Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Feestdagen » Hoe versier ik een kerstboom

Hoe versier ik een kerstboom

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een kerstboom brengt in één klap veel sfeer in huis, of hij nu echt is of niet. Tenminste, als je hem goed versiert. Hier lees je hoe je het beste een kerstboom kunt versieren, zodat je er optimaal plezier van hebt.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Kerstboom
 • Ballen
 • Slingers
 • Lampjes
 • Andere accessoires, zoals paddenstoelen, sterretjes en eventueel wat spuitsneeuw
 • Snoep- of chocoladekransjes
 • Rode lintjes

Stappen

 1. Vind een mooie boom

  Voor je een boom kunt versieren, moet je er eerst één vinden. Grofweg zijn er twee opties: een nepboom of een echte boom. Een nepboom is meestal perfect gevormd en makkelijk te plaatsen, maar blijft nep en is vaak ook redelijk aan de prijs. Een echte boom is vaak goedkoper, maar gaat ook maar één jaar mee.

  Als je een echte boom koopt, let er dan op of deze mooi rond en vol is, kijk of de takken stevig genoeg zijn om er ballen aan te hangen en of de takken ook een beetje doorlopen naar boven. Dan is het het makkelijkst om de boom zo gelijkmatig mogelijk te versieren.

 2. Zet de boom recht

  Bij een nepboom kun je deze stap overslaan; de kans is groot dat hij dan al recht staat. Bij een echte boom is het goed om te controleren of hij recht staat. Dat is beter voor de balans en ziet er ook een stuk netter uit. Je kunt een boom op de goede plek houden door een paar stenen of blokken hout in de emmer of bak te plaatsen waar de boom in staat. Controleer vanaf verschillende kanten of de boom écht recht staat.

 3. Begin met de lampjes

  Als de boom helemaal recht en in positie staat, kun je aan de slag met de lampjes. Controleer eerst of ze allemaal werken. Als dat niet het geval is, hoef je ze natuurlijk ook niet in de boom te doen. Als de lampjes het wél doen, kun je ze in de boom hangen. Begin bovenaan en zet de lampjes zoveel mogelijk op takken vast. Dit kun je doen door het ringetje bij de lampjes wat te verschuiven en de tak door het lusje te schuiven dat daardoor ontstaat.

  Let erop dat je als het ware rond de boom loopt. Het effect is het grootst als de lampjes op een gelijkmatige manier verdeeld zijn. Hang ze echt een beetje ín de boom, zodat je wel ziet dat er lichtjes in zitten, maar dat de lampjes zelf niet zo goed zichtbaar zijn.

  Zitten je lampjes verschrikkelijk in de knoop? Blijf dan rustig, zorg voor heel veel ruimte en een paar stoelen en begin gewoon ergens. Haal vanaf dat punt alle knopen uit het snoer en leg de ontwarde stukken over de stoel heen, zodat die achter je niet opnieuw in de knoop raken. Tip voor volgend jaar: rol de lampjes netjes op, bijvoorbeeld over een plankje. Dan is de kans op knopen een stuk kleiner.

 4. Voeg de slingers toe

  Vervolgens hang je de slingers op. Hierbij werk je eigenlijk op dezelfde manier als met de lampjes: van boven naar beneden en rond de hele boom. Omdat slingers over het algemeen niet rond lopen, zijn die makkelijker te plaatsen. Probeer ze net iets hoger of lager te hangen dan de lampjes, zodat het licht mooi weerkaatst op de slingers.

 5. Hang de grote ballen en bijzondere stukken op

  De grote ballen en bijzondere stukken zijn natuurlijk de blikvangers van de boom. Hang die daarom als eerste op. Verdeel ze mooi, hang de ornamenten die je zelf het mooist vindt op ooghoogte. Let erop dat je deze stukken niet te laag hangt, zeker niet als je kinderen of huisdieren hebt. De kans dat ze dan sneuvelen is een stuk groter.

  Bekijk de boom even van een afstandje om te zien of alles mooi verdeeld is.

 6. Hang de rest van de ballen op

  De rest van de boom kun je nu opvullen met de iets minder bijzondere ballen. Let ook hier weer op een goede spreiding: zorg dat je geen kale plekken krijgt, maar ook geen clusters met kerstballen. Hang ballen zoveel mogelijk in de buurt van lichtjes, zodat het licht extra mooi uit komt.

 7. Maak de boom af

  Als je alle ballen goed hebt opgehangen, neem je weer even een stapje terug. Kijk of overal wat hangt, loop om de boom heen - voor zover dat kan - en vul eventueel hier en daar nog wat aan. Als dat klaar is, kun je de boom af maken met details: draai wat leuke paddenstoelen in de boom, misschien wat vlinders, een beetje spuitsneeuw, de piek én als laatste: wat chocolade- of snoepkransjes! Met wat rode lintjes geef je die een extra feestelijke uitstraling. Zorg uiteraard wel voor een reservezakje, voor het geval dat je chocolade of snoep het niet redt tot en met de kerstdagen!

Do's

 • Neem de tijd voor het versieren van de kerstboom
 • Maak er een gezellige activiteit van en doe het bijvoorbeeld met andere mensen
 • Sla na de kerst je slag als het gaat om kerstspulletjes. Ze zijn dan veel goedkoper én het is het volgende jaar een verrassing om te zien wat je allemaal hebt.
 • Ga je voor een echte kerstboom? Kies er dan één met kluit, dan is de kans het grootst dat deze ook daadwerkelijk tot na de kerst staat.

Don'ts

 • Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid werk; als je de boom eenmaal hebt, is het uiteindelijk zo geregeld. Bovendien heb je er dan lekker lang plezier van.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!