Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Relaties » Hoe organiseer ik de ideale date

Hoe organiseer ik de ideale date

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe organiseer ik de ideale date
Met trillende handen en lood in je schoenen ben je op je droomman of –vrouw afgestapt en heb je hem of haar mee uit gevraagd. En tot je grote vreugde stemde hij of zij toe. Maar nu komt het erop aan om jullie eerste date zo onvergetelijk te maken dat er nog vele zullen volgen. Gelukkig is dat makkelijker dan je misschien denkt. Hoedoe helpt je bij het organiseren van de ideale date.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Iemand om mee uit te gaan
 • Sociale vaardigheden

Stappen

 1. Houd het doel van de date voor ogen

  Tot nu toe waren jullie ‘alleen maar’ collega’s, klasgenoten of twee mensen die elkaar wel eens tegenkwamen op de sportschool of in het park. Maar nu hebben jullie dan eindelijk een date. Je bent in de wolken en droomt al van een huwelijk, kinderen en een koophuis in een rustige buitenwijk waar jullie samen van je pensioen gaan genieten. Ho, stop! Dat hij of zij graag een keertje met je uit wil, betekent niet dat jullie de rest van je leven samen zullen blijven. Of zelfs maar dat er na dit afspraakje nog meer zullen volgen. Bij het organiseren van jullie uitje is het zaak om dat goed voor ogen te houden: je gaat samen met de ander onderzoeken of het genoeg klikt tussen jullie om tot een tweede afspraakje te komen.

 2. Kies een passende locatie

  Om elkaar beter te kunnen leren kennen, moet jullie date zich afspelen op een plaats waar jullie zonder al te veel moeite een gesprek kunnen voeren. Bovendien is het belangrijk dat jullie je op die plek allebei op je gemak voelen. Speel bij het kiezen van de locatie voor jullie afspraakje het liefst op veilig. Een boottochtje klinkt heel romantisch. Maar als de ander bang is voor water, of bij de geringste schommeling van de boot al zeeziek wordt, is het snel gedaan met de romantiek.

  Houd het dus liever bij een drankje in een rustig café. Dat heeft als extra voordeel dat het afspraakje zo lang of kort kan duren als jullie willen. Handig voor als het zo goed klikt dat jullie besluiten er meteen een tweede date achteraan te plakken in een gezellig restaurant. En ja, ook handig voor als het toch niet zo lekker loopt tussen jullie, dan kunnen jullie allebei weer snel naar huis.

 3. Overdrijf het niet

  Als je de gemiddelde romantische Hollywoodfilm moet geloven, telt een drankje in een café eigenlijk niet als date. Groots en meeslepend moet het, van een vijfgangendiner in een tiensterrenrestaurant tot een etentje op het dak van een hoog gebouw, compleet met privékok en strijkkwartet. Anders zal de held nooit het hart van de heldin kunnen veroveren…

  Onzin. Zoals je al in stap 1 kon lezen, is het eerste afspraakje helemaal niet bedoeld om zijn of haar hart te veroveren. Houd je het simpel, dan is de kans dat er iets misgaat (de helikopter die niet op tijd komt, de storm die jullie bijna van het dak blaast) bovendien een stuk kleiner. En dus de kans op een ideale date (en een mogelijk vervolg in de vorm van een tweede afspraakje) een stuk groter…

 4. Ontspan en blijf jezelf

  Een date is natuurlijk pas echt ideaal als het goed klikt tussen jullie. Daarom ben je er nog niet als je de praktische zaken hebt geregeld. De locatie kan nog zo sfeervol en romantisch zijn, als jouw gedrag dat niet is, zul je het tweede afspraakje aan je neus voorbij zien gaan. Wat dat inhoudt? Zorg ervoor dat je helemaal jezelf bent en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Je hoeft niet enorm je best te doen om je date ervan te overtuigen dat jij de grappigste, meest welbespraakte, liefste of slimste persoon ter wereld bent, je wilt hem of haar een stukje van jezelf laten zien.

 5. Verwacht niet teveel

  Goed, de date is in jouw ogen een succes: de sfeer en locatie zijn naar je zin, en je hebt het gevoel dat het echt klikt tussen jullie, want jullie hebben uren samen zitten praten en lachen. Je date heeft ook duidelijk laten blijken dat hij of zij wel wat in je ziet. En dan is het sluitingstijd, en verzoekt de barman jullie te vertrekken. Misschien verwacht je dat jullie nu bij het afscheid al een eerste, voorzichtige kus zullen uitwisselen, zoals in die Hollywoodfilms na een geslaagd afspraakje altijd gebeurt. Of misschien verwacht je dat jullie allebei zo enthousiast zijn dat er meteen een tweede date gepland kan worden. Helaas, dit is het echte leven waarin veel mensen wat tijd nodig hebben om hun indrukken (ook de positieve!) te verwerken.

  Probeer bij het afscheid altijd in te schatten wat je date wil, in plaats van krampachtig vast te houden aan jouw verwachtingen. Menig afspraakje is op het allerlaatste moment nog de mist in gegaan doordat een van de twee te hard van stapel liep…

  Maar maak het ook weer niet te vrijblijvend: laat blijken dat de avond in elk geval in jouw ogen geslaagd was. Je kunt iets zeggen als: “Ik vond het erg gezellig, vind je het goed als ik je morgen even bel?” Op die manier laat je weten dat je graag meer contact wilt, zonder er druk achter te zetten. Je merkt dan vanzelf aan de reactie of jullie date echt de ideale date was.

Do's

 • Een locatie kiezen die je al kent, en waarvan je weet dat het er rustig is en dat er een prettige sfeer hangt.
 • Een plaats uitkiezen met goede verlichting. Kaarslicht is heel romantisch, maar als het te donker is, kun je elkaars lichaamstaal minder makkelijk interpreteren. Dat maakt de communicatie een stuk lastiger. Natuurlijk zijn TL-balken dan weer het andere uiterste…
 • Interesse tonen in de ander. Zorg dat je date net zoveel aan het woord is als jij en vraag door als hij of zij iets vertelt dat je interessant vindt.
 • Aandacht besteden aan je uiterlijk. Jij verwacht toch ook dat je date er fris en verzorgd uitziet en lekker ruikt?

Don'ts

 • Teveel alcohol drinken. Een wijntje of biertje kan best, maar zorg dat je niet aangeschoten raakt, of erger nog: dronken wordt. Dat geeft namelijk op zijn zachtst gezegd niet de beste indruk…
 • Verwachten dat je date (mee)betaalt als de rekening komt. Jij hebt hem of haar uitgenodigd, dus jij betaalt. Iets anders is het als de ander spontaan aanbiedt om (mee) te betalen en wat dat betreft geen nee wil horen.
 • Te laat komen. Zorg liever dat je vijf minuten te vroeg bent dan vijf minuten te laat. Als je te laat bent, kan dat de indruk wekken dat je deze afspraak eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vindt. Loop je onverwacht en buiten jouw schuld vertraging op, bel dan direct op om te zeggen dat je wat later zult zijn en waarom.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!