Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Hoe ontwerp ik zelf een sticker

Hoe ontwerp ik zelf een sticker

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Stickers kun je voor allerlei doeleinden gebruiken. Je kunt ze gebruiken als versiering, als verduidelijking van een product of als waarschuwing voor bijvoorbeeld gevaarlijke machines. Maar ontwerp je nu een sticker die past bij het doel waar je ‘m voor wilt gebruiken?

Hoedoe door: Moniek de Graaf

Bekijk het profiel van Moniek de Graaf
Aantal Hoedoes: 2


Benodigdheden

 • Computer
 • Ontwerpprogramma
 • Beetje creativiteit

Stappen

 1. Kies de locatie

  Bekijk allereerst de plek waar je de sticker wilt gaan plakken. Hoe groot is deze ruimte, welke vorm heeft het en welke kleuren zijn er in de omgeving? Als je deze gegevens hebt verzameld, kun je aan de slag met het ontwerp van je eigen, persoonlijke sticker

 2. Bepaal het formaat

  Bepaal het formaat van de sticker. Deze moet worden afgestemd op de plek waar de sticker uiteindelijk geplakt gaat worden. Wil je de sticker bijvoorbeeld op je fiets plakken, meet dan de maximale lengte en breedte op en zorg dat je het  formaat van de sticker iets kleiner maakt (zo weet je zeker dat ie past).

 3. Schrijf een tekst

  Schrijf een tekst die op de sticker moet komen. Pas de lengte van de tekst aan op het formaat van de sticker en zorg ervoor dat je een niet al te kleine lettergrootte kiest. Qua lettertype is er heel veel keuze. Op internet kun je allerlei leuke lettertypes downloaden, om je sticker nog persoonlijker te maken. 

 4. Kies de kleur(en)

  Kies de kleuren voor de sticker. Je kunt ervoor kiezen om maar een kleur te gebruiken (voor functionele stickers) of meerdere kleuren te combineren. (voor decoratieve stickers). Kleuren combineren is niet altijd even makkelijk. Gebruik hiervoor de kleurenschema die je op internet kunt vinden. Zo zijn de kleuren van je sticker altijd in harmonie.

 5. Afbeelding of niet?

  Wil je een afbeelding gebruiken, of liever alleen tekst? Wanneer je een functionele sticker wilt ontwerpen kun je beter kiezen voor alleen tekst of eventueel een duidelijk pictogram. Voor decoratieve stickers kun je ook afbeeldingen gebruiken. Zorg er wel voor dat (op een klein formaat sticker) de afbeeldingen niet te gedetailleerd zijn, voor een duidelijker beeld, ook wanneer je de sticjer van een afstandje ziet.

 6. Stuur je bestand naar de drukker

  Controleer je ontwerp voor een laatste keer en maak er een jpg- of pdf-bestand van. (let op dat deze wel in hoge resolutie is.) Je kunt de sticker zelf printen met een inkjetprinter op stickerpapier, of ervoor kiezen om ze digitaal te laten drukken. Er zijn verschillende drukkers waar je online een ontwerp kunt aanleveren. 

Do's

 • Ook leuk: maak zelf labels die je met de hand in kunt vullen, dan hoef je niet vaak te bestellen en kun je een label altijd aanpassen naar je wens

Don'ts

 • Bestel niet in één keer teveel stickers, je kunt beter een keertje bij bestellen

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!