Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Dans » Hoe kies ik een dansvoorstelling
4

Hoe kies ik een dansvoorstelling

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik een dansvoorstelling
Dans wordt vaak gezien als één van de minst toegankelijke disciplines binnen de podiumkunsten. Toch zijn dansvoorstellingen er in allerlei soorten en maten; het brede scala loopt van peutervoorstellingen, streetdance, klassiek ballet tot wervelende theatrale shows, moderne dans en bijzondere interdisciplinaire choreografieën. En ook wie op zoek is naar een voorstelling met een actuele insteek of maatschappelijke relevantie, kan prima terecht bij de dans. Zo vertelt Diana Elshout, choreograaf en de helft van het dansduo Elshout/Händeler over hun werk: „Wij zien het als een taak te blijven onderzoeken, de actualiteit in de gaten te houden, en een mening daarover te vormen. Dat wil niet zeggen dat elk stuk van ons een barricadestuk is, maar dat onze stukken gaan over een maatschappij die nieuwsgierig is, open, en op zoek naar dialoog.” Op dansgebied kun je dus te kust en te keur, maar hoe kom je er nou achter welke voorstellingen bij jou passen?

Hoedoe door: Gigi Schuiten

Bekijk het profiel van Gigi Schuiten
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

  • notitieboekje
  • PC met internet

Stappen

  1. Begin in het Vondelpark

    Het reguliere theaterseizoen loopt van september tot juli. Als de theaters in de zomer hun deuren sluiten, breekt het festivalseizoen in volle glorie los maar al vanaf half mei is er van alles buiten te beleven. Zo kun je van juni tot en met augustus iedere vrijdagavond terecht in het openluchttheater van het Amsterdamse Vondelpark voor twee tot drie gratis dansvoorstellingen per avond. Zowel bekende en minder bekende dansgezelschappen komen voorbij. Woon je in of rond Amsterdam, dan kun je op die manier voor nop in een paar weken tijd een heel aardige indruk van het Nederlandse dansklimaat krijgen. En woon je verder weg, dan combineer je het natuurlijk met een gezellig dagje of een weekendje in de hoofdstad.

    Tip: Koop een notitieboekje en begin met het aanleggen van een theaterdagboekje. Daarin noteer je de naam van het gezelschap, de titel van het stuk en een paar steekwoorden om je waardering voor het genotene vast te leggen. Handig als je thuis naar recensies gaat googlen of om later te gebruiken als gaat beslissen voor welke voorstellingen je kaarten wilt kopen.

  2. Op naar de Parade

    Een andere goede plek om kennis te maken met dans, is het reizende theaterfestival de Parade, dat van juni t/m augustus de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam aandoet. De Parade programmeert al enkele jaren een aardig aanbod dansvoorstellingen van gerenommeerde gezelschappen van bijvoorbeeld Conny Janssen Danst, Dansgroep Krisztina de Châtel of Dance Works Rotterdam. De voorstellingen zijn kort, de kaartjes betaalbaar, dus daar kun je je nauwelijks een buil aan vallen. En valt het je toch wat tegen, dan is er op de Parade nog zoveel meer te bekijken en te beleven, dat je hoe dan ook een leuke avond hebt.

  3. Ontdek de andere festivals

    Ook de andere theaterfestivals hebben je dans te bieden. Daarbij is het wel zaak jezelf goed te informeren, want zowel Spring (Utrecht), Oerol (Terschelling), Over het IJ (Amsterdam), Karavaan (verschillende plaatsen in Noord-Holland), Boulevard (Den Bosch) en Noorderzon (Groningen) bieden overwegend avondvullende voorstellingen tegen de bijbehorende tarieven. Die variëren van circa 8 tot 25 euro. Heb je de tijd en het geld ervoor over, dan zijn ook deze festivals vanwege de laagdrempeligheid en de sfeer een prima plek voor een eerste kennismaking met dans.

    Tip: Het Amsterdamse festival Julidans programmeert uitsluitend dans, zowel van Nederlandse als internationale makers. Durf je het experiment aan, laat dit festival dan zeker niet liggen maar realiseer je wel dat het om avondvullende voorstellingen uit het reguliere circuit gaat. Een aantal daarvan zijn overigens gratis te zien in het Vondelpark in de maand juli. 

  4. Kies je voorstellingen

    Nu je verschillende voorstellingen hebt gezien, heb je een redelijk beeld van wat er allemaal te koop is op het gebied van dans. Natuurlijk ken je nog niet ieder gezelschap, maar je hebt  voldoende bagage om op basis van de voorstellingsomschrijvingen en recensies een overwogen keuze uit het aanbod te kunnen maken.
    Surf naar de websites van de theaters in jouw buurt en kijk wat er de komende maanden op het gebied van dans te zien is. Gebruik eventueel je aantekeningen in je theaterdagboekje van de afgelopen periode om gezelschappen of voorstellingen op naam of titel te zoeken. Ken je een dansgroep nog niet, tik de naam dan eens in op Google en kijk wat er aan voorbeschouwingen, interviews en recensies boven komt drijven. Wees bij het uitzoeken van leuke dansvoorstellingen vooral niet bang wat te experimenteren. Hoewel een voorstelling je in de praktijk best tegen kan vallen, vergroot je hoe dan ook je kijkervaring en je hebt altijd iets om achteraf over na- of mee te praten.

    Tip: Biedt het theater voorstellingen aan met een voor- of nagesprek met de makers, maak daar vooral gebruik van. Zeker als je dans net als kunstvorm ontdekt, is die achtergrondinformatie vaak een fijn steuntje in de rug.

    Fotocredits: Affiche Dansweek,
    fotografie Jochem Jurgens, beeldbewerking Hans Bos

Do's

  • Kijk wat er tijdens de Dansweek (oktober) in jouw omgeving te doen is.
  • Zet het internationale dansfestival Spring (mei) in Utrecht alvast in je agenda.
  • Schrijf je in op nieuwsbrieven van gezelschappen die jij interessant vindt, zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste voorstellingen.

Don'ts

  • Koop niet direct voor een heel theaterseizoen kaarten als je dans nog aan het ontdekken bent.

Bron

Mijn eigen ervaring

Meer uitleg