Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Hardware » Hoe installeer ik een draadloze printer

Hoe installeer ik een draadloze printer

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe installeer ik een draadloze printer
Een draadloze printer heeft veel voordelen. Je hoeft de printer niet per se op je bureau te hebben, je hebt geen last meer van rommelige snoeren en in de meeste gevallen kun je de printer eenvoudig delen met andere computers en apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Het installeren van een draadloze printer kan ingewikkeld lijken, maar met deze stappen lukt het je zeker.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Printer
 • Computer met internet
 • Handleiding printer
 • Netwerkkabel (wordt meestal niet standaard met de printer meegeleverd)
 • CD-ROM met bijbehorende drivers

Stappen

 1. Sluit de printer aan

  Pak de printer uit en zet deze op een praktische plek. Doe de stekker in het stopcontact. Pak vervolgens een netwerkkabel en sluit die aan op de printer. Sluit het andere einde aan op je modem, hub, Time Capsule of andere netwerkvoorziening. Zet de printer aan.

 2. Installeer de benodigde drivers

  Om goed te kunnen functioneren, heeft je printer een stuurprogramma nodig, ook wel een driver genoemd. De driver voor de printer wordt over het algemeen meegeleverd op een CD-ROM. Soms zijn het meerdere drivers, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van een all-in-one. Je hebt dan een driver voor je printer, maar ook voor de kopieerfunctie, de scanfunctie en de faxfunctie.

  Installeer de drivers op de harde schijf. Hiervoor hoef je alleen de schijf in de CD-ROM drive te doen en de stappen in beeld te volgen. Zit er geen CD-ROM voor jouw computer of besturingssysteem bij? Dan kun je via de website van de fabrikant de meest actuele driver downloaden.

 3. Voeg de printer toe

  De volgende stap is het toevoegen van de printer op je computer. Zorg ervoor dat de printer aan staat. Op een computer met Windows druk je op Start > Apparaten en printers. Op de Mac ga je naar Applemenu > Systeemvoorkeuren > Afdrukken en scannen.

  Klik vervolgens op 'Een printer toevoegen' (Windows) of '+' (Mac).

  Er opent zich nu een Wizard. Klik op 'Netwerkprinter, draadloze printer of Bluetooth-printer toevoegen' (Windows).

 4. Selecteer je printer

  Er verschijnt nu een lijstje met printers. Dit zijn printers die in het verleden al zijn toegevoegd of die herkend worden via het netwerk. Selecteer je nieuwe printer uit dit lijstje. Klik vervolgens op 'Volgende'.

  Op de Mac krijg je eenzelfde lijstje te zien. Selecteer ook hier de bewuste printer en klik op 'Voeg toe'.

 5. Controleer het stuurprogramma

  De volgende stap is het controleren van het stuurprogramma. De computer checkt of dit de meest actuele versie is. Zorg ervoor dat je computer verbinding heeft met internet. Als dat niet het geval is, krijg je de mogelijkheid om het stuurprogramma opnieuw te installeren. Bevestig deze optie.

  Als de stuurprogramma's helemaal up to date zijn, kun je de installatie voltooien en afronden.

 6. Druk een testpagina af

  Als het goed is, is de printer nu geïnstalleerd. Je kunt dit controleren door een testpagina af te drukken. Daarmee wordt de werking van de printer getest. Een testpagina afdrukken doe je zo:

  Windows:

  • Open Start > Apparaten en printers
  • Selecteer de printer waarmee je een testprint wilt maken met de rechtermuisknop en klik op 'Eigenschappen van printer'
  • Er verschijnt nu een venster. Klik op het tabblad 'Algemeen' en selecteer Testpagina afdrukken. De testpagina wordt nu afgedrukt.


  Mac OS:

  • Open Applemenu > Systeemvoorkeuren > Afdrukken en scannen
  • Selecteer de printer waarmee je een testprint wilt maken
  • Klik op 'Open afdrukwachtrij'
  • Selecteer bovenin het menu Printer > Druk testpagina af. De testpagina wordt nu afgedrukt.

Do's

 • Gebruik je de printer met meerdere personen of vanaf verschillende werkplekken? Zet hem dan op een centrale plek neer
 • Houd het typenummer van je printer bij de hand, voor het geval dat je handmatig drivers moet downloaden

Don'ts

 • Ga niet te gehaast aan het werk. Sommige printers zijn binnen no-time geïnstalleerd, maar in andere gevallen is er iets meer tijd voor nodig

Meer uitleg