
Hoe maak ik Saoto-soep
Document acties
- Tijdshoeveelheid 2 uren
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 500 gram kipfilet
- 200 gram taugé
- 150 gram gebakken uitjes
- 100 gram frietsticks (naturelsmaak)
- 8 eieren
- 6 pimentkorrels
- 4 stukjes laos
- 3 tot 4 takjes selderij
- 3 teentjes knoflook
- 2 salamblaadjes
- 2 bouillonblokjes
- 1 pak witte vermicelli
- 1 ui
- 1 stengel citroengras
- Olie
- Grote pan
- Eierkoker (of klein pannetje met water)
- Snijplank
- Scherp mes
Stappen
-
Breng water aan de kook
Neem een grote pan en breng ongeveer 3 liter water aan de kook. Wil je meer of minder soep maken, pas dan de hoeveelheden in verhouding aan.
-
Snijd de ingrediënten
Snijd de teentjes knoflook in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de ui. Als het water dat je in stap 1 hebt opgezet kookt, voeg je de knoflook en de ui toe aan het kokende water.
Voeg vervolgens ook de bouillonblokjes, de salamblaadjes, de pimentkorrels, selderij, laos en het citroengras toe. -
Laat de soep trekken
Laat de soep ongeveer een uur trekken. Doe dit op wat lager vuur, zodat de smaken de kans krijgen om goed in het water te trekken. Proef na een uur of het al goed smaakt en voeg eventueel naar smaak nog wat bouillonblokjes toe. Let op: bouillonblokjes maken je soep ook zout, dus wees er voorzichtig mee.
-
Kook de eieren
Kook nu de eieren. Ze moeten hard gekookt worden, zodat het eigeel niet in de soep terecht kan komen. Laat de eieren na het koken wat afkoelen en pel ze.
-
Kook de kip
Doe nu de kip in een pan met ongeveer 2 liter water. Breng het water aan de kook en kook de kip gaar. Zodra het water kookt, moet het ongeveer tien minuten tot een kwartier doorkoken. Zodra de kip gaar is, gaat hij drijven. Controleer dan even of hij echt gaar is, door deze door te snijden. Als de kip wit is, is hij gaar.
-
Bak de kip en vermicelli
Haal de kip uit de pan en laat deze goed uitlekken. Verhit vervolgens een paar eetlepels olie in een pan en bak de kip daarin mooi lichtbruin. Haal de kip daarna weer uit de pan en laat deze even afkoelen.
Gebruik vervolgens dezelfde pan om de vermicelli, in stukjes gesneden of geknipt, ook wat op te bakken. -
Kook de taugé en 'pluis' de kip
Breng de taugé heel even aan de kook. Haal de pan daarna direct weer van het vuur en giet het hete water weg.
Als de kip voldoende is afgekoeld, kun je deze 'pluizen'. Dat wil zeggen dat je er langwerpige stukjes vanaf 'plukt'. Doe alle stukjes in een kom, die heb je straks nodig voor de soep. -
Maak de soep
Zet nu de kommetjes neer en stop in elk kommetje wat gebakken uitjes, een eetlepel van de frietsticks, een eetlepel kip, een gekookt ei, wat selderij en vermicelli en een eetlepel taugé. Giet nu de hete bouillon eroverheen en eet smakelijk!
Je kunt de soep eventueel nog wat verder op smaak brengen met een kruidige ketjap, maar dat hoeft niet.
Do's
- Ben je vegetariër? Vervang dan de kip door tahoe of ander vegetarisch vlees
- Wil je wat extra groente toevoegen aan de soep? Spitskool combineert er ook goed mee
- Gebruik de soep als voor- of hoofdgerecht
Don'ts
- Verwerk de kip niet als deze nog niet helemaal gaar is