Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Hoe bel ik gratis via internet

Hoe bel ik gratis via internet

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bel ik gratis via internet
Als je regelmatig met collega's, familie of vrienden belt, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Niet nodig, want je kunt tegenwoordig ook prima gratis via internet bellen, bijvoorbeeld via Skype.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Computer met internet
 • Rechten om iets op de harde schijf te installeren
 • Hoofdtelefoon met microfoontje (of eventueel een losse microfoon)

Stappen

 1. Download Skype

  Om gratis te bellen via internet, gebruik je het programma Skype.  Dit is gratis te downloaden. Zorg ervoor dat je de juiste versie kiest: er is een versie van Skype voor Mac OS X, eentje voor Linux en eentje voor Windows. Eventueel kun je Skype ook nog op je mobiele telefoon zetten. Het is wel belangrijk dat je een toestel hebt dat daar geschikt voor is. Denk aan een iPhone of een Android smartphone.

 2. Installeer het programma

  Het downloaden heeft ervoor gezorgd dat er een installatiebestandje op je bureaublad gezet is. Dubbelklik op dat bestandje om het te openen. De installatie van Skype begint nu. Als je in Mac OS werkt, dan bestaat de installatie uit het plaatsen van het Skype-icoontje in de map 'Programma's' of 'Applicaties'. Dit wordt duidelijk aangegeven.

 3. Maak een Skype account aan

  Open het programma en wacht op het inlogscherm. Als dit de eerste keer is dat je Skype gebruikt, dan heb je waarschijnlijk nog geen Skypenaam. Die kun je aanmaken door rechts op de knop 'Nieuwe account aanmaken' te klikken. Je wordt dan naar de aanmeldpagina op de website van Skype geleid. Vul hier je gegevens in en bedenk een Skypenaam. Zorg ervoor dat je alleen gegevens gebruikt die je zelf ook goed kunt onthouden, zodat je niet steeds een nieuwe naam hoeft aan te maken.

 4. Meld je aan

  Keer vervolgens weer terug naar het programma en meld je via je Skypenaam aan. Als je het vakje 'automatisch aanmelden' aanvinkt, dan word je voortaan standaard aangemeld als je Skype opent.

 5. Zoek contacten

  Je hebt Skype nu geïnstalleerd en kunt - zolang je ook je hoofdtelefoon met microfoon aangesloten hebt aan de computer - nu naar andere mensen bellen. Het is echter wel handig als je eerst wat mensen toevoegt aan je online adressenboek, zodat je precies kunt zien of en wanneer zij online zijn. Je kunt zoeken op naam of e-mailadres. Ook kun je 'echte' telefoonnummers toevoegen aan je contacten.

 6. Voer een testgesprek uit

  Zodra je je lijst met contacten gevuld hebt, is het handig om nog even een testgesprek uit te voeren. Kijk hiervoor in de lijst met online contacten. Daar vind je de gebruiker 'Skype-testgesprek'. Klik op de knop 'Bellen' en je wordt via Skype gebeld door een computer. Die geeft aan dat je een boodschap in kunt spreken, die vervolgens weer afgespeeld wordt. Op die manier kun je testen of zowel je koptelefoon als je microfoon goed werken. Is dat niet het geval, controleer dan de instellingen bij Skype > Voorkeuren > Audio/video en kijk na of je als microfoon en luidsprekers ook je koptelefoon aangegeven hebt.

  De gebruiker 'Skype-testgesprek' staat standaard in de lijst en kan altijd gebeld worden. Ook handig als je een nieuwe koptelefoon hebt of gewoon even zeker wilt weten dat je systeem nog goed werkt.

 7. Bel één van je contacten

  Als het testgesprek succesvol verlopen is, kun je één van je contacten bellen. Ga terug naar de lijst met Contacten en klik op de button 'Online' om te zien wie er online zijn. Ga vervolgens met je muis over de status van die persoon en er verschijnt een knop met 'Bel'. Klik daarop en de oproep wordt uitgezonden.

 8. Kies een abonnement

  Als je echt fan bent van Skype, kun je overwegen een abonnement aan te schaffen. Hiermee kun je ook bellen naar vaste en mobiele nummers. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand (op basis van fair use policy). Je kunt kiezen uit het Europapakket en het Wereldpakket. Lees vooraf wel goed de voorwaarden; in sommige gevallen moet je een starttarief betalen en het kan ook voorkomen dat je een abonnement voor tenminste drie maanden af moet sluiten.

Do's

 • Vraag in je omgeving wie Skype heeft en voeg deze mensen toe aan je adresboek, des te meer mensen Skype gebruiken, des te kleiner de stap voor andere mensen in je omgeving is om ook over te stappen

Don'ts

 • Werk je veel achter de computer? Geef dan niet aan iedereen je 'nummer' of zet je status af en toe even op bezet of offline. Dan voorkom je dat je de hele dag telefonisch in gesprek bent, terwijl je eigenlijk aan het werk moet

Bron