Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe bel ik mobiel zo goedkoop mogelijk

Hoe bel ik mobiel zo goedkoop mogelijk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Mobiel kunnen bellen behoort zo’n beetje tot eerste levensbehoeften. En graag met een mobieltje waarmee je gezien mag worden. Het bellen en sms’en zelf moet liefst zo goedkoop mogelijk zijn. Hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk geld kwijt bent aan je noodzakelijke communicatiebehoefte? Zelf uitzoeken is een heel gepuzzel. Gelukkig doen anderen dat voor je!

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

  • Mobieltje.
  • Contract met provider.
  • Inzicht in je belgedrag.

Stappen

  1. Schrijf je belgedrag op

    Iets opschrijven is natuurlijk ouderwets, als je ook kunt bellen. Maar opschrijven vereist dat je iets vrij nauwkeurig weet. Iedereen weet wel ‘zo ongeveer’ hoeveel hij verbelt, maar als je voordelig uit wilt zijn, is het nodig om vrij precies te weten hoeveel minuten en hoe vaak je belt en sms’t per maand. Bijna altijd kun je die gegevens gewoon opvragen bij je provider. Vraag de gegevens op van de afgelopen zes maanden. Gebruik deze gegevens bij stap 5. Wie prepaid belt, kan die gegevens niet altijd opvragen. Maar dan merk je vanzelf wel of je wel of niet uitkomt met de ingekochte minuten per maand.

  2. Weinigbeller kiest voor prepaid of sim-only

    Bel je erg weinig, bijvoorbeeld minder dan 20 minuten per maand, dan ben je met een abonnement bijna altijd te duur uit. Met prepaid of sim-only ben je voordeliger uit. Sim-only is een abonnement zonder ‘gratis’ of goedkope telefoon erbij. Onderaan deze Hoedoe staan diverse sites met sim-only aanbiedingen. Nadeel van prepaid is dat je dan soms geen overzicht van je belgedrag kunt opvragen of dat je niet vanuit het buitenland kunt bellen.

  3. Stap over

    Overstappen naar een andere aanbieder is altijd even lastig, maar wees wel bereid om dat te doen. Vrijwel iedere provider verwelkomt nieuwe klanten met korting. Bestaande klanten krijgen die korting niet. Je mobiele nummer kun je altijd meenemen naar een nieuwe aanbieder.

  4. Verleng bewust

    Ben je er vrijwel zeker van dat je het beste abonnement hebt, laat het dan toch niet automatisch verlengen na een jaar. Grote kans dat je dan meer gaat betalen, omdat het eerste jaar vaak met korting is. Verleng bewust: bel ruim voor het einde van de contractperiode op, en laat weten dat je wilt verlengen. Natuurlijk met een bepaalde korting! Welke korting je als 'nieuwe klant' kunt krijgen, is altijd te vinden op de site van de provider, of van de vele vrije aanbieders van abonnementen.

  5. Kies opnieuw

    Verlengen of overstappen – laat je keuze afhangen van de aanbiedingen die het beste passen bij jouw belgedrag. Dat belgedrag kun je dus opvragen bij je provider, al geldt dat vaak niet als je prepaid belt. Ben je uit op een nieuwe mobiel van een bepaald merk en type, dan kan dat natuurlijk je keuze sturen.

  6. Vergelijk de abonnementen

    Op Bellen.com kun je abonnementen vergelijken op basis van je belgedrag en –wensen. Geef op hoeveel minuten per maand je belt en hoeveel sms’t en mms’t, hoe vaak je je voicemail afluistert, of je een abonnement, prepaid of sim-only wilt en of het contract een of twee jaar mag duren. Ook de duur van je gesprekken kun je invullen, en of je veel in piek- of dalperiode belt, naar mobiel of vast en of je met bepaalde providers wel of niet in zee wilt. Als resultaat krijg je een lijst met aanbiedingen. Let op: per kolom kun je zelf aangeven hoe je de lijst wilt sorteren. Superhandig.

  7. Check de aanbiedingen

    Surf wat rond om te zien welke actuele aanbiedingen er zijn. Vrij complete stunt-aanbieders zijn gsmweb.nl en mobiel.nl. Maar kijk ook eens bij enkele elektronicazaken. Die hebben misschien net een los mobieltje in de aanbieding, waar je dan een sim-omly bij kunt nemen.

  8. Let op mobiel internet

    Wil je ook internet op je mobiel, dan is het extra uitkijken. De aanbiedingen hiervoor lopen zowel technisch als financieel nogal uiteen. Snelheid, bereik, datalimieten en netwerktype zijn zaken om rekening mee te houden.

Do's

  • Ga eens na hoeveel je nou werkelijk belt. Is dat veel minder of meer dan je bundel? Dan kun je beter van bundel switchen bij dezelfde aanbieder, wat vaak niks kost.
  • Als je valt voor een prachtig nieuw toestel, reken dan eens na wat je er extra voor betaalt bij een 2-jarig contract.

Don'ts

  • Denk niet, als je eenmaal het beste (goedkoopste) abonnement of contract hebt, dat je voor de rest van de tijd goed zit. Je belgedrag kan wijzigen, zodat een ander contract je beter past.
  • Laat je niet makkelijk een verzekering voor je mobieltje aansmeren. Dat kost al gauw een paar tientjes, maar je kunt er lang niet altijd een beroep op doen als je denkt dat dat wel terecht is.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!