Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Fitness » Hoe kom ik snel aan
4

Hoe kom ik snel aan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 180 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Het lijkt een merkwaardige hoedoe, snel aankomen. Maar duursporters en bodybuilders moeten bijvoorbeeld veel en koolhydraatrijke voeding eten voor hun sport. Er zijn ook mensen die alle hamburgers van de wereld naar binnen kunnen werken, zonder aan te komen. En te dun zijn is ook niet fijn. Snel aankomen kun je in vet en in spieren. In vet is het op een gegeven moment niet meer zo gezond. Aankomen in spiermassa kun je langer volhouden zonder last te krijgen van hartklachten of dichtgeslibde aderen. Hoe kun je snel aankomen? Hoedoe legt het uit.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Computer met internetverbinding
 • Volle koelkast en voorraadkast
 • Sportabonnement

Stappen

 1. Weet hoeveel kilocalorieën jij dagelijks nodig hebt...en eet er meer

  Veel eten wil nog niet zeggen dat je voldoende calorieën (= brandstof voor je lichaam) binnenkrijgt. Je kunt namelijk ook kilo’s groenvoer naar binnen werken, zonder een grammetje aan te komen. Als je wilt aankomen, is het daarom belangrijk om te weten hoeveel kilocalorieën jij dagelijks nodig hebt. Op SoChicken vind je een formule om te berekenen hoeveel kilocalorieën je dagelijks nodig hebt. Wil je aankomen, dan moet je zo’n 15% boven dit getal gaan zitten.

  
Maar hoeveel calorieën zitten er in die boterham met kaas? Op de websitevan het Voedingscentrum kun je online invullen wat je die dag hebt gegeten. Het Voedingscentrum geeft vervolgens een overzicht van het aantal genuttigde calorieën en grammen vet.

 2. Kies voor koolhydraatrijke voeding

  Eigenlijk is het heel simpel: om aan te komen moet je meer koolhydraten (calorieën) eten dan je dagelijks nodig hebt. Je lichaam slaat de overbodige calorieën op als vet, een energievoorraad voor later. Koolhydraatrijke producten zijn onder andere pasta, brood, rijst, aardappels en peulvruchten. Laat de patat, kroketten en zakken chips zoveel mogelijk staan.

 3. Eet regelmatig

  Regelmatig eten is erg belangrijk om aan te komen. En dan niet steeds kleine beetjes, maar in ieder geval drie goede maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) per dag. Kies voor koolhydraatrijke tussendoortjes, zoals bijvoorbeeld een mueslireep of yoghurt met cruesli. En wil je aankomen, dan is het in jouw geval ook helemaal niet erg om vlak voor het slapengaan nog een snack te nemen.

  Eet je op dit moment heel weinig, dan is het goed om de maaltijden wat op te bouwen zodat je maag kan wennen aan de hoeveelheid voedsel.

 4. Bevorder je eetlust

  In de vorige stap heb je gelezen dat regelmatig eten belangrijk is om aan te komen. Maar hoe zorg je ervoor dat je honger hebt? Probeer in ieder geval zoveel mogelijk vette producten te ontwijken. Vet eten geeft namelijk snel een verzadigd gevoel. Fris-zure voedingsmiddelen zoals een glas sap of wat fruit bevorderen juist de trek. En zorg ook voor een goed gevulde voorraadkast zodat er, als je ineens honger krijgt, altijd wat te snaaien is.

 5. Sport

  Sporten is nog steeds de meest gezonde manier om aan te komen. Spieren zijn zwaarder dan vet en zorgen voor een strakker uiterlijk. Voor het kweken van spiermassa heb je koolhydraten, vet en eiwit nodig, dus het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt in je voedingspatroon. Spiermassa kweek je voornamelijk door krachttraining.

Do's

 • Geduld hebben en doorzetten. De kilo’s komen er niet in een dag aan. Een kilo per maand is al een heel goed resultaat.

Don'ts

 • Overal slagroom of mayonaise op doen. Van vet eten kom je misschien wel aan, maar het is niet gezond voor je.

Bron

Meer uitleg