Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Verzekeren » Hoe vergelijk ik een levensverzekering?

Hoe vergelijk ik een levensverzekering?

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Het verloop van je leven kun je moeilijk zelf bepalen. Hoewel we overal verzekeringen voor afsluiten, komen sommige situaties zoals een overlijden vaak onverwachts. Wel kun je een levensverzekering afsluiten. Een levensverzekering kan uitgekeerd worden op een bepaalde leeftijd zodat je het bedrag zelf ontvangt en als extra pensioen kunt gebruiken. Ook is het mogelijk dat je enkel een levensverzekering afsluit voor je nabestaanden. De nabestaanden kunnen hebben dan de zekerheid dat ze bijvoorbeeld in hetzelfde huis kunnen wonen en de vaste lasten kunnen betalen. Maar ook een begrafenisverzekering valt onder een levensverzekering. Dan verzeker je je enkel voor de kosten van je uitvaart. Een levensverzekering is dus een verzamelnaam voor verschillende soorten verzekeringen die afgesloten kunnen voor tijdens of na het leven van de verzekerde. Soorten levensverzekeringen Overlijdensrisicoverzekering Een overlijdensrisicoverzekering wordt niet aan jezelf uitgekeerd. Je sluit een overlijdensrisicoverzekering af, zodat de nabestaanden bijvoorbeeld de hypotheek kunnen blijven betalen. Wanneer de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering is verlopen en je bent nog in leven dan zal er niets uitgekeerd worden. Veel hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering als eis. Lijfrenteverzekering Een lijfrenteverzekering is te vergelijken met een pensioenverzekering. Tijdens de looptijd leg je geld opzij waar je rente over ontvangt. Na afloop van de verzekering of wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, wordt de lijfrenteverzekering uitgekeerd. Begrafenisverzekering Een begrafenisverzekering heeft enkel tot doel het financieren van je uitvaart. Op deze manier worden je nabestaanden niet geconfronteerd met de kosten van je uitvaart. Een begrafenisverzekering is af te sluiten als naturaverzekering of een kapitaalverzekering.

Hoedoe door: Femke

Bekijk het profiel van Femke
Aantal Hoedoes: 31


Benodigdheden

 • Een laptop, pc, tablet of smartphone
 • Internetverbinding
 • Je persoonlijke gegevens en eventueel ook die van je partner of kinderen

Stappen

 1. Maak een keuze uit de soort levensverzekering

  Bedenk goed welke levensverzekering je nodig hebt? Kies je voor een overlijdensrisicoverzekering, een lijfrenteverzekering of een uitvaartverzekering? Kies je voor een overlijdensrisicoverzekering dan is het belangrijk dat je de afsluitkosten goed vergelijkt. Deze kosten kunnen namelijk nog behoorlijk verschillen

 2. Bepaal de looptijd van de levensverzekering

  Voor een uitvaartverzekering is de looptijd vaak tot een bepaalde leeftijd of beperkt tot een bepaald aantal jaren. In veel gevallen betaal je premie tot 85 jaar of is de looptijd van de premiebepaling 30 jaar. Bij een overlijdensrisicoverzekering en lijfrenteverzekering kun je verschillende looptijden kiezen. Bepaal welke looptijd het beste bij je situatie past. Denk hierbij ook aan de hoogte van het verzekerd bedrag. Als je verwacht dat je tussentijds extra aflost op je woning dan is het slim om te kiezen voor een annuitair dalende overlijdensrisicoverzekering.

 3. Levensverzekering vergelijken

  Online kun je nu gemakkelijk verschillende levensverzekeringen vergelijken en direct offertes opvragen van de gewenste levensverzekering. Vergelijk deze offertes goed, want soms zitten er enorme premieverschillen tussen de verzekeringen met exact dezelfde dekkingen. Uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net bleek dat de premieverschillen tussen uitvaartverzekeringen maar liefst kunnen oplopen tot ruim 3100 euro voor een stel zonder kinderen. 

 4. Levensverzekering afsluiten

  Heb je de juiste levensverzekering gevonden? Bij de meeste levensverzekeraars kun je online een aanvraagformulier invullen. Je zult dan nadere informatie krijgen. Wanneer je nog twijfelt over de juiste verzekering dan is het aan te raden om contact op te nemen met een financieel adviseur. De financieel adviseur heeft verstand van zaken en kan je uitleggen welke levensverzekering je het beste kunt afsluiten.

Do's

 • Hoe eerder je een levensverzekering afsluit, des te eerder is de looptijd voorbij en kun je ervan profiteren. Sluit een levensverzekering dus af als je nog vol in het arbeidsvolle leven zit en gezond bent.
 • Bekijk ook of je enige fiscale voordelen kunt behalen met je levensverzekering.
 • Je kunt een levensverzekering als onderpand voor je hypotheek nemen.

Don'ts

 • Een levensverzekering op oudere leeftijd afsluiten is geen goed idee. Sterker nog, grote kans dat hij dan geweigerd wordt.
 • Heb je medische problemen, geef het dan eerlijk aan. Beter dat een verzekering geweigerd wordt dan dat je een heel leven betaald en er niet uitgekeerd wordt omdat je niet eerlijk bent geweest.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!