Hoe maak ik sushi
Document acties
- Tijdshoeveelheid 120 minuten
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Benodigdheden
- Voor 3- 4 personen
- 300 gram sushirijst
- 6 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel zout
- 6 vellen nori (velletjes Japans zeewier)
- Verse rauwe tonijn in lange dunne reepjes
- Rauwe (of gerookte) zalm in lange dunne reepjes
- Gerookte kipfilet, in lange dunne reepjes
- Komkommer in lange dunne reepjes
- Wortel in lange dunne reepjes
- Avocado in lange dunne reepjes
- Bosuitjes, in lange dunne reepjes
- Japanse sojasaus
- Wasabi
- Sushimatje
Stappen
-
Maak de rijst
Bereid de sushirijst minimaal een uur voor je hem gaat gebruiken, want hij moet helemaal afkoelen.
Spoel de ongekookte rijst met koud water totdat het water nauwelijks meer troebel wordt. Kook de rijst dan volgens de instructies op de verpakking. Los suiker en zout op in de azijn door flink te roeren. Schep de rijst in een ondiepe lage schaal (die je eerst een beetje vochtig maakt zodat de rijst niet vastplakt). Verdeel de azijn over de rijst, roer de rijst om en maak de korrels kos. Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur. Dek de rijst af met een schone vochtige doek en zet weg tot verder gebruik. Zet de rijst niet in de koelkast, daarmee gaat veel smaak verloren en worden de korrels hard.
-
Verdeel de rijst
Leg een sushimatje voor je neer. Zet een schaaltje met water met daarin wat citroen of azijn naast je. Halveer de norivellen.
Leg een half velletje nori tegen de onderrand van het matje, met de gladde, glanzende kant naar beneden en met de lange kant het dichtst bij je. Maak je vingers nat, neem een handjevol rijst en verdeel dit in een dun laagje (ongeveer een halve centimeter) over het norivel. Laat een reepje van ongeveer een centimeter aan de bovenkant vrij. Maak je vingers een beetje vochtig als het je niet lukt de rijst mooi te verdelen. Druk de rijst niet te hard aan.
-
Verdeel de ingrediënten
Smeer eerst met je vinger een heel dun laagje wasabipasta dwars over het midden van de rijst en leg er een lange, dunne strook ingrediënten op, bijvoorbeeld reepjes komkommer met tonijn, zalm met zalm, kipreepjes met bosui.
-
Rol de sushi
Pak het matje aan de onderkant met duimen en wijsvingers beet en hou de vulling met beide middel- en wijsvingers op z’n plek. Trek het matje over het velletje nori heen, maar zo dat er nog wel een heel klein strookje nori te zien blijft. Vouw het matje terug: je ziet nu dat de nori een lange koker vormt. Bedek de rol nogmaals met het matje en rol nu met je handen naar boven. Snijd de rol met een iets bevochtigd scherp mes doormidden en verdeel elke helft in drie gelijke rolletjes.
-
Serveer de sushi
Leg de rolletjes op een mooie schaal en serveer met een klein bakje sojasaus, een toefje wasabipasta en ingemaakte gember.
Do's
- Om echt mooie sushi te maken, moet je heel veel oefenen. Gewoon veel doen, dus.
- Gebruik alleen de meest verse rauwe vis.
Don'ts
- Druk de rijst niet te hard aan, daarmee maak je de korrels kapot.