Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe verwijder ik groene aanslag van tegels in de tuin
4

Hoe verwijder ik groene aanslag van tegels in de tuin

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Afgelopen zomer zag je terras er nog zo mooi uit. Maar na een natte herfst en winter kun je de tegels bijna niet meer zien door de groene aanslag. Het verwijderen van groene aanslag van tegels is geen leuk karweitje, maar geeft wel veel voldoening. Bovendien is het niet zo moeilijk als het lijkt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Groene zeep
  • Soda
  • Schoonmaakazijn
  • Stevige bezem of schrobborstel
  • Zand
  • Hogedrukspuit

Stappen

  1. Schrobben met groene zeep en soda

    Groene zeep en soda mogen in geen enkel huishouden ontbreken. Ze zijn namelijk multifunctioneel en werken dus ook tegen groene aanslag op tegels. Los 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep op in 10 liter water, giet dit over de tegels uit en laat het een uurtje inwerken. Gebruik vervolgens een harde bezem om de aanslag van de tegels te verwijderen. Een hogedrukspuit gebruiken kan natuurlijk ook.

  2. Gebruik schoonmaakazijn

    Schoonmaakazijn is één van de beste ontvetters die er zijn. De ontvettende eigenschap maakt het ook tot een probaat middel tegen groene aanslag. Spuit of giet de schoonmaakazijn - het liefst onverdund, maar 1:1 verdunnen met water kan ook - op de tegels. Laat het inwerken en de groene aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon.

  3. Schuren met zand

    Soms is een sopje niet genoeg en moet je echt gaan schrobben. Dit wordt makkelijker als je zand gebruikt. Maak eerst een sopje, bijvoorbeeld van groene zeep en soda. Giet dit uit over de tegels en gooi er daarna wat zand overheen. Schrob vervolgens met een schrobborstel of harde bezem over de tegels om de aanslag te verwijderen en spoel ze daarna schoon met de hogedrukspuit.

  4. Spuit de tegels schoon

    Heb je een hogedrukspuit? Als je die op maximaal vermogen zet, dan kun je de groene aanslag in veel gevallen ook los spuiten. De laatste restjes kun je verwijderen met een harde bezem. Let op: gebruik deze aanpak alleen als je geen tijd hebt om de tegels op een andere manier te reinigen. Hoewel het een snelle en effectieve methode is, maakt het de tegels ook wat ruwer. Hierdoor komt de aanslag nog sneller terug.

  5. Verhelp de oorzaak

    Groene aanslag blijft terugkeren, tot je ook de oorzaak aanpakt. Groene aanslag ontstaat meestal op plekken die wat vochtig zijn en waar niet veel zon komt, denk aan de grond onder een boom of dat terrasje dat omgeven is door struiken. Bomen en struiken op tijd terugsnoeien kan een groot verschil maken. Helemaal verwijderen en ergens anders - niet bij tegels in de buurt - plaatsen is ook een optie.

    Controleer ook de afwatering. Als water op je terras moeilijk wegloopt, dan is die waarschijnlijk niet in orde. In het najaar zie je dat hierdoor groene aanslag ontstaat. Vaak is dit probleem eenvoudig op te lossen door het terras aflopend te maken of een beetje op te hogen.

Do's

  • Kook je regelmatig aardappels? Gooi het kookvocht dan buiten op de tegels. Dat voorkomt groene aanslag. Let op: doe dit niet als het hard vriest, dan ontstaat namelijk een glijbaan

Don'ts

  • Koop geen producten die claimen groene aanslag te verwijderen. In veel gevallen werken ze niet (goed), maar ze zijn wel schadelijk voor het milieu

Bron

Meer uitleg

groene aanslag; geen hogedrukspuit!

door gerry op 24-02-2014 08:25
Ook ik gebruik enkel groene (vloeibare) zeep. Puur erop aanbrengen en uurtje laten in werken. Daarna met warm water het vuil losschrobben met borstel. Afspoelen en klaar! Een hoge drukspuit maakt het oppervlakte van uw tegels ruwer; daardoor zal er iedere keer meer groene aanslag komen doordat het zich beter kan hechten. Ook voor houten tuinmeubels geldt ditzelfde advies.

groene aanslag; geen hogedrukspuit!

door Patricia Zeggelaar op 13-08-2014 12:23
Ik gebruik BIOnyx Groene aanslagreiniger, waarmee ik mijn terras en tuinmeubelen mee heb gedaan. Prima spul, werkt goed en eenvoudig. Is ook nog een 100% biologisch middel!