Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Verzekeren » Hoe bespaar ik op een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoe bespaar ik op een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als ondernemer of ZZP'er ben je vrij in het kiezen van een verzekering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is geen verplichting. Wanneer het risico op werkeloosheid klein is na een ongeval dan hoeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook niet afgesloten te worden. Maar vaak is het wel verstandiger deze verzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat het beroep de nodige risico's met zich mee brengt, maar ook om de toekomst zeker te stellen.

Hoedoe door: Femke

Bekijk het profiel van Femke
Aantal Hoedoes: 31


Benodigdheden

 • Inzicht in het jaarinkomen
 • Computer met internetverbinding
 • Rekenmachine

Stappen

 1. waar afsluiten?

  Kies waar je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wil afsluiten. Vergelijkingswebsite zijn hier een goede ondersteuning in.

 2. Proefberekening

  Maak proefberekeningen. Hierbij wordt gevraagd naar het jaarinkomen of tegen welk bedrag je verzekerd wilt zijn. Bereken uit wat je jaarlijkse kosten zijn aan de woning, gezin en onderhoud. Reken ook uit hoeveel je maandelijks nodig hebt om rond te kunnen komen. Kijk aan de hand van de proefberekening hoeveel je uitgekeerd krijgt bij arbeidsongeschiktheid. 

 3. Offerte of afspraak

  Vraag een offerte aan of maak een afspraak. Vraag naar de voorwaarden. Welke aandoeningen of ziekten worden uitgesloten en wanneer keert de verzekeraar uit?

 4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

  Sluit de verzekering van je keuze af. Kies de contractperiode. Dit is vaak 1, 3 of 5 jaar. Hoe korter de periode, hoe hoger de premie. Zorg ervoor dat deze volledig naar jouw wens is en ook alles dekt wat je verwacht. 

 5. Blijf vergelijken

  Blijf tussendoor vergelijken. Na de contractperiode kan er overgestapt worden naar een andere verzekeraar. 

Do's

 • Vergelijk heel goed. Er kan een groot verschil zijn tussen verzekeraars met betrekking tot de premie, de uitkering en de contractduur. Ook de voorwaarden kunnen heel erg verschillen. Lees ook altijd goed de kleine lettertjes. Verzekeraars beiden aan starters vaak een korting aan, de zogenaamde starterskorting. Vraag hier gerust naar.

Don'ts

 • Ga niet te snel over één nacht ijs en sluit niet zomaar de eerste de beste arbeidsongeschiktheid af. Een aanbieding lijkt aantrekkelijk maar kijk ook naar de lange termijn. Bespaar niet op de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering maar bedenk goed tegen welk bedrag je verzekert wilt zijn. Hoe groot is je vangnet bij arbeidsongeschiktheid?

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!