Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Zwangerschap » Hoe bereken ik mijn vruchtbare dagen?

Hoe bereken ik mijn vruchtbare dagen?

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Om zwanger te worden, is het belangrijk om te weten wanneer een vrouw vruchtbaar is. Door de menstruatiecyclus te bekijken, kan je berekenen wanneer een vrouw vruchtbaar is. Twee dagen voor de ovulatie en op de dag van de ovulatie is een vrouw het meest vruchtbaar.

Hoedoe door: Femke

Bekijk het profiel van Femke
Aantal Hoedoes: 31


Benodigdheden

 • Een online calculator
 • een kalender

Stappen

 1. Start van de menstruatie

  Houd een paar maanden bij wanneer de menstruatie begint en schrijf dit ergens op.

 2. Een volledige cyclus berekenen

  Bereken per maand één volledige cyclus. Je begint met tellen vanaf de eerste dag van de menstruatie tot het moment dat de volgende menstruatie weer begint. Gemiddeld is dit 28 dagen, maar dit kan ook behoorlijk afwijken. 

 3. Ovulatie berekenen

  Als je cyclus 28 dagen duurt, is je ovulatie op dag 14. Als je cyclus 29 dagen duurt, is je ovulatie op dag 15. Je eisprong gaat dus één dag vooruit als je cyclus een dag langer duurt.

  Met deze handige ovulatie rekenhulpmiddel kun je jouw vruchtbare dagen berekenen.

Do's

 • Houd de datum van de menstruatie een aantal maanden bij om er zeker van te zijn hoelang je cyclus duurt. Het kan zijn dat één cyclus wat langer of korter duurt. Door het voor meerdere maanden te berekenen, zie je hoelang je cyclus in het algemeen duurt.
 • Probeer je zwanger te worden? Vrij dan om de 2-3 dagen en zeker tijdens je vruchtbare dagen. Spermacellen blijven namelijk een paar dagen in leven.

Don'ts

 • Raak niet in paniek als je cyclus niet altijd even lang duurt. Er zijn ook andere dingen die invloed kunnen hebben op je menstruatiecyclus, zoals stress en overgewicht.
 • Wil je juist niet zwanger worden en vrij je alleen na je ovulatie om zo een zwangerschap te voorkomen? Let erop dat je eisprong soms kan verschillen en je dus niet beschermd bent tegen een bevruchting. Gebruik anticonceptie om een zwangerschap te vermijden.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!