Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Gewicht » Hoe val ik gezond af
4

Hoe val ik gezond af

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe val ik gezond af
Om snel resultaat te krijgen in relatief weinig tijd, bannen veel mensen die willen afvallen resoluut al het vet en suiker uit hun eetpatroon. Niet verstandig, want de kans dat je zo'n dieet volhoudt is klein en bovendien heel ongezond. Gezond afvallen zorgt ervoor dat de kilo's wegblijven en helpt je met het handhaven van een gezonde levensstijl. Maar hoe doe je dat, gezond afvallen? Arts en hoogleraar Ivan Wolffers bundelde zijn kennis en ervaring in Het Gezonde Afvalboek. Op naar een gezonde leefstijl!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Gezonde voeding
  • Voldoende beweging
  • Het gezonde afvalboek (optioneel)

Stappen

  1. Weet waarom je te dik bent

    Als je te dik bent, dan zul je hiervoor ongetwijfeld een aantal goede redenen hebben: je bent gestopt met roken, je moeder stopte je altijd te vol met lekker eten of je hebt nu eenmaal een trage stofwisseling. Of misschien ben jij wel te dik vanwege een combinatie van al deze factoren.

    Volgens Ivan Wolffers, auteur van 'Het gezonde afvalboek', zoeken we graag redenen voor ons dik-zijn, om vooral de omstandigheden maar de schuld te kunnen geven. Wolffers: "Dik zijn is voor menigeen het toonbeeld van moreel falen en gebrek aan zelfbeheersing geworden. Om te voorkomen dat dikke mensen als mislukkelingen worden gezien, zien zij zichzelf gedwongen redenen te bedenken om hun overgewicht goed te praten." Dit is echter niet de juiste instelling. Wolffers: "Toch ligt de oorzaak van hun zware lijf bij het overgrote deel veel dichter bij het gedrag van de mensen zelf." 

    Weet dus waarom je te dik bent. Schuif jouw dik-zijn niet direct af op omstandigheden, want dan zul je niet ver komen in je strijd tegen de kilo's.

  2. Bereid je voor op een gezonde(re) levensstijl

    Gezond afvallen doe je niet door middel van een dieet. Een dieet is een tijdelijke oplossing en als je met het dieet stopt, dan vliegen de kilo's er vaak weer heel snel aan. Wolffers: "Er is een verschil tussen het dieet en het 'normale leven'. Een dieet kan alleen werken als het een leven lang kan worden volgehouden, als je niet op een gegeven moment weer je 'normale leven' oppakt. Het moet daarom zo dicht mogelijk in de buurt blijven van wat mensen al doen en slechts kleine veranderingen vragen, die gemakkelijk in het dagelijks leven geïntegreerd kunnen worden." 

    Bereid je dus voor op een verandering van je levensstijl. Dit zal geen verandering zijn die zich richt op weinig eten of calorieën tellen, maar wel op het verstandig en verantwoord omgaan met eten.

  3. Stop junkfood

    Om een of andere reden trekt junkfood ons aan. We snacken liever dan dat we fruit eten en het lijkt wel of alle ongezonde maaltijden het snelst klaar zijn. Maar goed voor je zijn ze niet! Wolffers: "Junkfood kenmerkt zich door een ongunstige verhouding tussen voedingswaarde en energiestoffen. Het heeft weinig tot niets van dat eerste en zit vol calorieën. Het ergste is dat het ook vaak nog om producten gaat die weinig verzadiging geven, waardoor je er meer van eet dan je zou moeten. Junkfood is zoet en vet, zaken die je door je aanleg graag tot je neemt omdat je nooit weet wanneer je weer zonder moet." 

    Verdiep je in gezond en ongezond eten. Als je beter weet wat gezond en ongezond is, wordt het ook makkelijker om de juiste keuze te maken.

  4. Ontbijt!

    "Als je stevig ontbijt, val je op den duur sneller af dan als je licht ontbijt of het ontbijt zelfs overslaat." Ontbijten is dus goed voor je. Als je de dag begint met een goed ontbijt, breng je je spijsvertering op gang. Hier heb je de rest van de dag profijt van. Bovendien zorgt een goed ontbijt ervoor dat je over de hele dag een beter gevuld gevoel hebt. Je zult dus minder snel naar snacks grijpen.

