Hoe maak ik lekkere muffins
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Voor 12 muffins:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 ml melk op kamertemperatuur
- 60 gram suiker
- 50 gram boter op kamertemperatuur
- 2 eieren op kamertemperatuur
- Muffinvormpjes of een muffinbakplaat
- Mixer
- Mengkom
- Weegschaal
- Spatel
- Lepel
Stappen
-
Weeg de ingrediënten nauwkeurig af
Bij muffins is het erg belangrijk dat je de ingrediënten nauwkeurig afweegt. Iets te veel of iets te weinig kan ervoor zorgen dat je muffins niet rijzen of helemaal niet luchtig zijn. Doe dit ruim voor je gaat bakken, zodat de ingrediënten allemaal even op kamertemperatuur kunnen komen. Dit is vooral belangrijk voor de boter; smelten in de magnetron levert niet hetzelfde resultaat op.
Verwarm de oven ondertussen vast voor op 200°C en haal de plaat of het rooster dat je gaat gebruiken voor de muffins vast uit de oven, zodat je dat straks niet meer hoeft te doen als het heet is. -
Maak een luchtige mix
Doe de zachte boter in de mengkom en zet de mixer aan. Voeg vervolgens in delen de suiker toe. Mix dit op gemiddelde snelheid goed door elkaar, tot het een luchtige mix wordt.
-
Voeg de eieren toe
Voeg eerst het eerste ei toe. Wacht net zolang tot dat helemaal in de mix is opgenomen. Voeg daarna ook het tweede ei toe. Als je extra luchtige muffins wilt, dan kun je eventueel ook een derde of zelfs een vierde ei toevoegen. Wacht ook dan steeds weer tot het vorige ei helemaal opgenomen is in de mix.
-
Voeg het bakmeel en de melk toe
Als laatste voeg je het zelfrijzende bakmeel toe. Doe dit in stapjes. Pak een lepel en schep steeds een beetje van het bakmeel in de mengkom, terwijl je de mixer laat draaien. Als je alles in één keer in de mengkom gooit is de kans op klontjes groter én kun je direct daarna je keuken schoonmaken. Zelfrijzend bakmeel verstuift - net als bloem - namelijk nogal. Om dat te voorkomen kun je zelfs de mixer tijdelijk even op de laagste stand zitten.
Als al het zelfrijzende bakmeel in de mengkom zit, voeg je ook de melk toe en schakel je de mixer naar de hoogste stand. Laat hem hier ongeveer een minuut op staan. -
Vul de vormen en bak de muffins
Als de mix goed luchtig geklopt is, kun je deze in de vormpjes doen. Pak een lepel en schep elk vormpje ongeveer voor 2/3 vol. Als je mix over hebt kun je er eventueel nog wat bij doen. Zet de muffins vervolgens in de oven en bak ze binnen 20 tot 25 minuten goudbruin.
Doe de oven pas na het bakken open. Controleer met een satéprikker of ze van binnen goed zijn; als deze er schoon uitkomt, zijn de muffins helemaal gaar en kun je ze af laten koelen. Eet smakelijk!
Do's
- Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis? Dan kun je dat ook vervangen door 250 gram bloem, 2,5 theelepels bakpoeder en een snufje zout
- Nog luchtigere muffins? Voeg een extra ei toe
Don'ts
- Gebruik geen ingrediënten die rechtstreeks uit de koelkast komen
- Gebruik geen garde. Sommige recepten geven aan dat dat wel kan, maar met een garde krijg je je muffins nooit zo luchtig als met een mixer
Meer uitleg
- De oorspronkelijke muffin werd gebakken met olie en niet met boter
- Liever chocolademuffins? Hier zie je hoe je die maakt
muffins
De muffins waren helemaal hol van binnen.
Gebakken in een hetelucht oven
Voor de muffins heb ik het volgende gebruikt. Ik heb uw recept gehalveerd.
Kon er ruim 6 muffins uit halen..
Gebruikt:
125gr zelf.rijs bakmeel,2eieren,30gr suiker,25gr bakenbraad boter,75ml melk.
Volgens mij niets fout gedaan. Alhoewel??
graag hoor ik van u.
vr groet.
Rob