Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Armoede » Hoe kan ik helpen armoede te bestrijden
3

Hoe kan ik helpen armoede te bestrijden

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een betere wereld begint bij jezelf. Met die gedachte in het achterhoofd scheiden we keurig ons afval, brengen onze lege batterijen weg, doneren aan de collectant en kopen alleen nog spaarlampen. Moeilijker wordt het als het gaat over wereldvrede, vrouwenhandel of het armoedeprobleem. Als je je er bewust van bent dat al jouw daden een gevolg hebben, ook in het kader van deze wereldse problemen, kun je deze daden aanpassen. De keuzes die jij maakt, hebben gevolgen voor mensen in de hele wereld. Met kleine handelingen, zoals hieronder beschreven, kun jij helpen armoede te bestrijden.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Geld
  • Een geweten
  • De wil om iets ‘goeds’ te doen

Stappen

  1. Word bewust

    De eerste stap is bewustwording. Vaak sta je niet stil bij de dingen die je aanschaft. Je koopt een bepaalde spijkerbroek omdat die in de mode is, of omdat hij zo lekker zit. Hetzelfde geldt voor boodschappen. Je kiest voor een product omdat het in de aanbieding is, of omdat een gewoonte is geworden. We realiseren ons vaak niet hoe en waar de producten zijn gemaakt, hoeveel werk erin heeft gezeten en door welke (kinder)handen het is gegaan. Bepaalde merken, zoals Max Havelaar en Fairfood, betalen een eerlijke prijs voor eerlijke handel. De producten zijn duurder, maar eerlijker.

  2. Koop eerlijke voeding

    Eerlijke artikelen zijn mens-, dier- en milieuvriendelijk. Boeren krijgen een goede prijs, arbeiders werken in goede omstandigheden en de teelt is liefst biologisch. Als je weet welke merken eerlijke handel drijven, kun je beslissen om voortaan voor deze merken te kiezen. Eerlijke merken zetten zich in om de bestaande handel te veranderen ten gunste van de producenten in ontwikkelingslanden. Zij richten zich  op organisaties van kleine boeren en plantagearbeiders en lokale gemeenschappen. Door een duurzame relatie aan te gaan met deze ondernemers bieden ze een alternatief voor de gewone, meestal oneerlijke, handel.

  3. Pas je kleding aan

    Eerlijke kleding bestaat al lang niet meer uit geitenwollensokken en gebreide kriebeltruien. Naast de duurzame kledingmerken kiezen ook steeds meer hippe, trendsettende merken voor kleding die eerlijk geproduceerd is. Eerlijke kleding staat voor een vast arbeidscontract, geen dwangarbeid, geen kinderarbeid, geen discriminatie, een leefbaar loon, vrijheid van vakvereniging en een collectieve onderhandeling, een beperkt aantal werkuren en overwerk en veilige en gezonde omstandigheden.

  4. Schenk aan een goed initiatief

    Kies een van de goede doelen die armoede bestrijden en schenk eenmalig of maandelijks een bedrag aan deze stichting. Neem bijvoorbeeld het microkrediet. Microkredieten zijn kleine leningen (tot maximaal enkele honderden euro's) die voornamelijk worden gegeven aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Dit geeft hen de mogelijkheid te investeren in bijvoorbeeld de aanschaf van een koe, een naaimachine of een winkel en daardoor in de toekomst hun financiële positie te verbeteren. Het gaat hierbij dus om hulp bij zelfontplooiing en niet alleen om het geven van geld.

  5. Kom in actie

    Behalve het geven van geld en het aanpassen van je levensstijl kun je armoede ook actief bestrijden. Hoe? Door zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om zich in te zetten tégen armoede. Op grote festivals en feesten staan vaak stands van hulporganisaties. Verenig het nuttige met het aangename en word vrijwilliger bij een van de goededoelenorganisaties. En heb je een leuk idee voor een actie, bel dan eens met een goed doel. Veel organisaties staan open voor suggesties en originele initiatieven.

Do's

  • Realiseer je dat je al met hele kleine dingen kunt helpen.
  • Winkeliers vragen naar de oorsprong van producten.

Don'ts

  • Denken dat je in je eentje toch niets kunt veranderen.
  • Eten weggooien. Koop liever iets minder of vries het in.

Bron

Meer uitleg