Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Soep » Hoe maak ik soep van verse doperwten

Hoe maak ik soep van verse doperwten

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik soep van verse doperwten
Van mei tot augustus kun je verse doperwten krijgen. Verse erwtjes hebben een delicate smaak, niet te vergelijken met de gedroogde en de geblikte variant. Erwtjes doppen is een geduldkarweitje, maar erg gezellig om te doen met een kluitje vrienden of kinderen.

Hoedoe door: Petra Megens

Bekijk het profiel van Petra Megens
Aantal Hoedoes: 17


Benodigdheden

  • 2 eetlepels olijfolie of combi olijfolie-boter
  • 2 aardappeltjes, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 liter bouillon
  • 2 lente-uien of dunne preien, fijngehakt
  • 600 gram gedopte erwten (of diepvrieserwtjes, net ontdooid)
  • 2 eetlepels biogarde
  • 6 blaadjes verse munt

Stappen

  1. Fruit aardappel en uitje / preitje

    Verhit het vet. Voeg de gesneden aardappel en lenteuitje / preitje toe. Roer goed, zodat de aardappel niet aan de bodem van de pan blijft kleven en de ui of prei niet aanbrandt.

  2. Voeg de bouillon toe en laat 10 min. zachtjes koken

    Voor een nog romiger variant kun je de groente eerst blussen met melk, daarna de bouillon.

  3. Voeg de erwtjes toe

    Laat de erwtjes vijf minuten koken. Als ze heel klein zijn, kan het nog korter.

  4. Pureer de soep

    Haal met een schuimspaan een schaaltje erwtjes uit de soep. Pureer de soep met keukenmachine, staafmixer of passevite. Doe de erwtjes terug in de gepureerde soep en breng hem opnieuw tegen het kookpunt aan.

  5. Voeg yoghurt en munt toe

    Scheur de munt in grove stukken en doe die in de yoghurt (dit kan je ook van te voren doen, dan komt de muntsmaak mooi vrij).

    Doe de yoghurt in een schaal en voeg lepel voor lepel de soep toe. Zodra je een mooi egaal yoghurt-soep-mengsel heb, doe je dit in de pan. Zachtjes roeren. 

    Proef of er nog zout bij moet.

  6. Laat de soep rusten

    Zet het vuur uit. Doe de deksel op de pan en laat de soep een paar minuten staan.

    Dien op in voorverwarmde borden.

Do's

  • Kun je of wil je niet doppen, neem dan diepvrieserwtjes. Ze zijn minder verfijnd van smaak, maar een gemakkelijk alternatief.

Don'ts

  • Neem voor deze soep geen gedroogde of ingeblikte erwten.

Bron

Dit recept is een bewerkte versie van die uit "De Zilveren Lepel", Unieboek, Houten 2008.
Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!