Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Zwangerschap » Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap
4

Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 270 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap
Tijdens je zwangerschap ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen lijf, maar ook voor dat van je kindje. Je kunt niet zomaar eten en drinken wat je wilt. Sommige dingen kun je beter laten staan, terwijl je andere dingen vooral wel moet eten.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Gezond verstand
 • Vitamine D
 • Foliumzuur
 • Voldoende vitamines en mineralen

Stappen

 1. Ga voor kwaliteit

  'Als je zwanger bent, eet je voor twee!' Veel toekomstige moeders gebruiken dit motto om zich maar vooral lekker vol te stoppen tijdens hun zwangerschap. Nodig is het echter niet; tijdens je zwangerschap hoef je niet per se extra veel te eten, maar moet je vooral letten op de kwaliteit van je eten.

  Juist tijdens je zwangerschap is het belangrijk om bijvoorbeeld eens wat vaker biologisch te eten: als jij geen giftige stoffen binnenkrijgt, dan kun je ze ook niet doorgeven aan je ongeboren kindje! Wees je dus bewust van wat je binnenkrijgt en ga alleen voor het allerbeste!

 2. Eet gevarieerd

  Omdat het belangrijk is dat je alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt, is het goed om een gevarieerd eetpatroon aan te houden. Het Voedingscentrum adviseert om in ieder geval een basismenu aan te houden. Dit menu bevat alles wat je tijdens je zwangerschap in ieder geval nodig hebt.

 3. Eet extra eiwitten

  Hoewel er in principe al extra eiwitten in het basismenu uit stap 2 zijn opgenomen, kan het geen kwaad om extra te letten op de hoeveelheid eiwitten die je binnenkrijgt. Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor je kindje: eiwit zorgt voor de ontwikkeling van je placenta, maar het is ook een belangrijke stof voor de ontwikkeling en groei van je kindje. Neem daarom tijdens je zwangerschap gerust wat extra zuivelproducten, peulvruchten, vis, gevogelte of eieren. Dit zijn allemaal bronnen van eiwitten!

 4. Vermijd 'schadelijke' producten

  Gerookte vis, rauwe producten, lever; misschien heel lekker, maar een echte no-go als je zwanger bent. Deze producten hebben namelijk een negatieve invloed op zowel je vruchtbaarheid als je ongeboren kindje. Hetzelfde geldt voor sigaretten en alcohol; die kun je tijdens je zwangerschap maar beter helemaal vermijden.

 5. Slik extra vitaminen en mineralen

  Normaal gesproken krijg je, als je een gezond voedingspatroon volgt, voldoende vitaminen en mineralen binnen. Tijdens je zwangerschap kan je lijf wel wat extra's gebruiken. Slik daarom in ieder geval extra vitamine D en foliumzuur. Vitamine D zorgt ervoor dat je voldoende calcium beschikbaar hebt om ervoor te zorgen dat je kindje sterke botten krijgt. Foliumzuur verkleint de kans dat je kindje wordt geboren met een ernstige afwijkingen.

 6. Drink voldoende

  Tijdens je zwangerschap krijgen met name je nieren het zwaar te verduren. Zij moeten niet alleen jouw afvalstoffen verwerken, maar ook die van je baby. Om ervoor te zorgen dat je nieren hun taak snel en goed uit kunnen voeren, is het belangrijk om voldoende te drinken. Kies vooral voor gezonde drankjes, zoals water, kruidenthee of suikervrije drankjes. Die zorgen ervoor dat je lijf het een stuk gemakkelijker krijgt!

Do's

 • Eet gezond
 • Heb je last van een hoge bloeddruk? Probeer dan ook eens zoutloos of minder zout te eten
 • Zorg dat je weet welke producten minder goed of zelfs slecht zijn voor de ontwikkeling van je kindje

Don'ts

 • Eet NIET voor twee; de kwaliteit van je eten is belangrijk, niet de kwantiteit!
 • Eet geen rauwe producten

Bron

Meer uitleg