Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Communicatie » Hoe schrijf ik een internetartikel

Hoe schrijf ik een internetartikel

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
'Schrijf artikelen over je specialisatie. En plaats ze op verschillende websites. Zo vergroot je je naamsbekendheid!' Een leuke tip, maar hoe schrijf je zo'n artikel? En hoe zorg je dat dat artikel gelezen wordt? Deze tips helpen je vast op weg!

Hoedoe door: Olga Leever

Bekijk het profiel van Olga Leever
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Kennis van je eigen vakgebied
 • Aansprekende voorbeelden
 • Computer of laptop

Stappen

 1. Bepaal je doelgroep

  Je schrijft je tekst niet voor jezelf, maar voor je doelgroep. Leef je in in je lezer. Vraag je af wat hij of zij wil weten over jouw onderwerp. En geef daar antwoord op in je artikel.

 2. Schrijf een pakkend intro

  De eerste paar zinnen zijn bepalend voor het succes van het artikel. Ze houden de aandacht vast, of zorgen ervoor dat iemand doorbladert. Zorg dat je je lezer je artikel binnen 'lokt'. Geef een voorbeeld in je inleiding. Vertel een anekdote. Of citeer iemand.

 3. Breng structuur aan

  Een tekst die goed gestructureerd is, leest prettig. Maak tussenkopjes boven elk tekstblokje in je artikel. Daarmee kan de lezer makkelijk door de tekst navigeren. En je voorkomt dat je artikel een tekstbrei wordt.

 4. Schrijf over mensen

  De ene tekst is de andere tekst niet en in sommige gevallen is het moeilijk om een tekst interessant te houden. Een goede tip is het schrijven over mensen. Geef voorbeelden in je tekst. Het liefst verhalen van mensen. Ervaringsverhalen en citaten van gebruikers spreken je lezers aan. Ze kunnen zich dan met jou/je tekst identificeren.

 5. Schrijf in klare taal

  Less is more: maak zinnen niet langer dan 15 woorden en gebruik woorden die iedereen kent.

 6. Geef je artikel een slot

  Schrijf een slotalinea. Bijvoorbeeld door terug te komen op het voorbeeld uit je inleiding. Zo maak je je artikel 'rond'. Of meld in de slotalinea waar de lezer meer informatie kan krijgen over het onderwerp.

Do's

 • Gebruik in je artikel regelmatig voorbeelden om je verhaal te verduidelijken
 • Schrijf in gewone-mensentaal; ingewikkelde teksten leest niemand. Je komt pas echt professioneel over als je iets helder uit kunt leggen

Don'ts

 • Mijd dooddoeners en gemeenplaatsen. Zeker aan het begin van je artikel. Bijvoorbeeld 'Zoals we allemaal weten ...' of 'Het is weer lente. Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak'. Gegarandeerd dat niemand verder leest.
 • Gebruik geen afkortingen of vaktaal in je artikel. Je lezer klikt weg als hij je niet kan volgen.
 • Zet jezelf niet in de spotlights. Goede wijn behoeft geen krans: je laat met jouw artikel zien dat jij de specialist bent. Je hoeft jezelf dus niet ook nog nadrukkelijk aan te prijzen.

Bron

Eigen ervaring als schrijfster van internetartikelen

Meer uitleg