Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe verjaag ik mollen uit mijn tuin

Hoe verjaag ik mollen uit mijn tuin

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 7 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe verjaag ik mollen uit mijn tuin
De nachtmerrie van iedere tuinliefhebber: mollen die te pas en te onpas naar boven komen en zo grote hopen omgewoeld grond achterlaten. Je kunt natuurlijk direct klemmen zetten, maar er zijn ook diervriendelijke, effectieve methodes om mollen uit je tuin te verjagen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Keizerskroon en/of kruisbladwolfsmelk (planten) of
  • Geurmiddeltje uit het tuincentrum
  • Fles
  • Mollenval

Stappen

  1. Start een geuroffensief

    Mollen zijn erg gevoelige dieren die helemaal niet houden van bepaalde geuren, zoals bijvoorbeeld de geur van de keizerskroon of de kruisbladwolfsmelk. Beide planten worden ongeveer een meter hoog en erg groot. Door deze planten strategisch te plaatsen - bijvoorbeeld om je tuin heen - kun je ervoor zorgen dat mollen uit de buurt blijven.

    Als je je tuin niet vol wilt zetten met deze grote planten, dan kun je ook een geurmiddeltje in het tuincentrum halen dat speciaal bedoeld is om mollen af te schrikken. Hiermee laat je dan een spoor achter in je tuin, wat ervoor zorgt dat de (meeste) mollen liever eieren voor hun geld kiezen!

  2. Schrik ze af met geluid

    Net als mollen gevoelig zijn voor geur, zijn ze dat ook voor geluid. Een goede manier om hier gebruik van te maken is door op verschillende plaatsen in de mollengang een fles zonder bodem in te graven. Als je ervoor zorgt dat de flessenhals boven de grond uitsteekt, dan waait de wind hier doorheen en dus ook door de mollengang. Als je iedere meter of iedere twee meter een fles plaatst, kun je er zeker van zijn dat het geluid jouw mollen bereikt!

  3. Gebruik trillingen

    Een relatief eenvoudige methode om de mollen uit je tuin te jagen is het gebruik van trillingen. Deze trillingen worden veroorzaakt door een mollenverdrijver, een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt. Het apparaatje zet je in je tuin, waardoor de trillingen ook door de aarde trekken. Afhankelijk van de sterkte van het apparaatje kun je met één exemplaar een tuin van 800 vierkante meter mol-vrij maken!

    Mollenverdrijvers zijn verkrijgbaar bij de meeste tuincentra's. Je kunt kiezen voor een variant met batterijen, maar ook voor een exemplaar dat op zonne-energie werkt.

  4. Omhein je tuin

    Mollen bewegen zich al gravend voort. Als ze ergens niet door kunnen graven, keren ze weer om en gaan ze ergens anders verder. Een heel effectieve maar ook arbeidsintensieve manier om mollen uit je tuin te houden, is door je tuin helemaal te omheinen met gaas. Dit gaas laat je ongeveer 40 centimeter in de grond steken en mag doorlopen tot ongeveer 10 centimeter boven de grond.

  5. Zet een val

    Als de mollen zich echt niet laten verjagen, dan zit er niets anders op dan ze zelf handmatig te verwijderen. In tuincentra kun je hiervoor speciale mollenvallen kopen die je helpen om de mol te vangen, zonder deze dood te maken. Als je zo'n val wilt plaatsen, dan kun je dit het beste doen in de gang die het meest door de mollen gebruikt wordt. Om hier achter te komen maak je 's avonds alle molshopen plat en kijk je de volgende ochtend in welk gebied de meeste nieuwe hopen zijn ontstaan. In dat gebied zet je je val.

    Controleer je val na het plaatsen regelmatig. Heb je beet? Laat de mol dan los op een plek waar deze direct de grond weer in kan, zonder verdere schade aan je tuin aan te richten.

Do's

  • Heb even geduld; de mollen zullen niet binnen één dag verdwijnen
  • Wacht even met het opknappen van je tuin tot je zeker weet dat de mollen verdwenen zijn

Don'ts

  • Gebruik geen chemische middelen; dat is slecht voor mens, dier en natuur én mag in de meeste gevallen niet eens gebruikt worden
  • Maak de mollen niet zomaar dood; verjagen kan ook

Bron

Meer uitleg

Mollenstudie

door rudy verachtert op 15-11-2009 12:16
Interessant artikel!
Ik heb enkele maanden geleden keizerskroon in mijn tuin gepland, ter hoogte van de molshopen. Helaas met weinig resultaat: de mollen verhuisden enkele meters :)
Vorige week ben ik per toeval op de website www.mollen.org terecht gekomen. Het is niet alleen een hele informatieve website met een heleboel leuke mollenweetjes:) maar er staan ook professionele mollenvangers op vermeld. Ik heb er enkele aangesproken en laten langskomen voor advies. Een van hen verkocht mollenvallen om ze levend te vangen, zoals ook beschreven in bovenstaand artikel. Daarmee boekte ik na twee dagen al succes. Uiteraard moet je om de twee a drie uur zo 'n val checken, wat een heuse klus is. Maar ik ben blij dat ik het diertje uiteindelijk niet hoefde te doden.
Hoedoe.nl, keep up the good work!
Groetjes,
Rudy
Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!