Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Hardware » Hoe maak ik mijn computer draadloos

Hoe maak ik mijn computer draadloos

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Een draadloze computer is natuurlijk een illusie. Wat je ook bedenkt, het apparaat of de accu's die erin zitten moeten af en toe gevoed worden met stroom. Maar tussen deze oplaadsessies door kun je prima zonder snoertjes.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

 • laptop of pc
 • geld

Stappen

 1. Koop een laptop

  De makkelijkste manier van draadloos werken op een computer is met een laptop. Alle draden die bijvoorbeeld muis, toetsenbord en scherm met de computer verbinden ben je in één klap kwijt. Het enige waar je een snoertje voor nodig hebt is de stroomvoorziening. In de meeste nieuwe laptops zit bovendien ook al een netwerkkaart voor draadloos internetten. Wil je geen laptop, volg dan de volgende stappen om je pc draadloos te maken.

 2. Koop een draadloze netwerkkaart

  Niet alle pc's hebben een netwerkkaart die je draadloos kunt gebruiken. Zit er een 'telefoonstekkertje' achterop je pc, dan heb je hoogstwaarschijnlijk alleen een netwerk met vaste aansluiting. Een kleine antenne duidt op een draadloze kaart. Sla eventueel de technische gegevens van je pc erop na. In de meeste pc's kun je wel een draadloze netwerkkaart toevoegen. Daarvoor heb je een vrij 'slot' of slede nodig (een sleuf in de kast van je computer). Je kunt zien of er ruimte is als je de kast van je pc open maakt. Haal daarvoor wel eerst de stroom eraf door de stekker eruit te trekken.

  Een draadloze netwerkkaart (ook wel wireless pci-adapter genoemd) kost enkele tientjes en is bij elke elektronicazaak te koop. Beslis van tevoren hoe snel je draadloze netwerk moet zijn. Er zijn veel varianten te koop. Welke je kunt kiezen lees je in Hoe installeer ik een draadloos netwerk.

  Een andere mogelijkheid is een draadloze usb-adapter. Dat is een netwerkkaart die je in de usb-poort van je pc steekt. Ook geschikt voor je laptop als die nog geen draadloos netwerkkaart bezit.

 3. Installeer een draadloze router

  Wil je draadloos internetten, dan moet het kastje dat de internetgegevens aan jouw computer doorgeeft dat ook door de lucht kunnen zenden. Vast internet werkt met een modem die via een telefoonlijn de data naar je computer stuurt. Aan die modem hang je een zender, een zogeheten router die vervolgens de data draadloos naar andere apparaten zoals laptops of pc's kan sturen. Routers zijn er in diverse soorten en maten. De verschillen zitten vooral in de snelheid van het overzenden. Ook over routers en het installeren ervan lees je meer in Hoe installeer ik een draadloos netwerk.

 4. Koop een draadloos toetsenbord en muis

  Een ander storend draadje verbindt je toetsenbord en je muis met je computer. Vooral het draadje aan de muis kan vervelend zijn. Bij het bewegen blijft hij hangen achter koffiekopjes en dergelijke. Beide apparaten bestaan ook in draadloze uitvoeringen, meestal samen in een verpakking te koop. Die zijn er van enkele tientjes tot honderden euro's. Het toetsenbord en de muis communiceren met de pc via een adapter die je in de usb-poort van de pc steekt. In de apparaten zelf moeten batterijen voor de stroomvoorziening. Voor een toetsenbord alleen maar lastig wanneer ze opraken, de muis wordt er zwaarder van en dus lastiger en vermoeiender om te bedienen. Bovendien moet je ze af en toe opladen waardoor je toch weer een snoer nodig hebt.

 5. Gebruik bluetooth

  Veel laptops en sommige pc's hebben bluetooth aan boord. Bluetooth communiceert net als een draadloos netwerk met radiosignalen door de lucht. Het bereik is wat kleiner en het energieverbruik lager zodat je batterijen niet zo snel leeg gaan. De technologie is vooral in gebruik bij smartphones. Je kunt bijvoorbeeld de bestanden van je mobiel draadloos overzenden naar je laptop. Ook kun je draadloos verbinding maken met een internetverbinding op je laptop via je smartphone. Er bestaan toetsenborden, muizen, headsets en nog veel meer accessoires die via bluetooth met je computer communiceren en het draadje overbodig maken.

 6. Wacht tot er een draadloze monitor op de markt komt

  Het enige dat nu nog met een draadje aan je pc vast zit is de monitor. De techniek om ook die draadloos met je computer te laten communiceren komt eraan maar is nog niet op de markt. De reden is dat beeld uit heel veel data bestaat. Er moet dus een heel snelle luchtverbinding zijn tussen computer en beeldscherm. Er zijn nu verschillende technologien voor ontwikkeld, zoals ultra-wideband, wireless HD of WHDI. Welke de nieuwe standaard wordt is nog niet duidelijk.

Do's

 • Denk van te voren na waarom je alles draadloos wil hebben. Het heeft ook nadelen.

Don'ts

 • Denken dat je volledig draadloos kunt werken. Je hebt altijd elektrische voeding nodig.