Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Verzekeren » Hoe kies ik een begrafenisverzekering

Hoe kies ik een begrafenisverzekering

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik een begrafenisverzekering
Het overlijden van een naaste is altijd een trieste en indrukwekkende gebeurtenis. Naast het feit dat nabestaanden tijd willen hebben om te rouwen, zal het toch ook een drukke en hectische tijd zijn, omdat de uitvaart wel geregeld moet worden. Gelukkig is er altijd de begrafenisondernemer, die de nabestaanden veel werk uit handen kan nemen. In vrijwel de meeste sterfgevallen, zal de begrafenisondernemer geregeld zijn via de begrafenisverzekering. Het is voor de nabestaanden dan een kwestie om de verzekeringspapieren op te zoeken. De meeste verzekeraars hebben een speciaal telefoonnummer dat gebeld kan worden na overlijden. Zo zie je, dat het best belangrijk is om een begrafenisverzekering af te sluiten. Het dekt je nabestaanden tegen de begrafeniskosten en vaak zorgen verzekeringen voor een totaalpakket, zodat alles geregeld wordt. Waar moet je op letten bij een begrafenisverzekering? Voordat je op zoek gaat naar een begrafenisverzekering voor jezelf, moet je eerst enkele dingen duidelijk in beeld hebben. Ten eerste moet je een antwoord hebben op de vraag op je begraven of gecremeerd wilt worden. Er zit namelijk best een behoorlijk prijsverschil tussen beide opties. Begraven is altijd duurder dan cremeren. Dit komt omdat er bij begraven enkele kosten om de hoek komen kijken die je bij cremeren niet hebt, zoals grafrechten en een grafsteen of grafmonument. Daarnaast moet je kiezen welk soort verzekering je gaat nemen. Je kan de begrafenisverzekering grofweg indelen in twee delen: de naturaverzekering en de kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering,, verzeker je je in feite voor een bepaald bedrag aan geleverde diensten, vaak ook geregeld door de verzekeringsmaatschappij zelf. Bij een kapitaalverzekering verzeker je je alleen voor een bepaald bedrag. Van dit bedrag moet je zelf nog alles regelen, wat wel het voordeel geeft dat je zelf bepaald aan wat en bij wie.

Hoedoe door: Femke

Bekijk het profiel van Femke
Aantal Hoedoes: 31


Benodigdheden

 • - PC of laptop
 • - Internet
 • - Je persoonlijke gegevens en als je je gezin ook wilt verzekeren ook hun gegevens.

Stappen

 1. Vergelijk begrafenisverzekeringen

  Je kan eerst het beste eerst begrafenisverzekeringen vergelijken voordat je er een afsluit. Dan zie je dat er enkele begrafenisverzekeraars al afvallen. Nu kan je bij de overige maatschappijen die overblijven naar hun eigen website gaan en alle verzekeringen goed bestuderen. 

 2. Vraag verschillende offertes aan

  Je kan offertes gaan aanvragen voor de betreffende begrafenisverzekering waar je in geïnteresseerd bent, maar dat hoeft niet perse. Bij de meeste begrafenisverzekeraars kun je tegenwoordig ook direct je verzekering afsluiten. Aan jou de keuze.

 3. Maak een keuze

  Maak een uiteindelijke keuze. Vaak kan je dit heel simpel ook vanaf je PC of laptop doen. Je krijgt dan een invulformulier, waar je je persoonlijke gegevens en die van je gezinsleden invult. Druk op verzenden en binnen niet al te lange tijd ontvang je thuis je begrafenisverzekering polis.

 4. Wijzig je begrafenisverzekering

  Mocht je uiteindelijk je begrafenisverzekering willen wijzigen of bijvoorbeeld je zoon of dochter meeverzekeren? Dan kun je hiervoor contact opnemen met je begrafenisverzekeraar.

Do's

 • Sluit reeds een begrafenisverzekering af als je jong bent, dan betaal je stukken minder dan als je ouder bent.
 • Kijk ook of je korting ontvangt als je met meerdere familieleden op een polis staat.
 • Vergelijk meerdere begrafenisverzekeringen

Don'ts

 • Ga niet direct voor alleen maar de goedkoopste begrafenisverzekering. Vaak zijn er dingen die niet onder de dekking valt en zo valt een begrafeniszekering toch weer duurder uit. Betaal liever enkele euro’s per maand meer, met de zekerheid dat alles gedekt is.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!