar verschillende soorten)
  • geklopte slagroom zonder suiker
  • bakplaat
  • bakpapier
  • oven

Stappen

  1. Kneed bakmeel, zout en boter goed door elkaar

    Doe dit met je handen. Door de warmte van je handen wordt de boter zacht. Zo kun je hem gemakkelijk door het meel kneden. Blijf kneden totdat je een fijn mengsel hebt, waarin de boter is 'opgelost'.

  2. Voeg kaneel, poedersuiker en melk toe

    Je kunt nu een mixer gebruiken om een soepel deeg te krijgen. Maar met je handen gaat het eigenlijk net zo goed. En het is ook leuk om te doen. Als je tenminste niet bang bent om vieze handen te krijgen.

  3. Verdeel het deeg in ongeveer 14 bolletjes

    Je kunt de bolletjes net zo groot maken als je zelf wilt. Hoe groter het formaat, hoe minder je er uit één portie deeg krijgt.

  4. Bak de scones in een hete oven

    Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de bolletjes erop. Schuif de plaat voorzichting in de hete oven (230 graden C - gasoven stand 6). Laat de scones 8 tot 10 minuten bakken. Zodra ze een beetje beginnen te verkleuren, haal je ze er meteen uit. Ze mogen niet bruin worden!

  5. Serveer de scones warm

    Klop de slagroom zonder suiker. Doe de jam in een mooi schaaltje. Laat de scones even afkoelen en serveer ze meteen. Iedereen neemt een warme scone en snijdt die middendoor. Besmeer de helften met een laagje jam en dan een laagje slagroom. Meteen opeten. Kopje thee erbij!

Do's

  • Voordat je begint het deeg te maken, zet je de oven al aan.
  • Leg de scones ver uit elkaar op de bakplaat. Tijdens het bakken rijzen ze namelijk nog. Als ze dicht tegen elkaar aan liggen, gaan ze aan elkaar plakken.
  • Blijf bij de oven staan als de scones erin zitten! Voor je het weet zijn ze verbrand.

Don'ts

  • Gebruik geen andere suiker dan poedersuiker. Dat geeft het beste resultaat.
  • Zet de oventemperatuur niet te laag. De juiste temperatuur is 230 graden Celsius. Zo worden de scones van buiten mooi droog en knapperig, en blijven ze van binnen nog een beetje vochtig.
  • Doe geen suiker in de slagroom. Anders wordt de combinatie van scone + jam + slagroom te zoet!

Clotted cream in plaats van slagroom

door Marèse Peters op 17-09-2008 14:21
In Engeland krijg je vaak clotted cream bij je scones. Dat is erg lekker (en ook erg vet). In Nederland krijg je bijna geen clotted cream, alleen bij speciaalzaken. Hou het daarom simpel, en gebruik gewoon slagroom zonder suiker. Net zo lekker!

Clotted cream in plaats van slagroom

door Isabel de Wijngaert op 12-07-2013 13:22
ik heb wel een beetje suiker gebruikt maar het was niet erg zoet.

In het begin

door Isabel de Wijngaert op 12-07-2013 13:21
Hallo

Ik heb dit recept geprobeerd en het lukte goed ,
Maar toen ik het in de oven deed begon ik met 7 minuten maar toe waren ze al donker maar toen ik 6 minuten deed waren ze heel licht is er hier een oplossing voor??

Groeten van Isabel ded Wijngaert
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 60
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!