Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Verzekeren » Hoe sluit ik een lijfrenteverzekering af

Hoe sluit ik een lijfrenteverzekering af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Een lijfrenteverzekering is een soort levensverzekering waarmee je kapitaal opbouwt voor later, bijvoorbeeld als aanvullend pensioen, voor je nabestaanden of om ondernemersrisico te vermijden. Je bepaalt zelf wanneer en hoe je het opgebouwde kapitaal (de lijfrente) teruggestort krijgt. Het kiezen van een lijfrenteverzekering kan lastig zijn, dus laat je goed adviseren.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Internet
 • Excel
 • Kritische blik
 • Idee over je financiële toekomst

Stappen

 1. Ken je doel

  Voor je een lijfrenteverzekering afsluit, is het belangrijk om te weten wat je doel is. Grofweg zijn er twee redenen om een lijfrenteverzekering af te sluiten:
  -    (aanvulling op je) pensioenvoorziening (ook voor ondernemers)
  -    nabestaandenvoorziening
  Afhankelijk van jouw reden kun je een keuze maken tussen verschillende producten. Denk goed na over hoe jij je financiële toekomst ziet en schrijf dit voor jezelf op. Dit kun je als uitgangspunt gebruiken voor je verdere keuze.

 2. Bekijk de mogelijkheden

  Fiscaal gezien (dus aftrekbaar!) zijn er drie verschillende lijfrentes waar je met een lijfrenteverzekering voor spaart, namelijk:

  1.    Tijdelijke oudedagslijfrente: afgesproken einddatum, maximale uitkering van ongeveer €20.000,-
  2.    Oudedagslijfrente: ter aanvulling op het pensioentekort, levenslang
  3.    Nabestaandenlijfrente: voorziening voor nabestaanden, kan na een bepaalde periode worden uitgekeerd, of na het overlijden van de verzekerde.

  In de eerste stap heb je bepaald wat jouw doel is, aan de hand hiervan kun je één van de bovenstaande mogelijkheden kiezen om je selectie verder te verfijnen.

  Verzeker jezelf ervan dat jouw spaardoel in aanmerking komt voor belastingaftrek. Dit is alleen het geval als het gaat om een verzekering als aanvulling op je pensioentekort, als lijfrente voor meerderjarige invalide kinderen en kleinkinderen of als periodieke uitkering in het geval van invaliditeit, ziekte of een ongeval.

  Alleen in deze gevallen heb je recht op belastingaftrek van de premie en hoef je geen vermogensrendementheffing te betalen op het opgebouwde vermogen. Wél betaal je inkomstenbelasting over de uitkering. Als je een lijfrenteverzekering af wilt sluiten voor een doel dat niet fiscaal aftrekbaar is, laat je dan goed informeren over de consequenties van deze keuze.

 3. Kies drie producten uit

  Nu je weet wat je wilt kun je een gerichte selectie gaan maken. Banken en verzekeraars bieden veel verschillende lijfrenteproducten aan met diverse voorwaarden en regelingen. Let op de volgende punten bij het maken van je keuze:

  1.    Wil je een levenslange lijfrente, of een tijdelijke uitkering voor een bepaald aantal jaar?
  2.    Ga je voor een gegarandeerde lijfrente of een beleggingslijfrente?

  Voor een levenslange lijfrente betaal je vaak iets meer, maar je bent zeker van een aanvulling tot je komt te overlijden. Een tijdelijke uitkering spreek je voor een bepaald aantal jaar af. De gegarandeerde lijfrente garandeert een bepaald bedrag, terwijl de beleggingsrente wat meer risico's en kansen met zich meebrengt.

  Kijk of je aan de hand van jouw wensen en de omschrijvingen en ervaringen van anderen een selectie van maximaal drie producten kunt maken waar je meer over wilt weten.

 4. Maak oriënterende afspraken met adviseurs

  Je kunt veel informatie over lijfrentes vinden op internet, maar voor een op maat gesneden advies kun je het beste een afspraak maken met een adviseur. Let er wel op dat verzekeraars vaak goed geld verdienen aan het afsluiten van een lijfrente. Maak dus zelf eerst op grond van de hiervoor gemaakte keuzes een selectie van betrouwbare aanbieders en maak aan de hand daarvan pas een afspraak. Laat je tijdens die afspraak niet verleiden tot het direct afsluiten van een verzekering, maar zet thuis alle mogelijkheden even rustig voor jezelf op een rijtje. Zorg ervoor dat je van tevoren een aantal vragen op papier hebt, bijvoorbeeld over de kleine letters.

 5. Voeg voor- en nadelen toe in Excel

  Je hebt door het gesprek een indruk kunnen krijgen van het product én de verzekeraar. Maak een lijstje met ‘voors’ en ‘tegens’ voor alle aanbieders en voeg deze toe aan je Excel-overzicht. Gebruik hierin niet alleen je persoonlijke ervaring met de adviseur, maar ook ervaringen die je eerder op internet gelezen hebt.

 6. Kies en sluit de verzekering af

  Je kunt nu aan de hand van je overzicht een gefundeerde keuze maken. Het daadwerkelijk afsluiten van de verzekering wordt gedaan door je tussenpersoon. Als je je uiteindelijke keuze hebt gemaakt, kun je contact opnemen met je tussenpersoon en aangeven dat je met hen in zee wilt gaan. Lees voor het tekenen altijd nog even de voorwaarden en vraag om uitleg als iets niet duidelijk is. Je kunt nog proberen om betere voorwaarden af te spreken. Dit lukt niet altijd, maar niet geschoten is altijd mis!

Do's

 • Begin tijdig met je oriëntatie
 • Geef je premiebetaling op als aftrekpost

Don'ts

 • Trap niet in beloftes van spectaculair rendement: dit valt meestal tegen
 • Teken niet zomaar: sommige verzekeraars keren bij overlijden NIETS uit aan de nabestaanden!
 • Maak geen overhaaste beslissingen

Bron

'Tien brandende vragen over lijfrente', Ramon Willems
Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!