
Hoe maak ik bruinebonensoep
Document acties
- Tijdshoeveelheid 2 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 500 gram gedroogde bruine bonen
- 400 gram schouderkarbonade
- 2,5 liter water
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 prei
- 1 winterpeen
- 2 kleine bouillonblokjes (optioneel)
- 1 blikje tomatenpuree
- Handje verse selderij
- Peper en zout
- Grote pan
- Scherp mes
- Kom
- Staafmixer
- Rasp
- Schuimspaan
Stappen
-
Laat de bonen weken
Doe de bonen in een grote kom. Voeg hier vervolgens anderhalve liter water bij. Laat de bonen en het water een nacht staan. De bonen zullen nu het water opzuigen en zachter worden. Bovendien geven ze hun smaak af aan het water. Dit maakt de soep extra lekker. Als je de soep op één dag wilt maken, dan kun je de bonen 's morgens vroeg vast laten weken en de soep 's avonds afmaken.
-
Bereid de bouillon
Doe een liter water in een grote pan. Snijd de bleekselderij in een paar grote stukken en halveer de ui. Doe de bleekselderij, ui en de schouderkarbonade in het water en laat dit mengsel twee uur op een laag vuur staan. Let op: de bouillon mag niet koken. Na twee uur leg je het vlees apart. De ui en bleekselderij heb je voor de rest van de soep niet meer nodig, maar kun je eventueel nog wel voor een ander gerecht gebruiken.
-
Kook de bonen
Doe nu de bonen en het water waarin je de bonen geweekt hebt in de pan bij de bouillon. Roer alles goed door elkaar en breng dit mengsel zachtjes aan de kook. Laat het geheel een half uur doorkoken. Het kan zijn dat er wat schuim op de soep komt te staan. Dat kun je er eenvoudig af scheppen met een schuimspaan.
-
Snijd de ingrediënten
Snijd vervolgens de prei in dunne ringen. Verwijder de schil van de wortel en snijd de wortel in plakjes of blokjes. Was de selderij en hak deze fijn. Voeg vervolgens de prei, de wortel en de selderij toe aan de soep. Doe er ook het blikje tomatenpuree bij en verkruimel de bouillonblokjes. De bouillonblokjes zorgen voor wat extra smaak, maar bevatten meestal ook zout. Je kunt de bouillonblokjes ook weglaten en de soep zelf wat steviger kruiden.
-
Kook de soep
Breng vervolgens de soep weer zachtjes aan de kook en laat deze net zo lang doorkoken, tot de bonen scheuren en open springen. Dit kan een paar uur duren. Als het zover is, kun je de bonen pureren met de staafmixer. Pureer maar de helft, zodat er ook nog een beetje 'bite' aan de soep zit. Dat zorgt ervoor dat hij goed vult en geschikt is als maaltijdsoep.
-
Breng de soep op smaak
Breng de soep vervolgens op smaak met peper en zout. Snijd daarna het vlees in kleine stukjes en roer deze door de soep. Verhit de soep nog even goed, zodat het vlees ook goed gaar wordt. Daarna is de soep klaar om opgediend te worden, bijvoorbeeld in combinatie met een lekker stokbrood.
Do's
- Neem de tijd voor het bereiden van deze soep, de smaken kunnen dan goed intrekken
- Experimenteer ook eens met andere ingrediënten, bijvoorbeeld spekblokjes of rookworst
- Maak een grote pan. Dat bespaart in energiekosten en levert je - mits je het restant invriest - voordelige kant-en-klaar maaltijden op
Don'ts
- Gebruik geen bonen uit blik, die smaken wat flauwer en worden erg zacht