Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe maak ik van mijn tuin een relaxplek

Hoe maak ik van mijn tuin een relaxplek

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik van mijn tuin een relaxplek
Voor veel mensen is het belangrijk om hun huis helemaal op orde te brengen, zodat ze zich er prettig en veilig in voelen. De tuin speelt vaak tweede viool. Zonde, want juist van je tuin kun je écht een relaxplek maken. En je hebt er eigenlijk helemaal niet zoveel voor nodig; met een dag, wat hulp en een helder plan kom je al een heel eind!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Tuin
 • Fantasie
 • Geduld
 • Plan (of pen en papier om je plan op te stellen)
 • Hulp (optioneel)
 • Planten, struiken, bomen en/of kruiden
 • Fontein of waterornament
 • Lekkere loungeset

Stappen

 1. Maak een plan

  Je wilt je tuin omtoveren tot een relaxplek, maar wat versta jij daaronder? Wil je lekker kunnen zitten in de schaduw, of zoek je liever een plekje in de zon waar je prettig kunt liggen? Of is ontspannen voor jou juist het bijhouden van een bloemperk of een moestuintje? Bedenk wat voor jou ultiem relaxen is en noteer de dingen die je daarvoor nodig hebt. Schrijf of teken dit beeld uit.

 2. Bekijk je werkmateriaal

  Waarschijnlijk is je tuin nu al op een bepaalde manier ingericht. Dit is je werkmateriaal. Zijn er al plekken die helemaal naar je zin zijn? Zijn er dingen die helemaal niet naar je zin zijn? Probeer met een open blik te kijken en geen rekening te houden met het werk dat je denkt dat nodig is om je tuin te veranderen naar je droombeeld van een tuin. Het is wel verstandig om rekening te houden met je eigen tuiniervaardigheden en –mogelijkheden: pas de complexiteit van je tuin aan op de tijd die je hebt om hem ook op orde te houden.

 3. Aan de slag

  Als je overal goed over na hebt gedacht, de benodigde planten, gereedschappen en andere spullen hebt opgezocht of gekocht, dan is het tijd om een dag te kiezen en je schouders flink onder dit project te zetten. Schakel familieleden in, vraag vrienden om je te helpen: doe wat nodig is om jouw tuin helemaal om te toveren tot een relaxplek. Probeer alles op dezelfde dag te doen, zodat je niet met losse eindjes blijft zitten die je waarschijnlijk later niet meer afmaakt. De kans is dan groot dat je je in je tuin ergert, in plaats van ontspant. Met behulp van de onderstaande stappen weet je zeker dat je niets vergeet!

 4. Let op privacy

  Hoe gezellig een praatje met de buren ook kan zijn: ontspanning draait vaak om even alleen zijn met je gedachten. Zorg daarom dat je voldoende privacy creëert in je tuin. Als je al een heg hebt, dan kun je die bijvoorbeeld wat hoger laten groeien, of je kunt een overdekte zitplaats maken. De mate van privacy die je hebt en die je kunt maken hangt natuurlijk af van het type huis waar je in woont. Wanneer je in een rijtjeshuis woont, zul je voor wat betreft privacy creatiever moeten zijn dan wanneer je in een boerderij op het platteland woont. Onderschat het belang van privacy echter niet: je tuin moet een plekje worden waar jij je je volledig ongestoord kunt terugtrekken. Om in de tuin van een rijtjeshuis wat privacy te creëren kun je bijvoorbeeld een sierpeer of haagplanten plaatsen. De sierpeer is een boom die qua afmeting prima in een relatief kleine tuin past. Een haag kun je zo laten groeien dat de bladeren een dakje vormen.

 5. Trek natuurlijke geluiden aan

  Natuurlijke geluiden zijn over het algemeen rustgevend: denk aan een kabbelend beekje of vrolijk fluitende vogels. Je kunt het geluk een handje helpen door zelf een kleine vijver of een fonteintje aan te leggen. Daarnaast kun je vogels en vlinders naar je tuin lokken met voedertafels en mooie bloemen en planten. Houd deze ‘lokmiddelen’ wel uit de buurt van je zitplekje: je wilt geen last krijgen van insecten in je drinken of vogelpoep op je mooie stoel of bank. Er zijn tegenwoordig ook prachtige waterornamenten te vinden die je met minimale moeite een maximaal resultaat kunnen opleveren. Ga gerust even naar een tuincentrum om je te laten voorlichten over de mogelijkheden.

 6. Haal binnen naar buiten

  Het idee dat je in de tuin vooral oude, plastic rommel neerzet is inmiddels gelukkig hopeloos uit de tijd. Tegenwoordig zijn er tuinmeubels te vinden die ook binnen niet zouden misstaan. Doe je plastic zitset zonder schroom de deur uit en vervang deze door een lekkere loungebank of loungestoel. Kies voor een moderne, grote, strakke tafel waaraan je met het hele gezin comfortabel kunt eten en plaats bijvoorbeeld een vuurkorf om de temperatuur ook aangenaam te houden als de zon al even onder is.

 7. Beplant strategisch

  Als de huidige beplanting nog niet helemaal naar je zin is, bedenk dan wat er nog nodig is om je tuin helemaal in orde te maken. Houd met je beplanting rekening met de seizoenen en zorg ervoor dat de planten die zorgen voor je privacy wintervast zijn en hun bladeren niet verliezen. Let er wel op dat je buren geen last hebben van jouw beplanting. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat je geen bomen vlak bij de schutting zet en let op overhangende takken. Dat is namelijk niet alleen storend voor je buren, maar ook verboden.

 8. Plant geurige kruiden

  Het geluid van de tsjirpende vogeltjes en het kabbelende water maken je rustig. Je kunt dit gevoel versterken door ook je andere zintuigen te stimuleren, zoals je reukorgaan. Plant naast heerlijk geurende bloemen ook kruiden, zoals basilicum, tijm, lavendel en rozemarijn. Je hoeft deze kruiden niet perse in de tuin te planten, maar kunt ze ook in mooie, grote potten neerzetten.

 9. Geniet!

  Neem, als alles af is, ook echt de tijd om van je tuin te genieten. Rooster bijvoorbeeld een vast tijdstip in de week in om even lekker buiten te zitten, je tuin bij te houden of gewoon even te zonnen. Laat slecht weer je niet weerhouden van een rondje door de tuin; even uitwaaien of letterlijk de spanning van je af laten regenen is ook goed voor je!

Do's

 • Zorg voor privacy, ook als je denkt dat dit niet zo belangrijk is
 • Haal binnen naar buiten en maak van je tuin een tweede huiskamer
 • Plant heerlijk geurende bloemen en kruiden
 • Probeer al het werk zo goed te plannen dat het in één dag afgemaakt kan worden; anders blijf je het afmaken waarschijnlijk uitstellen, waardoor je nog niet echt kunt genieten van je nieuwe tuin

Don'ts

 • Laat je buren geen last hebben van jouw beplanting
 • Leg geen enorme siertuin aan als je niet van tuinieren houdt
 • Houd geen rekening met de tijd en moeite die je denkt nodig te hebben om iets te veranderen: uiteindelijk valt het altijd mee en is het zeker de moeite waard

Bron

Artikel ‘Een plek om van te dromen’, door Loes Langendijk in Libelle Balance, Zomer 2008. Artikel ‘Genieten van een Zomerse Tuin’ in WOONJournaal, Augustus 2008.