Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Dessert » Hoe maak ik waterijsjes
3

Hoe maak ik waterijsjes

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 3 uren
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik waterijsjes
De lucht kleurt blauw, de zon schijnt fel en je huid begint al een mooie bruine tint te krijgen. Het enige wat nog ontbreekt op deze zomerse dag is een lekker ijsje. Gelukkig maak je die in een handomdraai; met wat vruchtensap, suiker en een goede vriezer, lik je zo aan je eigengemaakte verkoelende waterijsje. Kon het maar altijd zomer zijn.

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

 • 800 ml puur vruchtensap, bijvoorbeeld sinaasappel-, cranberry-, of perensap, of een bodempje pure vruchtensiroop aangelengd met water.
 • Kom
 • Lepel
 • IJslollyvormpjes, 10 stuks
 • Vriezer
 • Pers (optioneel)
 • 200 gram basterdsuiker (optioneel)

Stappen

 1. Gebruik puur vruchtensap of –siroop

  Waterijs is eigenlijk niet meer dan bevroren vruchtensap of –siroop dat eventueel gezoet is met suiker. Om van je waterijs geen caloriebom te maken, kun je het beste puur vruchtensap of –siroop gebruiken: sap dat alleen natuurlijke suikers bevat en geen toegevoegde suikers. Helemaal lekker is het als je de vruchten zelf perst. Dit kun je bijvoorbeeld doen met sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen. Van vruchten zoals peren, appels, cranberry’s, bessen en druiven, kun je in de meeste supermarkten of natuurwinkels flessen puur sap of siroop kopen.

  Kies je favoriete vruchtensap en schenk zo’n 800 ml ervan in een kom. Je kunt ook sappen combineren. Cranberry- met sinaasappelsap is bijvoorbeeld een heerlijke combinatie. Net zoals peren- en appelsap. Als je liever vruchtensiroop gebruikt in plaats van sap, dan heb je slechts een klein beetje nodig. Je lengt het bodempje siroop vervolgens aan met water totdat je een hoeveelheid hebt van 800 ml. Dit is genoeg voor ongeveer 10 waterijsjes. 

 2. Kies de juiste suiker

  Sommige vruchtensappen kunnen wat zuur zijn. Door wat suiker aan het sap toe te voegen, kun je de zure kantjes van het sap afhalen. Hou je juist van dat zure, laat dan de suiker achterwege. Of als je liever niet te veel suiker binnenkrijgt, kies dan voor een wat zoetere vrucht zoals peren of aardbeien. Voor het zoeten van het vruchtensap kun je het beste basterdsuiker gebruiken. Basterdsuiker heeft een veel fijnere structuur dan kristalsuiker. Je waterijsjes vormen hierdoor meer een geheel, ze worden gladder.

  Als je waterijsjes maakt van de wat zuurdere vruchtensappen zoals cranberry- of grapefruitsap, kun je 200 gram basterdsuiker toevoegen als je 800 ml sap gebruikt. Doe de suiker bij het sap in de kom en roer tot de suiker volledig is opgelost.

 3. Schenk het mengsel in de vormpjes

  Bij kookwinkels kun je ze krijgen, maar ook bij huishoudzaken als de Blokker of Xenos vind je de plastic ijslollyvormpjes. Spoel de vormpjes af en maak ze droog. Vul ze vervolgens met het vruchtenmengsel en steek de stokjes erin. En dan moet de vriezer zijn werk gaan doen: plaats de vormpjes in het vriesvak en haal ze er pas weer uit als de lolly’s volledig bevroren zijn. Hoe lang dat duurt, hangt af van de vrieskracht van je apparaat, maar meestal zijn je lolly’s wel na een uurtje of drie klaar. Likken en genieten maar!

Do's

 • Gebruik puur vruchtensap of –siroop; dan worden je waterijsjes geen caloriebommen.
 • Maak waterijsjes samen met je kinderen; leuk en makkelijk om met zijn allen te doen en door de weinige calorieën zijn waterijsjes een verantwoord tussendoortje.
 • Meng het vruchtensap eens met een alcoholische drank. Wodka doet het bijvoorbeeld erg goed met citroensap.

Don'ts

 • Haal de lolly’s niet uit de vriezer voordat ze volledig bevroren zijn; dan heb je geen ijsjes maar heel koud vruchtensap.

Bron

Het boek ‘Verleidelijk ijs’, Liz Franklin, uitgeverij Van Dishoeck.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!