Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Lichaam » Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon
Zonder de zon zou er geen leven mogelijk zijn op aarde. Bovendien voorziet zonlicht ons van vitamine D, worden we er vrolijker en niet te vergeten prachtig bruin van. Maar teveel zonlicht is schadelijk voor je huid: de elastinevezels in je huid raken beschadigd en dat zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert. Bovendien kun je huidkanker krijgen van te vaak te lang in de zon liggen. Gelukkig kun je zelf veel doen om je huid te beschermen tegen de zon.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Zonnebrandcrème
 • Kleding
 • Hoed of pet
 • Zonnebril
 • After sun

Stappen

 1. Blijf in de schaduw

  De beste manier om je huid tegen de zon te beschermen is natuurlijk om hem niet bloot te stellen aan zonlicht. Zeker tussen 12.00 uur en 15.00 uur kun je het beste in de schaduw blijven, omdat de zon dan op zijn felst is. Maar als je helemaal het zekere voor het onzekere wilt nemen, blijf dan de hele dag in de schaduw. Je zult evengoed bruin worden, hoewel een stuk langzamer en misschien wat minder dan je gewend bent.

 2. Laat je huid voorzichtig aan de zon wennen

  Je huid wordt bruin in reactie op zonlicht, maar dat is niet alleen om jou er mooier uit te laten zien. De bruine kleur is het eigen beschermingsmechanisme van je huid: een soort parasolletje van pigment dat aan de bovenkant van de cellen in je opperhuid ligt en zo de dieper liggende delen van je huid beschermt. Maar je huid heeft even tijd nodig om deze natuurlijke bescherming aan te maken. Als je meteen op de eerste zomerse dag uren gaat liggen bakken, krijgt je huid die tijd niet. Met als gevolg huidbeschadiging en zonnebrand. Ga dus liever op de eerste dag tien minuten de zon in en bouw die hoeveelheid tijd langzaam uit. Geef je huid tussendoor ook regelmatig rust in de vorm van een dagje niet zonnen.

 3. Smeer je goed in

  Onbedekte huid die je bloot gaat stellen aan de zon kun je het beste een half uur voordat je naar buiten gaat goed insmeren met een antizonnebrandmiddel. Let daarbij op de beschermingsfactor en kies het product dat het beste bij jouw huidtype past. Smeer je bovendien regelmatig opnieuw in, minstens eens in de twee uur. Komt je huid in contact met zand of water, smeer dan vaker dan dat. Ook als je veel zweet is de bescherming eerder verdwenen en moet je het insmeren vaker herhalen. Wees niet te zuinig met zonnebrandcrème. De meeste mensen gebruiken nog niet eens de helft van wat ze eigenlijk zouden moeten gebruiken om zichzelf goed te beschermen. Royaal smeren, zodat het voor je gevoel ietwat overdreven lijkt, biedt de beste bescherming.

 4. Smeer je altijd in

  Niet alleen als je gaat zonnebaden heeft je huid bescherming tegen UV-straling nodig. Ook als je even naar de supermarkt om de hoek loopt, in de lunchpauze met collega’s naar een terras loopt en als je naar de sportschool fietst heb je die bescherming hard nodig. Veel mensen vergeten zich in te smeren wanneer ze maar korte tijd naar buiten gaan, of vinden het de moeite niet. Maar ook dan kun je huidbeschadiging oplopen, dus het is zeker geen overbodige luxe.

 5. Bedek je huid

  Huid die niet wordt blootgesteld aan zonlicht, geniet de beste bescherming. Als je dus niet de zon in gaat om bruin te worden, bedek dan zoveel mogelijk delen van je huid met kleding. Niet alle kleding is daarvoor even geschikt, maar in het algemeen geldt dat hoe dichter en regelmatiger het weefsel van de stof is, hoe beter een kledingstuk je beschermt. Houd ook rekening met de kleur van je kleren: donkere kleuren laten minder UV-straling door dan heldere kleuren. Bovendien speelt ook de vochtigheidsgraad van je kleren een rol: natte kleding beschermt minder goed dan droge kleding. Zweet je dus veel, dan is het raadzaam om extra kleding in je tas te stoppen en die aan te trekken als de kleren die je aan hebt vochtig worden. Bedek ook je hoofdhuid: draag in de zon een petje of hoedje. Een zonnebril beschermt bovendien niet alleen je ogen, maar ook de huid eromheen. Daar kun je dus ook niet zonder.

 6. Geef je huid nazorg


  Na een dagje zonnen is het belangrijk dat je huid herstelt van het zonlicht. Smeer hem dus lekker in met after sun. After sun hydrateert je huid en zorgt ervoor dat je huid gekalmeerd wordt. Als je daarnaast het inwendige vochtgehalte van je lichaam aanvult door wat meer water te drinken en een stuk fruit te eten, voorzie je je huid van alle bouwstoffen die hij nodig heeft. Niet alleen om bij te komen van de afgelopen dag maar ook om zich voor te bereiden op de volgende dosis zonlicht.

Do's

 • Uitzoeken welk huidtype jij hebt en daar je bescherming op baseren.
 • Je ook insmeren als je in de schaduw blijft of als het bewolkt is. UV-straling dringt ook in die gevallen tot je huid door.
 • Uit de zon gaan als je huid vreemd reageert. Bijvoorbeeld als je jeuk of uitslag krijgt, maar ook als je ineens merkt dat je sneller verbrandt dan normaal terwijl je wel de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht hebt genomen. Maak je je zorgen over de reactie van je huid, raadpleeg dan een dokter.

Don'ts

 • Alleen after sun gebruiken als je verbrand bent. Ook als je geen pijnlijke rode huid hebt werkt after sun verzachtend en herstellend.
 • Erop vertrouwen dat je bruine kleur je wel genoeg bescherming geeft. Dat is niet zo, het is alleen de eerste verdedigingslinie van je huid. Jij moet de rest doen.
 • De hele dag in de zon gaan liggen. Niet nodig om mooi bruin te worden, maar je loopt wel meer risico op huidproblemen.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!