Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Hoe zon ik veilig en gezond
4

Hoe zon ik veilig en gezond

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe zon ik veilig en gezond
Na die sombere, donkere en vooral natte winterperiode koesteren we maar al te graag elk zonnestraaltje dat we kunnen vinden. Dik ingepakt met winterjas en muts drinken we in de lente al de eerste warme chocolademelk. En in de zomer gaan we helemaal los; elk vrij uurtje wordt in de zon en met zo min mogelijk kleren (voor een optimaal bruiningsproces) doorgebracht. De zon is niet alleen lekker, maar ook nuttig. Onze huid maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht; onmisbaar voor de aanmaak van sterke botten. Maar een te veel aan zonlicht kan ook schadelijke gevolgen hebben. Pijnlijke brandblaren en een snel verouderende huid zijn daar nog de milde vormen van. Volgens de KWF Kankerbestrijding wordt jaarlijks in Nederland bij ongeveer 30.000 mensen huidkanker geconstateerd. En dat aantal is nog steeds fors stijgende.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Zonnebrand
  • Zonnebril
  • Doek, pet of zonnehoedje
  • After-sun

Stappen

  1. Begrijp het bruiningsproces

    Een bruin kleurtje is mooi, maar waarom wordt je huid eigenlijk bruin in de zon? Je huid bestaat uit twee lagen: de opperhuid (bovenste laag) en de lederhuid (onderste laag). De opperhuid bestaat weer uit vijf lagen. In de onderste laag van de opperhuid zitten cellen die bruine pigmentkorrels aanmaken. Deze pigmentkorrels worden naar de bovenste huid getransporteerd om daar de cellen die het meest aan de zon worden blootgesteld te beschermen. Of liever gezegd: om het DNA te beschermen. Uv-stralen (ultra violet) kunnen namelijk de volgorde van je DNA veranderen waardoor ziektes, zoals kanker, kunnen ontstaan.

  2. Kies een passende beschermingsfactor

    Australiërs lachen zich rot om onze beschermingsfactor. Hen zal je niet treffen met een zonnebrand met SPF (Sun Protection Factor) 2; dan kan je je net zo goed niet insmeren. Heb je een donkere huid, dan moet je in Nederland al een SPF van minimaal 5 tot 7 gebruiken. In warme landen moet deze hoger zijn omdat je dichter op de evenaar zit en de zon dus ook krachtiger is.

  3. Smeer je huid in voor je in de zon gaat

    Je huid heeft tijd nodig om de zonnebrand op te nemen. Daarom is het verstandig om al thuis, of in ieder geval zo’n twintig minuten voordat je in de zon gaat je huid in te smeren. Het is erg belangrijk om je huid in te blijven smeren met zonnebrand, zelfs als je huid al bruin is en je niet meer verbrand. De uv-straling van de zon blijft schadelijk. Smeer je ook in als je in de schaduw zit, want ook hier wordt je huid blootgesteld aan uv-straling.

  4. Laat je huid wennen aan de zon

    Zit je voor het eerst sinds lange tijd weer in de zon? Houd het zonnebaden dan beperkt. Je huid moet namelijk eerst wennen aan de zon. Dit doe je door de eerste dag een kwartiertje in de zon te zitten en dit verder uit te breiden. Vermijd altijd de zon op het heetst van de dag: tussen 12.00 en 15.00 uur.

  5. Blijf smeren

    Het is erg belangrijk dat je jezelf met enige regelmaat insmeert. Zonnebrand verliest namelijk aan kracht. Daarbij is een waterproof zonnebrandcrème nooit helemaal waterproof. Smeer je daarom elke twee uur in en vergeet niet je oren en voeten. Plekjes die je snel vergeet in te smeren, maar die o zo pijnlijk zijn als ze verbrand zijn.

  6. Smeer kinderen altijd met een hoge factor in

    Eigenlijk kun je kinderen onder de twaalf jaar beter helemaal niet blootstellen aan de zon. Maar de kans is groot dat dat niet gaat lukken. Zorg er in ieder geval voor dat je kinderen insmeert met een zonnebrandfactor twintig of hoger. Trek kinderen een shirtje aan als ze uit het water komen en zet ze ook een petje of hoedje op.

  7. Verkoel je huid met after-sun

    Je huid heeft het zwaar te verduren tijdens een dagje zonnen. Terwijl je mooi bruin wordt, beschadigt je huid.

    Spoel eerst onder een lauwwarme douche de laatste restjes zonnebrand af. Smeer vervolgens een after-sun met aloë vera op je huid. De crème herstelt het vochtbalans in de huid en verkoelt de eventuele verbrande huid. Smeer niet een te dikke laag after-sun op. Hierdoor kan je huid niet meer ademen en sluit je als ware de ‘hitte’ op.

Do's

  • Blijf uit de zon op het heetst van de dag: tussen 12.00 en 15.00 uur.
  • Drink voldoende water; door de warmte verlies je veel vocht. Hierdoor kun je hoofdpijn of zelfs een zonnesteek krijgen.

Don'ts

  • Denk niet alleen dat je je moet insmeren als je in je zwembroek op het strand ligt. Ook op het terras, een stedentrip of gewoon tijdens het werk word je blootgesteld aan schadelijke uv-straling. Smeer je daarom 's ochtends altijd goed in met zonnebrand.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!