Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Wielersport » Hoe vind ik de juiste racefietsschoenen

Hoe vind ik de juiste racefietsschoenen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Bij sommige sporten is het veel belangrijker dat je schoenen van goede kwaliteit zijn dan het daadwerkelijke sportattribuut. Bijvoorbeeld bij het wielrennen. Natuurlijk, een goede fiets is ook fantastisch. Maar heb je een uiterst fijne bolide, maar ook schoenen die enorm knellen dan is de plezier er al snel vanaf. In deze hoedoe lees je waar je op kunt letten bij de aanschaf van fietsschoenen.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Sokken
  • Middagje vrij
  • Een ruim assortiment om uit te kiezen
  • Behulpzame verkoper

Stappen

  1. Bedenk waar jouw schoenen aan moeten voldoen

    Veel wielrenners fietsen met ‘ingeklikte’ schoenen. Door middel van een plaatje op je schoen en een kliksysteem op de pedaal, kun je gemakkelijk je schoenen in- en uitklikken. Het voordeel aan ‘ingeklikt’ fietsen is dat je ook opwaartse kracht kunt uitoefenen. Met andere woorden: je duwt niet alleen je pedaal naar beneden, maar kan hem ook omhoog trekken. Zo ga je dus harder.

    Mountainbikers fietsen meestal met spd-plaatjes en –pedalen. Dit zijn kleine plaatjes waar je gemakkelijk uit kunt klikken. Wielrenners kunnen deze ook gebruiken, maar je zult zien dat veel wielrenners grote spd- of look-plaatjes gebruiken. Door het grotere oppervlak krijg je minder snel last van je voorvoet omdat de druk beter verdeeld wordt. Nadeel is wel dat ze iets minder makkelijk uitklikken.

    Wellicht wil je niet ingeklikt fietsen, heb je een voorkeur voor een bepaald kliksysteem of zitten er al bepaalde pedalen op je racefiets? Houd het in ieder geval in gedachte bij de aanschaf van je schoenen. Niet elk systeem past op elke schoen.

  2. Pas schoenen in de middag

    Je voeten zijn ’s ochtends op hun smalst. ’s Middags is er meer bloed en vocht naar toe gestroomd, waardoor ze wat meer uitgezet zijn. Daarom doe je er verstandig aan om ’s middags schoenen te gaan passen.

    ! Vergeet niet een goed paar sokken mee te nemen. Fiets je zonder sokken, dan krijg je snel blaren door de wrijving.

  3. Neem een maat groter dan je eigen maat

    In de vorige stap heb je al gelezen dat je het best in de middag schoenen kunt passen. Daar bovenop moet je ook altijd een maat groter nemen dan je eigen schoenmaat. Dat klinkt gek, maar houd je hier echt aan. Door het fietsen, zetten je voeten namelijk nog meer uit. Zeer vervelend als ze dan te krap zitten.

  4. Probeer veel schoenen

    Wielerschoenen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo staat het ene merk bekend om zijn smalle pasvorm en valt het andere wat groter uit. Vraag advies aan een verkoper en laat je zoveel mogelijk vertellen over de schoenen. Iedereen heeft zijn eigen smaak en voorkeuren.

    Twijfel je? Schrijf dan de namen op van de schoenen die je hebt gepast (merknaam én specifieke uitvoering) en doe nog wat research op internet. Sporters houden ervan om ervaringen te delen, wellicht staat er een review van jouw schoenen online.

  5. (Extra:) volg de gebruiksaanwijzing voor het monteren van het kliksysteem

    Bij je nieuwe schoenen en/of kliksysteem zit een gebruiksaanwijzing voor het monteren van de plaatjes op je schoenen en de pedalen op de fiets. Lees deze aandachtig voordat je aan de slag gaat.

    ! Vergeet niet om wat vet op de schroefjes voor je schoenen en op het schroefgedeelte van je pedaal te smeren. Doe je dit niet, dan zitten ze binnen korte tijd muurvast door vocht, roest en vuil.

Do's

  • Schoenen een maat groter kopen dan je eigen maat. Je voeten zetten tijdens het fietsen veel uit en knellende schoenen tijdens een fietstocht is geen pretje.

Don'ts

  • Voor de goedkoopste fietsschoenen kiezen. Het is een uitgave, maar fietsschoenen gaan wel lang mee. Kies daarom voor kwaliteit en neem schoenen die goed zitten en aan jouw wensen voldoen.

Bron

Deze hoedoe is geschreven op basis van eigen wielerervaring.