Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe kom ik aan gratis eten

Hoe kom ik aan gratis eten

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kom ik aan gratis eten
Eten moeten we allemaal, maar het lijkt wel of voedsel steeds duurder wordt. Heb je weinig geld, dan kun je ervoor kiezen om de hele week droog brood te eten. Je kunt ook proberen om gratis eten te pakken te krijgen. Dat is lang niet zo moeilijk als het misschien lijkt: met een beetje inventiviteit kom je een heel eind.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • (Schoon)ouders of andere familieleden
  • Vrienden die van gezelligheid houden
  • Internet
  • Groene vingers
  • Werklust
  • Voorraadkast
  • Vriezer

Stappen

  1. Eet bij je (schoon)ouders

    Je ouders of schoonouders vinden het vast heel gezellig als je ze opbelt om te vragen of je deze week een keertje kunt komen eten. Voor die avond hoef je dan alvast zelf geen eten in huis te halen. Natuurlijk help je met de afwas en ga je na het eten niet meteen weg. En het is wel handig om hen ook voor een etentje bij jou thuis uit te nodigen zodra je weer wat meer te besteden hebt. Heb je een grote familie, dan kun je ook proberen elke dag bij een ander familielid te gaan eten.

  2. Richt een eetclubje op

    Houd je van gezelligheid, dan kun je er ook over denken om een eetclubje op te richten. Zorg dat je zeven mensen bij elkaar zoekt (inclusief jijzelf) die wel elke dag samen willen eten. Maak vervolgens een rooster: elke dag van de week kookt één van jullie voor de hele club en spreek af dat degene die kookt ook de ingrediënten betaalt.

    Zo eet je dus zes dagen per week gratis en moet je eens per week zelf voor zeven man koken. Maar dat kun je zo duur maken als je zelf wilt: een pan hutspot kost bijna niets en als je slim winkelt kun je heerlijke gerechten samenstellen met de groenten van het seizoen, die altijd goedkoper zijn dan producten die eigenlijk niet in dit seizoen thuishoren.

  3. Houd “gratis”-sites in de gaten

    Op internet stikt het van de websites waar je links naar gratis producten kunt vinden. Regelmatig zul je daar ook etenswaren aantreffen. De moeite waard dus om die sites in de gaten te houden. Een gratis maaltijd zul je waarschijnlijk niet vaak tegenkomen, maar probeerverpakkingen van bijvoorbeeld borrelnootjes of kroketten komen we wel eens tegen. Handig voor bijvoorbeeld feestjes.

    Vaak worden op deze sites ook alleen omschrijvingen gezet als “koop een pak cornflakes van merk X, vul de bon op de verpakking in en stuur hem op, dan krijg je het aankoopbedrag terug.” Maar dat zijn natuurlijk ook goede tips om op te volgen.

    Je kunt ook de websites van je favoriete voedselmerken regelmatig bezoeken om te zien of ze nog een actie in die trant hebben.

  4. Doe mee aan wedstrijden en spaaracties

    Regelmatig worden er in Nederland wedstrijden georganiseerd waarmee je gratis boodschappen kunt winnen. Ook sparen voor boodschappenpakketten komt vaak voor. Houd dus de lokale supermarkt(en) in de gaten en doe mee aan elke actie die ze organiseren. Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat je wint, maar je kunt het in elk geval proberen, toch?

  5. Eet wat je in de natuur vindt

    Oke, echte natuur hebben we nog maar weinig in Nederland. Maar als je echt wilt en goed zoekt, kun je ook in ons land nog best je kostje bij elkaar scharrelen in de natuur.

    Je kunt ook een moestuintje beginnen natuurlijk, dan kun je eten uit je eigen stukje natuur halen. Jelle legt je op zijn site “De makkelijke moestuin” uit hoe je dat voor elkaar krijgt. Zijn makkelijke moestuin is ook bruikbaar ook als je niet de beschikking hebt over een (volks)tuin en het met een balkon of patio moet doen.

  6. Werk in ruil voor eten

    De hond van de buren uitlaten, je vriendin helpen bij het schilderen van haar huis, de belastingaangifte van je tante verzorgen… Het zijn allemaal klussen die je misschien normaal zou doen zonder er iets voor terug te verlangen. Zelfs als iemand vraagt wat je ervoor wilt hebben, zeg je dan misschien “ach laat maar joh, ik vind het leuk om te doen.” Vraag in dat geval de volgende keer eens om een lekkere appeltaart, een etentje op hun kosten of een andere vorm van voedsel. Geen mensen in je omgeving die je hulp nodig hebben? Je kunt ook eens denken aan ruilhandel.

    Natuurlijk moet de tegenprestatie wel in verhouding zijn met de dienst die je geleverd hebt, een etentje in een (duur) restaurant zul je niet snel krijgen als je alleen maar een blokje om geweest bent met de hond…

  7. Maak een gewoonte van hamsteren

    Je bent de krappe periode doorgekomen zonder geld uit te geven aan eten? Gefeliciteerd! Nu is het zaak om je alvast voor te bereiden op een volgende keer dat het financieel even niet zo lekker gaat. Want een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Nu geld uitgeven is straks ook 'gratis' eten!

    Kook voor jezelf grotere hoeveelheden en verdeel wat je over hebt in porties om in te vriezen. Zit je vriezer eenmaal goed vol, dan kun je minstens een paar dagen eten zonder opnieuw geld uit te geven.

    Ook je voorraadkast is een belangrijk hulpmiddel: bewaar daar altijd een ruime voorraad van etenswaren die een houdbaarheidsdatum ver in de toekomst hebben. Denk aan bloem en meel, maar ook aan gedroogde kruiden, blikken soep en pasta en rijst. Kom je weer eens krap te zitten, dan hoef je alleen maar wat ingrediënten uit je voorraadkast bij elkaar te mikken om een lekkere maaltijd in elkaar te draaien.

    Let op: niet alles is geschikt om in te vriezen, ga dat dus altijd eerst even na. En wat je voorraadkast betreft: weggooien is zonde, loop dus regelmatig je voorraden na op spullen die bijna de houdbaarheidsdatum bereikt hebben, zodat je die nog op tijd op kunt maken.

    Eet smakelijk!

Do's

  • In goede tijden geld opzij zetten voor mindere tijden, dan heb je deze hoedoe niet eens nodig…
  • Uitnodigingen voor etentjes aannemen, ook al heb je eigenlijk geen zin om bij die persoon te gaan eten. Ook voor gratis moet je soms iets overhebben.

Don'ts

  • Eten stelen.
  • Experimenteren met allerlei planten en paddenstoelen waarvan je niet weet of je ze wel kunt eten.