Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Fitness » Spinning » Hoe koop ik goede spinningschoenen

Hoe koop ik goede spinningschoenen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe koop ik goede spinningschoenen
Voor het spinning kun je fitnesschoenen aantrekken, mits ze harde zolen hebben(!) of schoenen die je kunt vastklikken aan je pedalen. Dat kunnen speciale indoor cycling schoenen zijn, maar ook mountainbike- of wielrenschoenen. Voordeel van de ‘klikschoenen’ is dat je een goede grip hebt op de pedalen en lekker kunt doortrappen. ‘Gewone’ schoenen schuif je in de ‘toeclips’, de bandjes die over je schoenen lopen. Nadelen: je voeten schuiven en je kunt eruit schieten. De beste schoenen om lekker te kunnen spinnen zijn klikschoenen.

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Stappen

 1. Stel vast welke pedalen de spinningbike heeft

  Een spinningbike kan uitgerust zijn met een van deze twee pedalen: een dubbelzijdige klikpedaal of een enkelzijdige klikpedaal. Het dubbelzijdige klikpedaal is rechthoekig en heeft, meestal aan beide kanten, een ijzeren plaatje. Dit systeem komt het meeste voor. Een enkelzijdige klikpedaal is een ‘open’ brede pedaal met een ronde voorkant. Om je schoenen in de pedalen te kunnen klikken, horen de juiste plaatjes, afhankelijk van het systeem, onder je schoenen te zitten.

 2. Selecteer een speciaalzaak

  Een speciaalzaak op het gebied van spinning zul je waarschijnlijk niet kunnen vinden. Ga daarom kijken bij een grote sportzaak als bijvoorbeeld Perry Sport, of eigenlijk nog liever bij een speciaalzaak op het gebied van wieler- en mountainbikesport. Die bieden vaak een veel breder assortiment. Speur ook eens op het internet naar dit soort winkels om een beeld te krijgen van de merken en het materiaal dat wordt aangeboden (bijvoorbeeld Futurumshop of Cyclewear). Misschien durf je het aan om een paar schoenen online te kopen, maar beter is het om even in de winkel te passen. Bovendien kun je dan rekenen op een goed advies. Veel internetshops hebben vaak ook een ‘fysieke’ vestiging waar je naartoe kunt gaan.

 3. Pas verschillende schoenen

  Het verschil tussen een indoor schoen en een mountainbikeschoen is dat de indoor schoen van lichter materiaal is gemaakt en je voet meer laat ademen. In tegenstelling tot een mountainbikeschoen, hoeft een indoor schoen niet tegen regen en modder bestand te zijn. Wil je naast het spinnen ook mountainbiken (of wielrennen), kies dan voor een race- of mountainbikeschoen. Tenzij je over genoeg budget beschikt om twee paar aan te schaffen. Er is een aantal vooraanstaande merken op het gebied van fietskleding en speciaal schoenen: Shimano, Agu en Sidi zijn wel zo’n beetje de bekendste. Let op: zowel Shimano en Sidi zijn Italiaanse merken, dus waarschijnlijk moet je een schoen passen die één of twee maten groter is dan je normaal draagt.

  Waar moet je nu op letten bij het passen. De hielkap, die moet soepel zijn en niet drukken op je achillespees. De breedte van de schoen moet goed zijn, maar zeker niet te ruim(!), want dan krijg je blaren. In sommige schoenen is het ‘klikplaatje 'verzonken' in de zool, zodat je er makkelijker mee kunt lopen. Voldoet de schoen aan alle eisen en wensen, dan is het verder een kwestie van smaak.

 4. Kies de juiste plaatjes

  In stap 1 heb je vastgesteld welk systeem er op de spinningfiets zit, waarschijnlijk het dubbelzijdige kliksysteem. Heb je je schoenen uitgekozen, koop dan ook de juiste plaatjes en laat ze er meteen op schroeven. De plaatjes horen zo’n beetje onder de bal van je voet te komen. Misschien dat je er na een spinningles achter komt dat je ze toch liever net iets naar voren of naar achteren wil hebben om wat lekkerder te kunnen trappen. Heb je een vervelend, tintelend gevoel in je voeten, dan zitten ze zeker niet goed. De druk van de plaatjes op je voet wordt dan niet goed verdeeld. Je kunt de plaatjes met behulp van een schroevendraaier gemakkelijk zelf een stukje losdraaien en verschuiven.

Do's

 • Koop een schoen eerder iets te strak dan te ruim. De schoen zal met het dragen iets oprekken en uiteindelijk precies goed zitten.

Don'ts

 • Koop schoenen nooit te ruim. Dat geeft blaren.
 • Wil je de schoenen ook gebruiken om te mountainbiken, koop dan geen indoor schoenen. Die zijn daar niet voor gemaakt.

spinningschoenen

door jochem huibers op 05-11-2008 15:03
Hoi,

dat vastklikken gaat via een zogehete SPD kliksysteem. Er zijn meer kliksystemen in omloop maar die passen vaak niet op een spinning fiets.

Groet jochem

Vraag

door Agnes op 18-07-2009 14:44
Hallo,

Ik heb schoenen gekocht, dit zijn:
Sidi Genius 5. Zijn deze geschikt voor spinningfietsen? Als iemand dat weet zou ik graag antwoord willen.

Groetjes
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!