Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe krijg ik mijn telefoonrekening omlaag
3

Hoe krijg ik mijn telefoonrekening omlaag

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe krijg ik mijn telefoonrekening omlaag
Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiele telefoon en we bellen wat af. Helaas doen we dat niet allemaal even verstandig: talloze mensen zijn al in de schulden geraakt vanwege hoge telefoonrekeningen. Grijp daarom in voor het te laat is en breng je telefoonrekening omlaag! Een kleine tijdsinvestering kan je een forse besparing opleveren.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Telefoonrekeningen van het afgelopen (half) jaar
  • Pen en papier
  • Internet
  • Je huidige abonnementsgegevens
  • iTunes
  • Skype

Stappen

  1. Bekijk je belgedrag

    Om voordelig mobiel te bellen, kun je het beste een belbundel aanschaffen. Maar welke bundel past precies bij jouw belgedrag en zorgt ervoor dat je niet teveel betaalt? Om daarachter te komen is het handig inzicht te krijgen in je belgedrag. Pak daarom je telefoonrekeningen van het afgelopen (half) jaar erbij en maak een lijstje met de volgende posten: SMS, Internet, Telefoon mobiel, Telefoon vast, Telefoon buitenland. Als je regelmatig ringtones of wallpapers afneemt, dan kun je nog de categorie 'mobiele diensten' toevoegen. Vul dit lijstje elke maand aan door achter elke categorie het uitgegeven bedrag te noteren. Noteer ook het aantal verstuurde SMS’jes en het aantal gebelde minuten.

  2. Stel je gemiddelde belgebruik vast

    Tel alle bovenstaande gegevens per categorie op en verdeel ze door het aantal telefoonrekeningen dat je hebt gebruikt: dit geeft een goede indruk van jouw gemiddelde belgedrag. Kijk wel of de gebruikte telefoonrekeningen een beetje representatief zijn voor je dagelijkse leven: wanneer je  per uitzondering een hoge rekening had, bijvoorbeeld omdat je vanaf je vakantieadres belde, dan hoef je natuurlijk geen speciale buitenlandbundel af te sluiten.

  3. Zoek een passende bundel

    Als je weet wat jouw belgedrag ongeveer is, dan is het zaak hier een passende belbundel bij te vinden die je voldoende ruimte verschaft. Maar ook weer niet té veel anders betaal je meer dan nodig is en dat is ook zonde! Laat je niet lokken door dure cadeaus: vaak betaal je die dubbel en dwars terug door het hoge abonnementstarief en de lange vaste looptijd van het contract. Op Internet kun je verschillende aanbieders en aanbiedingen met elkaar vergelijken. Kies altijd voor een abonnement met net iets meer belminuten en sms’jes dan je normaal gesproken verbruikt, dan heb je altijd genoeg.

  4. Bestel geen ringtones

    Ringtones bestellen is funest voor je telefoonrekening: vaak komen ze in minimaal drie (betaalde) berichtjes, waardoor de kosten op kunnen lopen tot meerdere euro’s per ringtone. Als je het slecht treft, dan abonneer je je ook nog eens direct op een abonnementsdienst, waardoor de ringtones helemaal in de papieren kunnen gaan lopen. Er zijn voldoende websites waar je gratis ringtones kunt downloaden. Als je iTunes hebt, dan kun je zelfs je eigen ringtones maken!

  5. Meld je af bij sms-diensten

    Als je een keer via SMS een recept of een ‘grap van de dag’ besteld hebt, dan is de kans groot dat je bij een sms-dienst bent aangemeld. Als je regelmatig sms’jes ontvangt waar je niet om hebt gevraagd, dan is dit terug te zien op je rekening. Je kunt je het beste direct afmelden voor deze diensten: ze zijn ongemerkt namelijk behoorlijk duur! Bij de meeste sms-diensten kun je je afmelden door het woordje ‘STOP’ te sms’en naar de afzender. Op de website van de leverancier van de dienst kun je de specifieke instructies vinden.

  6. Bel via Internet

    Je kunt tegenwoordig ook prima bellen via Internet. Via Skype bel je zelfs gratis naar mensen die ook Skype hebben. Je kunt Skype ook gebruiken om naar vaste en mobiele nummers te bellen, maar dat kost geld al is het niet veel. Je hebt bijna niets nodig om Skype te gebruiken: het programma en een microfoon zijn voldoende.

  7. Bel niet vanaf je vakantieadres

    Met je mobiele telefoon bellen vanuit het buitenland is schreeuwend duur. Bel daarom alleen als het echt moet. Voor korte berichten kun je ook een sms'je sturen. Dit kost vaak meer dan een gewoon sms'je, maar is zeker veel voordeliger dan bellen.

  8. Hou je rekening blijvend in de gaten

    Hoewel er op basis van je eigen onderzoekje een prima match zou moeten zijn tussen jouw belgedrag en de belbundel die je gekozen hebt, is het verstandig om je telefoonrekening in de gaten te blijven houden. Mocht je belgedrag drastisch veranderen, dan loont het meestal om je bundel aan te passen. De meeste providers hebben tot drie maanden nodig om een wijziging naar een kleiner abonnement te verwerken. Voor uitbreidingen zijn dat maar een paar werkdagen.

Do's

  • Reken uit wat voor jou de meest gunstige bundel is
  • Aarzel niet over te stappen naar een andere provider
  • Noteer in je agenda wanneer je abonnement afloopt, zodat je ruim op tijd kunt evalueren
  • Houd je belgedrag blijvend in de gaten. Ga na of je nog op de goede weg zit
  • Kies een abonnement waarbij je belminuten zowel voor vaste als voor mobiele nummers gelden, dan zit je altijd goed
  • Schakel je voicemail uit als je op vakantie bent

Don'ts

  • Bel niet buiten je bundel, dat is vaak twee keer zo duur
  • Sluit geen duur en langlopend abonnement af omdat je een nieuw toestel wilt hebben. Dat kost je op de lange termijn meer dan een goedkoop abonnement plus een los toestel
  • Koop geen ringtones, wallpapers of andere dingen: die krijg je ook gratis als je maar zoekt

Bron

Artikel ‘Goedkoper bellen is geen kunst’ door Katina Stavrianos in De Telegraaf – Over geld.