Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Aziatisch » Hoe kook ik sushirijst
4

Hoe kook ik sushirijst

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 45 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kook ik sushirijst
Sushi is een Japanse lekkernij die je op allerlei manieren kunt bereiden. Een van de ingrediënten die eigenlijk bijna onlosmakelijk met sushi verbonden is, is rijst. Sushi rijst wordt op een speciale manier gekookt, zodat de smaak optimaal is. Hier lees je hoe je deze sushi rijst zelf kunt koken!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 478


Benodigdheden

  • Pan
  • Vergiet
  • Lepel of spatel
  • Aluminiumfolie
  • 300 gram sushirijst (kun je kopen in Japanse toko's. Veel Chinese toko's hebben het ook)
  • 5 eetlepels Sake
  • 7 eetlepels zoete rijstazijn
  • 4 eetlepels suiker
  • Halve eetlepel zout
  • Halve liter water

Stappen

  1. Was de rijst goed

    Voor je de rijst kookt, moet je deze goed wassen. Doe de sushirijst in een vergiet en laat er koud water overheen stromen. De rijst is goed als het water dat uit de vergiet stroomt weer helemaal transparant is. Laat de rijst goed uitlekken.

  2. Breng de rijst aan de kook

    Vul een pan met het water en de sake en giet hier de rijst in. Breng alles op hoog vuur aan de kook. Zodra het vocht kookt roer je de rijst een keer door en zet je het vuur zo laag mogelijk. Dek de pan af met aluminiumfolie en leg daarop het deksel. Op die manier blijft alle stoom in de pan. Dit zorgt ervoor dat de korrels straks lekker vol worden.

  3. Laat de rijst garen

    Laat de rijst op deze manier 20 tot 30 minuten op laag vuur staan en controleer dan of al het vocht in de pan al verdampt is. De rijst is gaar, als dat het geval is. Je kunt dit nog extra controleren door te kijken of je de korrels helemaal 'schoon' fijn kunt knijpen. Als er nog een hard stukje in zit, dan moet de rijst nog even. Haal het deksel echter niet te vaak van de pan, want dan krijgt de stoom alsnog kans om te ontsnappen en is de kans op aanbakken groter.

  4. Maak een azijnmengsel

    Als je wacht tot de rijst klaar is, heb je mooi de tijd om een azijnmengsel te maken. Dit doe je door de rijstazijn, het zout en de suiker door elkaar te roeren, net zolang tot het een glad mengsel is. Als de rijst klaar is, kun je dit mengsel door de rijst roeren.

  5. Laat de rijst afkoelen

    In tegenstelling tot gewone rijst, gebruik je sushirijst eigenlijk altijd koud. Laat de rijst dus rustig afkoelen. Je kunt het eventueel ook af laten koelen door het met een waaiertje koel te wapperen. Zodra de rijst afgekoeld is, kun je de rijst gebruiken in sushi. Vergeet ook niet om lekker verse wasabi te maken, dat maakt het helemaal af!

Do's

  • Koop goede ingrediënten. Hoewel sushi best lastig te maken is, is het een vrij eenvoudig gerecht. De kracht zit dan ook in de smaken en de kwaliteit van de ingrediënten.
  • Blijf oefenen. Gewoon rijst koken is vaak al moeilijk, sushirijst koken kan nog lastiger zijn. Het zal niet in één keer helemaal goed gaan

Don'ts

  • Kort de bereidingstijden niet in

Bron

O.a. About.com, Smulweb.nl, Sushicup.com

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 16
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!