Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Verzekeren » Hoe vind ik de goede autoverzekering?

Hoe vind ik de goede autoverzekering?

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je een auto bezit, ben je verplicht om hiervoor een autoverzekering af te sluiten. De wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA) is verplicht. Hiermee dek je de schade die je toebrengt aan anderen. Extra dekkingen kun je ook afsluiten, maar zijn niet verplicht. Bijvoorbeeld voor de schade aan jouw eigen auto. Zodra je op zoek gaat naar een goede autoverzekering kom je erachter dat er ontzettend veel keuze is. Bovendien wil je natuurlijk niet te veel premie betalen, maar wel een goede dekking hebben. Hoe vind je nou die ene goede verzekering voor jouw auto? Aan de hand van een aantal stappen kun je snel achterhalen wat voor jou de beste verzekering is.

Hoedoe door: Femke

Bekijk het profiel van Femke
Aantal Hoedoes: 31


Benodigdheden

 • de gegevens van jouw auto
 • aantal schadevrije jaren
 • computer met internet!

Stappen

 1. Autogegevens verzamelen

  Pak je autopapieren erbij en zoek jouw schadevrije jaren op. Met behulp van het kenteken en jouw schadevrije jaren wordt de premie bepaald. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting is die je krijgt op de verzekering.

 2. Kies een vergelijkingssite

  Kies een vergelijkingswebsite voor autoverzekeringen. Let er op dat je een onafhankelijke website kiest. Op een vergelijkingssite vul je één keer jouw gegevens in en vergelijkt de site in een keer meerdere verzekeraars met elkaar. Dit scheelt je een hoop tijd! Je hoeft je geen zorgen te maken dat de premies hier hoger zijn dan bij de verzekeraar zelf. De vergelijking vindt plaats op basis van de premie en de voorwaarden.

 3. Bepaal de dekking

  Bepaal welke dekking je wilt voor jouw auto. Heb je een nieuwe auto? Dan wordt veelal gekozen voor een all-risk dekking. Voor oudere auto’s is een WA of WA plus/casco dekking vaak al voldoende. Uiteraard geldt dat hoe uitgebreider de dekking is, hoe hoger de premie. De verzekeraar loopt immers de kans dat zij meer geld moet vergoeden bij schade.

 4. Kies aanvullende dekkingen

  Kies eventueel een aanvullende dekking. Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je diverse aanvullende dekkingen kiezen. Bijvoorbeeld een dekking voor inzittenden, voor ongevallen, een rechtsbijstanddekking, een no-claim dekking en een dekking voor pechhulp. De extra dekkingen voorkomen dat je onderverzekerd bent. Let er echter wel op dat je geen overbodige of dubbele dekkingen kiest. Heb je bijvoorbeeld al een algemene rechtsbijstandverzekering? Kies dan geen extra rechtsbijstandverzekering voor je auto. 

 5. Start met vergelijken

  Start de vergelijking! Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, kun je de vergelijking starten. Binnen enkele ogenblikken zie je alle verzekeringen die je kunt kiezen voor jouw auto. Vaak staat de goedkoopste verzekering bovenaan. Voordat je een keuze maakt, is het verstandig om de voorwaarden te controleren. Die zijn niet standaard hetzelfde bij alle verzekeraars. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met de verzekeraar opnemen om extra vragen te stellen.

Do's

 • gebruik altijd een onafhankelijke vergelijkingswebsite. Deze sites zijn niet gebonden aan een verzekeraar waardoor zij onafhankelijke informatie aanbieden.
 • zet de autoverzekering op je eigen naam. Hoe jonger je bent bij het afsluiten van de verzekering, hoe eerder je begint met het opbouwen van schadevrije jaren. Hier profiteer je later van! Hoe meer jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger de korting is op de premie.
 • lees reviews. Op verschillende websites geven mensen hun mening over de verzekeraar of verzekering. Lees de reviews door en beoordeel of de verzekeraar bij je past.
 • let op wat er in de voorwaarden staat. De kleine lettertjes zijn belangrijk, hier staan vaak de uitzonderingen en uitsluitingen in.
 • zeg je huidige verzekering op tijd op, zodat je geen dubbele premie betaalt. Op de website van de verzekeraar lees je hoe je dit kunt doen, per mail, telefonisch of brief.

Don'ts

 • kies geen uitgebreide dekkingen als je in een oude(re) auto rijdt. Je betaalt dan onnodig een hoge premie.
 • kies geen aanvullende dekkingen als je die niet nodig hebt.
 • kies niet direct een verzekeraar zonder te vergelijken
 • kijk niet alleen naar de prijs
 • sluit de verzekering niet af via een intermediair of tussenpersoon. Zij ontvangen een behoorlijke provisie.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!