Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Hardware » Hoe installeer ik een draadloos netwerk

Hoe installeer ik een draadloos netwerk

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
't Is een stuk relaxter om lekker op de bank of aan de keukentafel te kunnen werken op je computer dan altijd in het kantoor of de slaapkamer achter de pc te moeten kruipen. Een draadloos netwerk is dan essentiëel. Het aanleggen daarvan heeft wel wat voeten in de aarde, maar met onderstaande tips moet het lukken.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

 • Computer
 • Draadloos netwerkkaart
 • Internetaansluiting
 • Modem
 • Router

Stappen

 1. Controleer je internetverbinding

  We gaan ervan uit dat je een werkende breedband internetverbinding hebt. Je hebt dus een kabel- of ADSL-verbinding met een modem die de signalen doorgeeft. Dat moet een ethernet-modem zijn. Een ADSL-modem met usb-aansluiting is niet bruikbaar. Meestal krijg je een modem te leen bij je internetabonnement.

 2. Koop een router

  Allereerst zorg je dat de modem het signaal door de lucht kan gaan zenden. Daarvoor heb je een extra kastje nodig, een zogeheten router of een access point. Een access point stuurt alleen maar computersignalen de lucht in en kan dus verschillende pc's door middel van een netwerk (vaak een thuisnetwerk genoemd) draadloos met elkaar verbinden. Een router zet ook de internetsignalen uit de modem om in radiosignalen. De router bepaalt welke pakketjes informatie naar welke pc moeten worden gezonden. Het meest praktisch is om een gecombineerde router-accesspoint aan te schaffen, die we hierna dan ook router zullen noemen.

  Routers zijn er in soorten en maten. Ze verschillen voornamelijk in de snelheid waarmee ze de signalen kunnen doorgeven. Heb je een snelle internetverbinding, koop dan ook een snelle router. Anders is het zonde van je abonnementsgeld. Neem de specificaties van je abonnement mee naar de winkel en vraag daar om advies. Ook het aantal computers dat je op de router kunt aansluiten wisselt.

  Zet de router vast klaar als je je draadloos netwerk gaat installeren maar sluit de kabels nog niet aan! Lees wel vast de instructies.

 3. Installeer de draadloze netwerkkaart

  Je pc of laptop moet de signalen die de router uitzendt wel kunnen opvangen en interpreteren. Een gewone netwerkkaart kan dat niet. Sla de specificaties van je computer erop na. Zit er geen WLAN op (van Wireless Local Area Network) dan zul je daarvoor een aparte draadloos netwerkkaart moeten aanschaffen, ook wel een WLAN pci-kaart of draadloze pci-adapter genoemd. Die kosten enkele tientjes en zijn in elke elektronicazaak te koop. Ook deze kaarten verschillen in snelheid dus kies er een die past bij jouw internetaansluiting en bij de router.

  Om de kaart in je pc te installeren schroef je de kast open. Zoek de zogeheten pci-bus, een langwerpige sleuf of 'slot' waar de WLAN-kaart precies in past. Haal het beschermplaatje aan de achterkant van de pc-kast weg en duw de kaart in de slot. Schroef het metalen houdertje van de kaart vast aan de houder. Sluit de kast en zet je computer weer aan. De software zal in de meeste gevallen je nieuwe kaart zelf herkennen en installeren. Gebruik anders de meegeleverde DVD met drivers.

  Andere mogelijkheden zijn een usb-adapter of een insteekkaart. De eerste steek je eenvoudig in een usb-slot van je computer. Je kunt hem dus voor meerdere computers gebruiken, maar niet tegelijkertijd. Voor een insteekkaart heb je een speciale slot nodig die soms aanwezig is op laptops.

 4. Installeer de software

  Het is belangrijk dat je eerst de software die hoort bij het draadloze netwerk installeert op de hoofdcomputer in je lokale netwerk voordat je de router aansluit. Die heet de server (niet te verwarren met een internetserver), de computer waar je draadloze netwerk mee verbonden was. Gebruik de DVD die bij de router is geleverd om de software te installeren. Volg de instructies op het scherm goed op.

  Die komen meestal op het volgende neer: Zet de modem uit. Haal de netwerkkabel los aan de zijde van de pc en steek die stekker in de router. De kabel verbindt dus nu de modem met de router. Sluit de router aan op de stroom en zet modem en router aan. Controleer of de juiste lampjes branden op beide apparaten. In de meeste gevallen heb je nu een draadloos netwerk. Je moet een netwerknaam invullen en een wachtwoord. Onthoud deze goed of bewaar ze op een veilige plek. Als je netwerk uitvalt en je moet het opnieuw installeren heb je ze nodig. Ook voor het aansluiten van andere computers heb je deze gegevens nodig.

 5. Sluit meerdere computers aan

  Installeer de software van de router-dvd op de andere computers. Zet de computer uit, installeer eventueel een draadloze netwerkkaart als de computer die nog niet heeft. Zet de computer weer aan. In de meeste gevallen installeert de software nu zelf de netwerkkaart en het draadloos netwerk.

 6. Beveilig je draadloos netwerk

  Zorg allereerst dat je een wachtwoord plaatst op je netwerk. Daarmee voorkom je dat de buren of mensen in de straat zomaar gratis van jouw internetaansluiting gebruik kunnen maken. De router zendt namelijk de data rond in een straal van soms wel honderd meter afhankelijk van de omstandigheden. Ieder apparaat met een WLAN-kaart kan die informatie opvangen, hoewel dat strafbaar is. Zonder de beveiliging van een wachtwoord kan iedereen bij de informatie op jouw computers en via jouw netwerk op internet. Je krijgt tijdens de installatie van het draadloos netwerk de vraag om een WPA-sleutel. Dat is je wachtwoord.

  Denk vervolgens aan het installeren van een firewall en bescherming tegen virussen en spyware.

  Meer hierover lees je in de hoedoe Hoe beveilig ik mijn draadloos netwerk.

   

Do's

 • De handleiding en instructies van de router goed lezen en nauwkeurig opvolgen.

Don'ts

 • De router aanzetten voordat de software is geinstalleerd.
 • Denken dat draadloos altijd beter is. De verbinding is langzamer en storingsgevoeliger dan via bedrading.

Bron

Microsoft

Meer uitleg