Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe maak ik lekkere muffins

Hoe maak ik lekkere muffins

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik lekkere muffins
Voor bij het ontbijt, voor een feestje of gewoon voor bij de thee: muffins smaken eigenlijk altijd. Bovendien kun je met het basisrecept eindeloos variëren. Verras jezelf bijvoorbeeld eens met blueberry muffins, koffiemuffins of zalige chocolademuffins. Het recept is eenvoudig en het bakken kost je nog geen half uur.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Voor 12 muffins:
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 150 ml melk op kamertemperatuur
 • 60 gram suiker
 • 50 gram boter op kamertemperatuur
 • 2 eieren op kamertemperatuur
 • Muffinvormpjes of een muffinbakplaat
 • Mixer
 • Mengkom
 • Weegschaal
 • Spatel
 • Lepel

Stappen

 1. Weeg de ingrediënten nauwkeurig af

  Bij muffins is het erg belangrijk dat je de ingrediënten nauwkeurig afweegt. Iets te veel of iets te weinig kan ervoor zorgen dat je muffins niet rijzen of helemaal niet luchtig zijn. Doe dit ruim voor je gaat bakken, zodat de ingrediënten allemaal even op kamertemperatuur kunnen komen. Dit is vooral belangrijk voor de boter; smelten in de magnetron levert niet hetzelfde resultaat op.

  Verwarm de oven ondertussen vast voor op 200°C en haal de plaat of het rooster dat je gaat gebruiken voor de muffins vast uit de oven, zodat je dat straks niet meer hoeft te doen als het heet is.

 2. Maak een luchtige mix

  Doe de zachte boter in de mengkom en zet de mixer aan. Voeg vervolgens in delen de suiker toe. Mix dit op gemiddelde snelheid goed door elkaar, tot het een luchtige mix wordt.

 3. Voeg de eieren toe

  Voeg eerst het eerste ei toe. Wacht net zolang tot dat helemaal in de mix is opgenomen. Voeg daarna ook het tweede ei toe. Als je extra luchtige muffins wilt, dan kun je eventueel ook een derde of zelfs een vierde ei toevoegen. Wacht ook dan steeds weer tot het vorige ei helemaal opgenomen is in de mix.

 4. Voeg het bakmeel en de melk toe

  Als laatste voeg je het zelfrijzende bakmeel toe. Doe dit in stapjes. Pak een lepel en schep steeds een beetje van het bakmeel in de mengkom, terwijl je de mixer laat draaien. Als je alles in één keer in de mengkom gooit is de kans op klontjes groter én kun je direct daarna je keuken schoonmaken. Zelfrijzend bakmeel verstuift - net als bloem - namelijk nogal. Om dat te voorkomen kun je zelfs de mixer tijdelijk even op de laagste stand zitten.

  Als al het zelfrijzende bakmeel in de mengkom zit, voeg je ook de melk toe en schakel je de mixer naar de hoogste stand. Laat hem hier ongeveer een minuut op staan.

 5. Vul de vormen en bak de muffins

  Als de mix goed luchtig geklopt is, kun je deze in de vormpjes doen. Pak een lepel en schep elk vormpje ongeveer voor 2/3 vol. Als je mix over hebt kun je er eventueel nog wat bij doen. Zet de muffins vervolgens in de oven en bak ze binnen 20 tot 25 minuten goudbruin.

  Doe de oven pas na het bakken open. Controleer met een satéprikker of ze van binnen goed zijn; als deze er schoon uitkomt, zijn de muffins helemaal gaar en kun je ze af laten koelen. Eet smakelijk!

Do's

 • Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis? Dan kun je dat ook vervangen door 250 gram bloem, 2,5 theelepels bakpoeder en een snufje zout
 • Nog luchtigere muffins? Voeg een extra ei toe

Don'ts

 • Gebruik geen ingrediënten die rechtstreeks uit de koelkast komen
 • Gebruik geen garde. Sommige recepten geven aan dat dat wel kan, maar met een garde krijg je je muffins nooit zo luchtig als met een mixer

Bron

Meer uitleg

muffins

door rob op 23-03-2014 18:32
Wat doe ik fout.
De muffins waren helemaal hol van binnen.
Gebakken in een hetelucht oven
Voor de muffins heb ik het volgende gebruikt. Ik heb uw recept gehalveerd.
Kon er ruim 6 muffins uit halen..
Gebruikt:
125gr zelf.rijs bakmeel,2eieren,30gr suiker,25gr bakenbraad boter,75ml melk.
Volgens mij niets fout gedaan. Alhoewel??
graag hoor ik van u.
vr groet.
Rob

muffins

door Adine Versluis op 24-03-2014 13:04
Hoe heet had je de heteluchtoven? Vaak moet die iets lager staan dan de gewone oven. Daarnaast zou ik het eens proberen met gewone boter (roomboter of margarine), in plaats van bak- en braadboter. Dat is toch wat anders. Succes!

muffins

door rob op 28-03-2014 19:46
Adine.
De hete lucht oven stond op 200 graden.
Met gewone boter is natuurlijk een idee.
Als het uiteindelijk gelukt is, laat ik het je weten.
De muffins waren echt totaal leeg. De buitenkant zag er wel goed uit.
Ik ga het proberen. Dank je voor de info.
Rob

muffins

door rob op 28-03-2014 19:48
pfff toch nog wat vergeten te vragen.
Zit er ook nog verschil in als je roomboter, margarine of halvarine gebruikt?
rob

muffins

door Adine Versluis op 28-03-2014 19:51
Het zou qua vorm e.d. niet uit moeten maken, maar roomboter is wat voller en wat gezonder. De muffins worden daar wel wat smakelijker van.

muffins

door rob op 04-04-2014 17:15
Adine.
Ik heb wederom alles gehalveerd. Alleen 3 eieren bij gedaan. En roomboter gebruikt.
Ik moet zeggen, het zag er een stuk beter uit. Er mocht misschien iets meer suiker bij. Maarja, smaken verschillen. De cakes waren ook niet veel omhoog gekomen. Ik had de vormpjes driekwart gevuld. Zij waren ongeveer 3 cm hoog. Na het afkoelen waren ze ongeveer 3 en halve cm. Dus een halve cm gerezen. Ik dacht dat de cakes toch wel ruim over de rand moesten komen. Misschien ook iets meer ZR bakmeel gebruiken. Oja, de hete luchtoven stond op 190graden.
Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!