Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Websites » Hoe abonneer ik mezelf op RSS-feeds
4

Hoe abonneer ik mezelf op RSS-feeds

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe abonneer ik mezelf op RSS-feeds
RSS is de afkorting van Really Simple Syndication en RSS-feeds zorgen ervoor dat je met één klik op de muis kunt zien of er nieuwe updates zijn verschenen op een bepaalde site, zonder dat je de site zelf hoeft te bezoeken. Dit scheelt je tijd én geeft je de mogelijkheid om gemakkelijk de laatste nieuwtjes bij te houden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jezelf op RSS-feeds abonneren.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Computer
 • Websites die RSS-feeds leveren
 • Programma om RSS-feeds te lezen (optioneel)

Stappen

 1. Installeer een RSS-reader

  Voor je gebruik kunt maken van RSS-feeds heb je een RSS-reader nodig. Die zijn over het algemeen gratis te downloaden via Internet. Wij gebruiken hier Feedreader. Download het programma en volg de stappen voor de installatie van het programma. Wanneer het programma geïnstalleerd is, is je browser geschikt gemaakt voor het lezen van RSS-feeds. Wanneer je liever geen programma's op je computer installeert, kun je ook een online RSS-reader gebruiken. Hiermee worden je RSS-voorkeuren online opgeslagen, waardoor je ze overal kunt openen.

 2. Zoek je favoriete website op

  Niet iedere website biedt RSS-feeds aan, dus bezoek eerst je favoriete website om te kijken of je hier RSS-feeds van kunt downloaden. In dit voorbeeld nemen we de website van de Telegraaf. Aan de linkerkant zie je een kopje met ‘Snelnieuws’ met daaronder een datum en het RSS-logo. Ook op andere websites kun je letten op het RSS-logo.

 3. Abonneer jezelf op de RSS-feed

  Wanneer je op RSS klikt, opent zich een nieuw scherm waarin je aan kunt geven waar je je RSS-feed wilt plaatsen. Het is het handigst als je hier ‘Bladwijzerwerkbalk’ aanklikt, omdat je RSS-feed dan in je werkbalk komt te staan. Je hoeft hem dan niet eerst uit te zoeken tussen je bladwijzers, maar ziet hem direct staan. Druk vervolgens op Toevoegen.

 4. Bekijk en bezoek je RSS-feeds

  Wanneer je nu in je adresbalk kijkt, dan zie je dat er nu ook ‘Telegraaf’ met een RSS-logo ervoor staat (of een andere naam, als je je feeds anders genoemd hebt, of jezelf op de RSS-feeds van een andere website geabonneerd hebt). Wanneer je hierop klikt verschijnt er een menu met alle meest up to date berichten op deze website. Selecteer één van deze nieuwsberichten om naar de betreffende pagina te gaan. Je RSS-feeds worden de hele dag door geüpdatet, dus je bent altijd bij met de laatste nieuwtjes!

 5. RSS-feeds verwijderen

  Als je genoeg hebt van een bepaalde website, of ruimte wilt maken in je Bladwijzerwerkbalk voor nieuwe RSS-feeds, dan kun je eenvoudig RSS-feeds verwijderen. Ga dan - terwijl je browser geopend is - naar Bladwijzers > Bladwijzers organiseren en selecteer de RSS-feed die je wilt verwijderen. Druk vervolgens op Verwijderen, of gebruik de Delete toets van je toetsenbord. Je RSS-feed is nu weer verwijderd.

Do's

 • Gebruik een RSS-reader die algemeen bekend is, bijvoorbeeld FeedReader, zodat je geen schadelijke programma’s binnenhaalt op je computer. Je kunt ook het zekere voor het onzekere nemen en een online Reader gebruiken
 • Abonneer jezelf op RSS-feeds van grote nieuwssites; je mist geen nieuwtje en hebt toch maar één feed nodig!
 • Gebruik een online RSS-reader als je regelmatig een andere computer gebruikt

Don'ts

 • Abonneer je niet op de RSS-feeds van iedere website die je wel eens bezoekt; je raakt het overzicht kwijt, waardoor je waarschijnlijk toch iedere keer de website weer zult bezoeken

Bron

Jezelf abonneren op RSS-feeds, ministerie van Algemene Zaken

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!