    Je zult wel iets beter uit moeten pakken dan een cracker en een kopje thee of koffie. Wolffers: "Een vrouw zou bij het ontbijt maar liefst 300 tot 400 calorieën binnen moeten krijgen en een man ongeveer 500. Zorg dat zemelen en eiwitten een belangrijk onderdeel van het ontbijt vormen. Een goed voorbeeld is een bak magere yoghurt met muesli, en een gekookt ei op volkorenbrood." 

  5. Eet meer groente en fruit

    Wij Nederlanders eten over het algemeen veel te weinig groente en fruit. Omdat groente en fruit niet alleen goed voor je gezondheid zijn, maar je ook een voller gevoel geven, doe je er goed aan om minimaal twee stuks fruit en twee ons groente per dag te eten. Als je geen zin hebt om dagelijks een appel te schillen of extra te koken, dan kun je natuurlijk ook een heerlijke, snelle vruchtensmoothie of een salade maken. Let er wel op dat je je salade niet overgiet met vetmakende, ongezonde dressing en veel kaas en croutons. Dan doe je het positieve effect van de salade weer teniet.

  6. Kies voor kruiden

    "Mits ze calorievrij zijn, zorgen kruiden ervoor dat je sneller afvalt." Zijn kruiden dan een echt tovermiddel? Nee, dat valt wel mee, maar onderzoek toont aan dat ze je wel helpen gezonder én minder te eten. Wolffers: "De kruiden zouden ervoor zorgen dat je eerder vol zit en meer van gezonde voedingsmiddelen gaat eten zoals groenten en aardappelen." Experimenteer daarom met kruiden en kijk of je ook meer van je maaltijden gaat genieten. Als je rustiger leert eten en je meer bewust bent van wat je nu naar binnen werkt, dan merk je dat in de kilo's!

  7. Laat alcohol staan

    "Helaas, ook alcohol voldoet aan de definitie van junkfood: veel calorieën en geen voedingswaarde," aldus Wolffers. Een glaasje alcohol is geen probleem, maar als je teveel drinkt, kan het hoog oplopen met de calorieën. Om nog maar niet te spreken over de slechte effecten die alcohol op je algehele gezondheid hebben! Ook als je wel van een glaasje houdt, kun je snel wennen aan een beperktere alcoholconsumptie.

  8. Beweeg!

    Als je er een ongezonde levensstijl op nahoudt, dan is de kans groot dat je ook niet heel veel beweegt. Van slecht eten word je namelijk futloos. Daarnaast zijn we volgens Wolffers al van nature lui, dus moeten we extra hard ons best doen om in beweging te komen. Nodig is het wel! Beweging zorgt er namelijk voor dat je afvalt of op gewicht blijft én kan goed helpen met het voorkomen van chronische ziekten. Tot slot houdt beweging ons jong, ook geen gekke reden om toch maar eens in actie te komen!

  9. Geef het goede voorbeeld

    Een gezonde levensstijl handhaven is op zich al best lastig, maar helemaal moeilijk wordt het als je hier alleen in staat. Geef daarom het goede voorbeeld en zorg ervoor dat je partner en/of kinderen zich deze nieuwe manier van leven ook aanmeten. Een mooie manier om hiervoor te zorgen is door samen te koken of te sporten.

    Ook als je partner niet mee wil werken, is het belangrijk om kinderen wél een gezonde levensstijl mee te geven. Wolffers: "Door een verkeerde opvoeding lopen kinderen het gevaar dik te worden. De cijfers liegen er niet om: liters frisdrank en weinig buiten spelen hebben gevolgen." Wolffers raadt mensen aan om het gewicht van kinderen niet te onderschatten; als een kind eenmaal last heeft van overgewicht, dan kan het hier zijn of haar hele leven last van houden.

Do's

  • Zie gezond afvallen als een nieuwe gewoonte die je jezelf aan wilt leren
  • Maak van gezond leven je nieuwe levensstijl
  • Weet wat je eet: als je je bewust bent van wat je eet, maak je makkelijker verstandige keuzes
  • Schenk aandacht aan je maaltijden

Don'ts

  • Ontzeg jezelf niet alle lekkere hapjes, maar ga er wel bewust mee om
  • Blijf jezelf niet afvragen waarom je te dik bent, maar doe er wat aan
  • Stop kinderen niet vol met snacks en zoetigheid

Bron

Boek 'Het gezonde afvalboek' door Ivan Wolffers, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2008.

Meer uitleg