Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Programma's » Hoe kan ik mijn software updaten

Hoe kan ik mijn software updaten

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Er staat allerlei software op je computer en soms hapert er wel eens iets. Voor een goede werking van al die programma’s is het daarom nodig om al die software up-to-date te houden. Behalve het besturingssyteem (meestal Windows) zijn er diverse drivers. Deze drivers zorgen ervoor dat allerlei randapparatuur naar behoren werkt. Zo stuurt de printerdriver de printer aan. En dan zijn er nog al die andere softwareprogramma’s, zoals virusscanners, Microsoft Office, fotobewerkingsprogramma’s en nog veel meer.

Hoedoe door: Pieter Pulleman

Bekijk het profiel van Pieter Pulleman
Aantal Hoedoes: 3


Benodigdheden

 • Computer
 • Internetverbinding

Stappen

 1. Update je besturingssysteem

  Controleer eerst of je besturingssysteem automatisch wordt bijgewerkt. Je vindt deze instelling in Windows onder andere in het Beveiligingscentrum. Ga via de knop Start naar het Configuratiescherm en open het Beveiligingscentrum. Wijzig zonodig de instelling.

 2. Werk de drivers bij

  Fabrikanten van randapparatuur bieden vaak een automatische update mogelijkheid om hun stuurprogramma’s (driver) bij te werken. Softwarelekken en eventuele fouten in de software worden zo gerepareerd. Check de website van de fabrikant voor de laatste driverupdates. Als een stuurprogramma de mogelijkheid biedt om automatisch updates te downloaden, accepteer die dan.

 3. Update ook je andere programma's

  Ook je andere computerprogramma's moeten af en toe bijgewerkt worden. Programma's van Microsoft, zoals Word en Excel, ontvangen hun updates automatisch met de Windows Update uit Stap 1. Sommige software update zichzelf in de achtergrond. Je merkt hier niets van. Andere programma's geven een melding zodra er een update beschikbaar is. Soms moet je eerst zelf instellen dat je updates wilt ontvangen. Dit verschilt per fabrikant of per programma. Volg de aanwijzingen van de maker om de gewenste instelling te maken.

 4. Controleer de lijst met aangeboden updates

  Accepteer niet klakkeloos alle aangeboden updates. Wees kritisch en kijk goed wat de aangeboden update precies inhoudt. Een beveiligingsupdate voor Windows kun je beter accepteren. Een update voor een mediaplayer die je toch niet gebruikt is zinloos.

 5. Houd de controle over je updates

  Biedt een update de mogelijkheid te kiezen tussen ‘standaard’ en ‘geavanceerd’, kies dan voor geavanceerd. De update geeft dan waarschijnlijk aan uit welke onderdelen de update bestaat. Vervolgens kun je zelf aangeven welke onderdelen van de aangeboden update je wilt installeren en welke niet. Zijn de geboden opties niet duidelijk, kies dan voor ‘standaard’ of ‘aanbevolen’. Deze updatemogelijkheid is voor de gemiddelde gebruiker voldoende.

Do's

 • Maak regelmatig een back up of een herstelpunt. Gaat er onverhoopt iets mis, dan kun je altijd nog terug naar de oorspronkelijke situatie.

Don'ts

 • De softwarefabrikanten vinken in de downloadprocedure soms al allerlei hokjes aan. Kijk welke je nodig hebt, voordat je op OK klikt. Voordat je het weet, heb je er weer een toolbar bij.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!