Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Verzekeren
Verzekeren

Hoe sluit ik een lijfrenteverzekering af

Door: Adine Versluis

Een lijfrenteverzekering is een soort levensverzekering waarmee je kapitaal opbouwt voor later, bijvoorbeeld als aanvullend pensioen, voor je nabestaanden of om ondernemersrisico te vermijden. Je bepaalt zelf wanneer en hoe je het opgebouwde kapitaal (de lijfrente) teruggestort krijgt. Het kiezen van een lijfrenteverzekering kan lastig zijn, dus laat je goed adviseren.


Home » Geld » Verzekeren

Hoe bespaar ik op mijn autoverzekering
Hoe bespaar ik op mijn autoverzekering

Door: Adine Versluis

Je auto verzekeren is verplicht. Voor welke verzekering je kiest en bij wie je die afsluit mag je zelf weten. Rondshoppen kan de moeite lonen, zeker als je nog jong bent; uit het jaarlijkse onderzoek dat de Consumentenbond doet naar autoverzekeringen blijkt namelijk dat de verschillen tussen de duurste en de goedkoopste autoverzekering dan met name het grootst zijn.


Home » Geld » Verzekeren

Hoe krijg ik gestolen spullen vergoed

Door: Adine Versluis

Als je zeker wilt weten dat je een (redelijke) vergoeding krijgt als er spullen van je gestolen worden, dan moet je niet alleen goed verzekerd zijn, maar ook zelf administratief je zaakjes op orde hebben. Zonder aankoopbon kun je het bijvoorbeeld bij veel verzekeraars wel vergeten. Mét bon sta je een stuk sterker, zeker als je de volgende stappen volgt.


Home » Geld » Verzekeren

4 Hoe kies ik een verzekering
Hoe kies ik een verzekering

Door: Bastienne Wentzel

Leven is risico lopen. Je kunt ziek worden, vroegtijdig overlijden, schade veroorzaken. Tegen veel van dit soort risico’s kun je je verzekeren. Soms moet dat zelfs. Verzekeren betekent dat de verzekeringsmaatschappij voor jou de schade vergoedt. In sommige gevallen verzorgt zij ook de hulpverlening. “Verzekeren gaat over risico,” legt verzekeringsspecialist Erwin Voogt uit. “Een risico is een onzekere kans. Je verzekert de gevolgen. Bijvoorbeeld een auto-ongeluk. Het is niet zeker dat je er ooit een krijgt, maar áls het gebeurt neemt de verzekeringsmaatschappij de financiële gevolgen voor zijn rekening.” Risico is kans maal gevolg. Je kunt je alleen verzekeren tegen iets dat onzeker is; er is een kans dat je een ongeluk krijgt, maar het hoeft niet. Voor bijna elk risico kun je een verzekering afsluiten, maar dat is niet erg zinvol, vindt Erwin Voogt. “Eigenlijk moet je alleen een verzekering afsluiten voor risico’s die je niet gemakkelijk zelf kunt dragen. Een aansprakelijkheidsverzekering is bijvoorbeeld onontbeerlijk voor bestuurders van een motorrijtuig, het is zelfs verplicht. Als iemand door jouw schuld invalide wordt, loopt de schade al gauw in de tonnen.” Maar hoe kies je welke verzekeringen je wel afsluit en welke niet? En hoe sluit je ze dan af?


Home » Geld » Verzekeren

Hoe vind ik een goede en goedkope zorgverzekering

Door: Adine Versluis

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je mag echter wel zelf kiezen of je alleen voor een basisdekking gaat, of ook aanvullend verzekerd wilt zijn. Ook mag je zelf de aanbieder kiezen. Maar hoe vind je nu de beste aanbieder? En hoe sluit je dan ook nog een betaalbare zorgverzekering af?


