Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe plaats ik een schutting

Hoe plaats ik een schutting

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Wil je van jouw tuin ook echt jouw tuin maken? Plaats dan een erfafscheiding. Je kunt dat doen door een heg of een rij coniferen tussen jouw tuin en die van de buren te plaatsen, maar je kunt ook een schutting bouwen. Bij de bouwmarkt zijn kant en klare schuttingdelen te koop die je alleen maar hoeft te monteren.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Lichte bouwvergunning (indien van toepassing)
 • Schuttingdelen
 • Palen
 • Schuttingsteunen
 • Meetlint
 • Betonmortel of snelcement
 • Schop of grondboor
 • Waterpas
 • Draad

Stappen

 1. Overleg met de buren

  Het plaatsen van een schutting heeft niet alleen invloed op jouw tuin, maar ook op die van de buren. Het is dus wel zo netjes om eerst even met hen te overleggen voordat je aan de slag gaat. Misschien willen ze zelfs meebetalen aan de kosten, dat scheelt jou weer geld.

  Is de slechte verstandhouding met je buren juist de reden dat je een schutting wilt plaatsen? Dan hoef je niet per se overleg te plegen, zolang je de schutting dan maar op eigen grond bouwt en niet precies op de perceelgrens. Maar houd er wel rekening mee dat het plaatsen van de schutting er dus ook voor kan zorgen dat de verhouding tussen jullie nog verder verslechtert. Probeer er dus, als het even kan, in goed overleg uit te komen.

 2. Plaats de eerste paal

  Als je zeker weet dat alle obstakels uit de weg geruimd zijn, kun je aan de slag  met je schutting. Graaf om te beginnen een gat. De diepte moet overeenkomen met een derde van de hoogte van de schutting. Heb je dus een schutting van 1.80 meter hoog, dan moet je een gat van 60 centimeter diep graven. De paal die erin komt, moet dan dus 1.80 + 0.60 = 2.40 meter hoog zijn.

  Is het gat diep genoeg, dan gooi je er betonmortel of snelcement in en voeg je water toe. Een halve emmer zou genoeg moeten zijn. Even roeren, en dan kan de paal erin. Zorg dat hij waterpas staat (gebruik een waterpas!) en laat de boel uitharden. Bij betonmortel duurt dat 48 uur, bij snelcement een half uurtje. 

 3. Plaats de laatste paal

  Staat de eerste paal in de grond, dan ga je verder met de laatste paal. Dat doe je op dezelfde manier als de eerste paal.
  Bevestig daarna een draad tussen de eerste en de laatste paal
  , zodat je kunt zien langs welke lijn de schutting moet komen te staan en waar je dus de andere palen in de grond moet zetten.

 4. Plaats de overige palen

  Om de overige palen te plaatsen, moet je eerst precies weten waar die moeten komen. Dat hangt af van de breedte van je schuttingdelen, de standaarmaat is 1.80 meter breed. De palen moeten op precies die afstand van elkaar in de grond komen, zodat de schuttingdelen er precies tussen passen. Markeer die plaatsen en graaf voor elke paal een gat, waarna je voor elke paal te werk gaat zoals in stap 2. Zorg dat alle palen tegen de in stap 3 gespannen draad aan komen, dan weet je zeker dat je schutting straks recht staat.

 5. Bevestig de schuttingsteunen

  Afhankelijk van welk materiaal je hebt gebruikt om de palen in de grond te zetten, moet je nu wachten tot alles is uitgehard. Is het eenmaal zo ver, dan ga je de schuttingsteunen aan de palen bevestigen. Elk schuttingdeel moet met minstens twee schuttingsteunen aan de beide aangrenzende palen vast komen te zitten. Plaats de steunen niet te dicht bij elkaar, je schutting moet wel stevig zijn. Heb je een erg hoge schutting, dan kun je overwegen drie steunen te gebruiken. In de meeste gevallen is dat echter niet nodig.

 6. Plaats de schuttingdelen

  Als de schuttingsteunen op hun plaats zitten, kun je de schuttingdelen tussen de palen zetten en ze vastschroeven aan de steunen. Eventueel kun je de schutting nog schilderen en er plantjes aan hangen om hem helemaal af te maken.

Do's

 • De met de buren gemaakte afspraken op papier zetten en door beide partijen laten ondertekenen. Handig als er ooit nog onenigheid mocht ontstaan over de schutting.
 • Een heg of een rij coniferen overwegen in plaats van een schutting: beter voor het milieu.

Don'ts

 • Onbehandeld hout gebruiken voor je schutting, dan rot hij snel weg.

Bron