Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Hoe kom ik van rusteloze benen af

Hoe kom ik van rusteloze benen af

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Maar liefst 5 procent van de volwassenen in Nederland heeft last van rusteloze benen, ofwel het Restless Legs Syndrome (RLS). Wie lijdt aan RLS heeft last van kriebel, onrust en jeuk in de benen, armen of voeten. De klachten zijn vaak erger in situaties van rust, zoals ’s avonds tijdens het eten of op de bank en ’s nachts tijdens het slapen. Alleen bewegen brengt verlichting, vandaar de naam rusteloze benen. Hoewel de aandoening niet levensbedreigend is, kan het leiden tot ernstige slapeloosheid waardoor normaal functioneren onmogelijk wordt. Gelukkig is er wel iets aan te doen!

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Internet
  • Een huisarts die jouw klachten serieus neemt
  • Afleiding
  • Discipline om je levensstijl aan te passen

Stappen

  1. Probeer eerste hulp bij rusteloze benen

    Noodmaatregelen als wrijven, bewegen, rondlopen, op een koude vloer of ondergrond gaan staan of 's nachts je benen buiten de dekens steken, kunnen tijdelijk helpen. Heb je het Restless Legs Syndrome dan zullen de klachten op den duur waarschijnlijker vaker en heftiger voorkomen en is het zaak om andere maatregelen te treffen.

  2. Ga naar de dokter

    De huisarts kan je helpen met medicijnen tegen RLS, een alternatief zoeken voor medicijnen die de klachten juist verergeren of doorverwijzen naar een neuroloog. Stichting Restless Legs raadt aan om eerst het ferritine-gehalte in je bloed te laten controleren bij de huisarts. Als dit lager is dan 50 mcg/l kan een ijzersupplement goed werken. Neem een mineralensupplement altijd alleen in overleg met de huisarts, want ze kunnen ook een negatief effect hebben op je lichaam. Medicijnen tegen rusteloze benen zijn pramipexol en ropinirol. Beiden zijn op doktersvoorschrift verkrijgbaar en worden vergoed door de zorgverzekeraar.

  3. Zorg voor een goede slaaphygiëne

    Een goede nachtrust vermindert de klachten van RLS. Zorg daarom voor een regelmatig dag-nachtritme, eet lichtverteerbare avondmaaltijden en voer een inslaapritueel in, zoals het drinken van een kopje kruidenthee of warme melk.

  4. Stop met roken en drinken

    Nicotine en alcohol stimuleren rusteloze benen. Stoppen met roken en minder alcohol drinken is dan ook de beste remedie. Lukt stoppen niet? Probeer dan in ieder geval wat af te bouwen.

  5. Beweeg met mate

    Lichaamsbeweging zoals trappen lopen, stretchen, masseren of fietsen brengt verlichting bij rusteloze benen. Maar let op: vermijd zware inspanning tijdens de laatste zes uur van de dag. Dat kan de klachten juist verergeren.

  6. Leid jezelf af

    Op momenten waarop je niets te doen hebt, worden de klachten vaak erger. Geestelijke activiteiten als puzzels oplossen, (computer)spelletjes doen of lezen zijn dan een aangename afleidingsmanoeuvre. 

  7. Ontspan

    Ontspanning is goed voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met RLS. Zowel lichamelijke als geestelijke spanning verergeren de klachten. Het is daarom goed om je na een inspannende dag helemaal te ontspannen, bijvoorbeeld door een warm of koud voetenbad te nemen, aan yoga te doen en je onderbenen voor het slapen gaan in te smeren met een verkoelende zalf.

Do's

  • Check of je last hebt van het Restless Legs Syndroom (RLS)
  • Ga naar de huisarts
  • Zorg voor een regelmatig ritme
  • Ontspan

Don'ts

  • Roken en alcohol drinken
  • Zware inspanning tijdens de laatste zes uur van de dag

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!