Home » Geld » Verzekeren

5 Hoe bespaar ik op een uitvaartverzekering
Hoe bespaar ik op een uitvaartverzekering

Door: Femke

Het is niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Redenen dat veel mensen dit toch doen is dat ze zekerheid willen hebben of niet voldoende spaargeld achter de hand hebben. In het laatste geval betekent dit dat de nabestaanden voor de kosten van hun uitvaart moeten opdraaien. Met een uitvaartverzekering worden de kosten van een begrafenis of crematie gedeeltelijk of helemaal gedekt. Dit scheelt extra zorgen voor de nabestaanden. Tussen de verschillende uitvaarverzekeringen zijn soms forse prijsverschillen. Je kunt geld besparen door diverse aanbieders te vergelijken. Als je al een uitvaartverzekering hebt is de kans aanwezig dat het niet lonend is om over te stappen.


Home » Geld » Verzekeren

Autoverzekering, hoe kies ik de juiste dekking

Door: Femke

Bij een autoverzekering heb je 3 verschillende dekkingen, namelijk de WA dekking, WA beperkt casco dekking en de All risk dekking. Hieronder leg ik in een paar stappen uit hoe je de juiste autoverzekering dekking kiest.


Home » Geld » Verzekeren

Hoe bespaar ik op een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Door: Femke

Als ondernemer of ZZP'er ben je vrij in het kiezen van een verzekering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is geen verplichting. Wanneer het risico op werkeloosheid klein is na een ongeval dan hoeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook niet afgesloten te worden. Maar vaak is het wel verstandiger deze verzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat het beroep de nodige risico's met zich mee brengt, maar ook om de toekomst zeker te stellen.


Home » Geld » Verzekeren

Hoe verzeker ik een snorfiets

Door: Femke

Bij een snorfietsverzekering heb je de keuze uit een drietal verschillende dekkingen: wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (verplicht), diefstaldekking en een cascodekking. De juiste snorfietsverzekering kies je dankzij het doorlopen van een aantal stappen die ik hieronder heb beschreven.


Home » Geld » Verzekeren

Hoe kies ik een begrafenisverzekering
Hoe kies ik een begrafenisverzekering

Door: Femke

Het overlijden van een naaste is altijd een trieste en indrukwekkende gebeurtenis. Naast het feit dat nabestaanden tijd willen hebben om te rouwen, zal het toch ook een drukke en hectische tijd zijn, omdat de uitvaart wel geregeld moet worden. Gelukkig is er altijd de begrafenisondernemer, die de nabestaanden veel werk uit handen kan nemen. In vrijwel de meeste sterfgevallen, zal de begrafenisondernemer geregeld zijn via de begrafenisverzekering. Het is voor de nabestaanden dan een kwestie om de verzekeringspapieren op te zoeken. De meeste verzekeraars hebben een speciaal telefoonnummer dat gebeld kan worden na overlijden. Zo zie je, dat het best belangrijk is om een begrafenisverzekering af te sluiten. Het dekt je nabestaanden tegen de begrafeniskosten en vaak zorgen verzekeringen voor een totaalpakket, zodat alles geregeld wordt. Waar moet je op letten bij een begrafenisverzekering? Voordat je op zoek gaat naar een begrafenisverzekering voor jezelf, moet je eerst enkele dingen duidelijk in beeld hebben. Ten eerste moet je een antwoord hebben op de vraag op je begraven of gecremeerd wilt worden. Er zit namelijk best een behoorlijk prijsverschil tussen beide opties. Begraven is altijd duurder dan cremeren. Dit komt omdat er bij begraven enkele kosten om de hoek komen kijken die je bij cremeren niet hebt, zoals grafrechten en een grafsteen of grafmonument. Daarnaast moet je kiezen welk soort verzekering je gaat nemen. Je kan de begrafenisverzekering grofweg indelen in twee delen: de naturaverzekering en de kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering,, verzeker je je in feite voor een bepaald bedrag aan geleverde diensten, vaak ook geregeld door de verzekeringsmaatschappij zelf. Bij een kapitaalverzekering verzeker je je alleen voor een bepaald bedrag. Van dit bedrag moet je zelf nog alles regelen, wat wel het voordeel geeft dat je zelf bepaald aan wat en bij wie.


