Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Hoe beperk ik mijn CO₂-uitstoot
3

Hoe beperk ik mijn CO₂-uitstoot

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe beperk ik mijn CO₂-uitstoot
Koolstofdioxide, ofwel CO₂, is een kleurloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. CO₂ is, naast waterdamp, methaan en chloorhoudende stoffen, een broeikasgas. Broeikasgas zorgt ervoor dat de warmte van de zon geabsorbeerd en gedeeltelijk teruggekaatst wordt. Dit maakt, in tegenstelling tot andere planeten in ons zonnestelsel, leven mogelijk op aarde. Het probleem dat sinds de Industriële Revolutie (18e eeuw) is ontstaan is een steeds grotere concentratie van broeikasgassen in de lucht door onder andere de uitstoot van fabrieken en gemotoriseerd vervoer. Tegelijkertijd vindt er een grootschalige ontbossing plaats waardoor CO₂ niet meer voldoende omgezet wordt in zuurstof. Gevolg is dat de aarde meer warmte vasthoudt en de temperatuur stijgt, met alle toekomstige rampzalige gevolgen van dien. ‘Een beter milieu begint bij jezelf ‘ was destijds het credo van de overheid. Maar waarom zou je eigenlijk niet een steentje bijdragen? Het verhogen van de dijken houdt natuurlijk een keer op.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Groene stroom
  • Isolatie
  • Energiezuinige elektrische apparatuur
  • Energiezuinige auto
  • Lokale, seizoensgebonden groente
  • Bewustzijn

Stappen

  1. Neem groene stroom

    Volgens Hivos Klimaatfonds veroorzaakt een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks 11 ton CO₂-uitstoot door het gebruik van de verwarming, elektriciteit, autorijden en vliegreizen. Een getal dat volgens Hier Klimaatcampagne met 40% verminderd kan worden.

    De makkelijkste en waarschijnlijk ook de snelste manier om energie te besparen en dus je CO₂-uitstoot te verminderen is om groene stroom te nemen. Groene stroom is elektriciteit die door duurzame energiebronnen zoals de zon, de wind of het water is opgewekt. Volgens cijfers van Milieucentraal gebruikten in 2007 één op de drie Nederlandse gezinnen, of omgerekend 2,4 miljoen huishoudens, groene stroom. Groene energie is op dit moment nog duurder dan de reguliere energie, maar volgens Europese wetenschappers moeten de energieprijzen zo rond 2015 aardig met elkaar kunnen concurreren.

    Zeer waarschijnlijk kun je je bij je huidige energieleverancier aanmelden voor groene stroom, maar het loont om deze prijzen eens te vergelijken met andere aanbieders, bijvoorbeeld op de website van Consuwijzer. Als je overstapt, zal je nieuwe energieleverancier je afmelden bij je huidige energieleverancier. Houd wel rekening met de opzegtermijn!

  2. Minder je energieverbruik

    Groene stroom betekent niet dat je onbeperkt veel gebruik kunt maken van energie. Energie blijft een schaars product en daarom moet je heel bewust omgaan met de aanschaf van elektrische machines en het gebruik daarvan. De koelkast, magnetron, waterkoker, vaatwasmachine, wasmachine en droger zijn energievreters. Kies daarom voor een energiezuinig koffiezetapparaat als die van jou net kapot is gegaan. Op elk elektrisch apparaat vind je tegenwoordig het Energielabel, een informatielogo van de EU, dat de zuinigheid van het apparaat aangeeft. Categorie A is het meest zuinig, categorie G het minst.

  3. Beperk je gasverbruik

    75% van je gasverbruik wordt gebruikt voor de verwarming van je huis. Door je verwarming een graad lager te zetten, bespaar je jaarlijks al 7% op je gasrekening. Maar het slimst is om te kijken naar een goede isolatie van je huis. Veel warmte gaat namelijk verloren door tochtende ramen en dunne vloeren, vooral bij oude huizen. Het volledig isoleren van je huis met dubbel glas en dak- en vloerisolatie is een flinke investering, die je gelukkig binnen vijf jaar alweer terugverdient.

  4. Eet lokale seizoensproducten

    Ooit er over nagedacht waarom je het hele jaar die lekkere bananen, knapperige broccoli en zoete mandarijntjes in de supermarkt ziet liggen? Omdat er dagelijks vliegtuigen heen en weer vliegen om de groente en fruit naar ons te brengen. Dus dan kun je een ecologische banaan hebben gekocht, maar hij is wel per vliegtuig naar ons land getransporteerd. Moet je eens uitrekenen hoeveel CO₂-uitstoot dat ene banaantje veroorzaakt. Kies daarom voor lokale of in ieder geval Nederlandse seizoensproducten. Neem een groenteabonnement bij de plaatselijke reformwinkel of boer, begin een moestuin of zoek gewoon eens op internet bij welk seizoen welke groenten horen.

  5. Reis bewust

    In Nederland rijden volgens cijfers van Milieucentraal meer dan zes miljoen auto’s, een getal dat nog steeds stijgende is. Van het totale energieverbruik (en dus ook de CO₂-uitstoot) van een gezin, is 20% voor het vervoer. We willen wel energiezuinig zijn, maar het moet niet al te lastig worden. Dat hoeft ook niet. Het gebruik van de fiets is nog steeds het meest energiezuinig, maar de CO₂-uitstoot van de treinreiziger is ook nog steeds heel wat minder dan van de automobilist. Neem een energiezuinige auto als je onmogelijk met de fiets of het openbaar vervoer naar je werk kunt.
    Doe de CO₂

  6. Ga dicht bij huis op vakantie

    Een jaar je huis verwarmen staat gemiddeld voor 932 kilogram aan CO₂-uitstoot per persoon. Een vliegreis naar Spanje zorgt voor een CO₂-uitstoot van 780 kilogram per persoon. Dat is schrikken. Helemaal stoppen met op vakantie gaan is onzin, maar je kunt wel milieubewuster vakantie vieren. Ga bijvoorbeeld niet heel vaak kort op vakantie, maar kies voor één langere vakantie. Bedenk, als je alleen maar op het strand wil liggen, of het echt nodig is om helemaal naar Mexico te vliegen of dat de Costa del Sol ook warm genoeg is. Kies voor een touringcar in plaats van het vliegtuig of de eigen auto als de vakantiebestemming op een redelijke afstand ligt. En wat dacht je van een vakantie dicht bij huis? In Nederland en onze buurlanden zijn er nog genoeg mooie, idyllische plekjes die wachten om ontdekt te worden!

  7. Word klimaatneutraal

    Volgens de diverse milieuorganisaties is het mogelijk om je CO₂-uitstoot te verminderen, maar je kan het niet helemaal voorkomen. Wat je nog wel uitstoot, kun je compenseren, ofwel: je kunt klimaatneutraal leven. Door te compenseren zorg je ervoor dat ergens anders op de aarde de CO₂-uitstoot voorkomen of verminderd wordt. In Nederland is het bijvoorbeeld mogelijk om naast groene stroom ook voor groen gas en een groene autoverzekering te kiezen. Bij de twee laatstgenoemde zal de aanbieder jouw CO₂-uitstoot compenseren door te investeren in duurzame projecten, zoals het aanplanten van bossen. Kost vaak maar een paar euro’s (en bij vliegtickets een paar tientjes).

Do's

  • Vervang je gloeilampen voor spaarlampen en bespaar, bij een gemiddelde van tien spaarlampen, zo’n vijftig euro op je jaarlijkse energierekening.

Don'ts

  • Denk niet dat het blikje limonade dat jij op straat gooit of die plastic zak die je maar in de supermarkt blijft kopen omdat je steeds je eigen boodschappentas vergeet niks uitmaakt. Een beter milieu begint echt bij jezelf. Als iedereen er zo over zou denken, dan verandert de aarde snel in een vuilnisbelt. Alle kleine beetjes helpen.