Home » Geld » Verzekeren

Hoe vergelijk ik een levensverzekering?

Door: Femke

Het verloop van je leven kun je moeilijk zelf bepalen. Hoewel we overal verzekeringen voor afsluiten, komen sommige situaties zoals een overlijden vaak onverwachts. Wel kun je een levensverzekering afsluiten. Een levensverzekering kan uitgekeerd worden op een bepaalde leeftijd zodat je het bedrag zelf ontvangt en als extra pensioen kunt gebruiken. Ook is het mogelijk dat je enkel een levensverzekering afsluit voor je nabestaanden. De nabestaanden kunnen hebben dan de zekerheid dat ze bijvoorbeeld in hetzelfde huis kunnen wonen en de vaste lasten kunnen betalen. Maar ook een begrafenisverzekering valt onder een levensverzekering. Dan verzeker je je enkel voor de kosten van je uitvaart. Een levensverzekering is dus een verzamelnaam voor verschillende soorten verzekeringen die afgesloten kunnen voor tijdens of na het leven van de verzekerde. Soorten levensverzekeringen Overlijdensrisicoverzekering Een overlijdensrisicoverzekering wordt niet aan jezelf uitgekeerd. Je sluit een overlijdensrisicoverzekering af, zodat de nabestaanden bijvoorbeeld de hypotheek kunnen blijven betalen. Wanneer de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering is verlopen en je bent nog in leven dan zal er niets uitgekeerd worden. Veel hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering als eis. Lijfrenteverzekering Een lijfrenteverzekering is te vergelijken met een pensioenverzekering. Tijdens de looptijd leg je geld opzij waar je rente over ontvangt. Na afloop van de verzekering of wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, wordt de lijfrenteverzekering uitgekeerd. Begrafenisverzekering Een begrafenisverzekering heeft enkel tot doel het financieren van je uitvaart. Op deze manier worden je nabestaanden niet geconfronteerd met de kosten van je uitvaart. Een begrafenisverzekering is af te sluiten als naturaverzekering of een kapitaalverzekering.


Home » Geld » Verzekeren

Hoe kies ik een fietsverzekering

Door: Femke

Een fietsverzekering vergelijken is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Dit komt door de komst van de elektrische fiets. Door de snelle opmars van deze nieuwe soort fietsen hebben verzekeraars in korte tijd nieuwe voorwaarden en premies moeten opstellen. Hierdoor zijn er veel grote premieverschillen ontstaan en kun je met het vergelijken van fietsverzekeringen veel geld besparen.


Home » Geld » Verzekeren

Hoe vind ik de goede autoverzekering?

Door: Femke

Als je een auto bezit, ben je verplicht om hiervoor een autoverzekering af te sluiten. De wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA) is verplicht. Hiermee dek je de schade die je toebrengt aan anderen. Extra dekkingen kun je ook afsluiten, maar zijn niet verplicht. Bijvoorbeeld voor de schade aan jouw eigen auto. Zodra je op zoek gaat naar een goede autoverzekering kom je erachter dat er ontzettend veel keuze is. Bovendien wil je natuurlijk niet te veel premie betalen, maar wel een goede dekking hebben. Hoe vind je nou die ene goede verzekering voor jouw auto? Aan de hand van een aantal stappen kun je snel achterhalen wat voor jou de beste verzekering is.


Home » Geld » Verzekeren

Hoe vind ik een goede uitvaartverzekering?

Door: Femke

Het vinden van een goede uitvaartverzekering is nog niet zo makkelijk. Daarom helpen we je in dit artikel een handje op weg.


Home » Geld » Verzekeren

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!