Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Samenleving » Hoe organiseer ik een demonstratie

Hoe organiseer ik een demonstratie

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Je bent tegen het eten van dieren, tegen de afschaffing van het collegegeld of voor de vrijlating van een politiek gevangene. Dan kan je veel brieven en e-mails sturen naar de desbetreffende instanties. Of je kunt de straat op gaan. Het liefst met zoveel mogelijk mensen die jouw mening delen zodat jullie boodschap écht gehoord wordt. Bovendien is de kans groter dat de media jouw verhaal oppakt. In deze hoedoe lees je hoe je een demonstratie organiseert.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Telefoon
  • E-mail
  • Flyers
  • Groot netwerk
  • Krachtige boodschap

Stappen

  1. Prik een dag en tijdstip

    Met het prikken van een dag moet je niet alleen rekening houden met het feit dat er voldoende mededemonstranten kunnen. Misschien nog wel veel belangrijker is dat je een moment kiest waarop je gehoord wordt. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, tijdens de lunch of aan het einde van de middag (na werktijd). Momenten waarop er veel mensen buiten zijn.

  2. Meld de demonstratie bij je gemeente

    Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook voor een demonstratie moet je toestemming vragen aan de gemeente. Het houden van een demonstratie is toegestaan in de wet Openbare Manifestaties. Toch is het voor gemeentes noodzakelijk om de nodige begeleiding in te zetten om de orde te handhaven. Informeer bij jouw gemeente welke regels er gelden.

  3. Promoot de demonstratie

    Datum geprikt? Geef mensen dan minimaal een week de tijd om zich aan te melden om mee te doen. Je demonstratie kun je promoten door mond-tot-mond reclame, flyers, kettingmail, een persbericht in de krant, een interview op de radio enz. Vergeet niet om duidelijk te vermelden wanneer, waar en hoe laat mensen verwacht worden. Zet ook een telefoonnummer, e-mailadres en (als deze er is) de website op de flyer.

  4. Knutsel spandoeken en borden

    Trommel een groepje creatieve mededemonstranten op en bedenk enkele pakkende slogans die je op spandoeken en borden kunt zetten. Met deze spandoeken trek je wellicht de aandacht van voorbijgangers. Misschien willen ze vervolgens ook in gesprek met je gaan of zijn ze geïnteresseerd in een informatieflyer (zie volgende stap).

  5. Maak flyers en persmappen

    Met spandoeken en borden interesseer je voorbijgangers. Een gemiste kans dus als je het bij leuzen en spandoeken houdt. Zet jouw boodschap kort en krachtig op een flyer, met eventueel een verwijzing naar de website voor meer en actuele informatie. Deze kun je uitdelen onder geïnteresseerden en wellicht ook hun stem krijgen. Dat is handig als je bijvoorbeeld een onderwerp op de lokale raadsagenda of misschien wel op de landelijke agenda wilt zetten.



    Een andere groep die je blij maakt met kort en bondige informatie zijn de journalisten. Maak een persmap met onder andere een persbericht, de bovengenoemde flyer en eventueel de brieven en e-mails die je naar instanties hebt gestuurd. Wees wel selectief; te veel informatie werkt tegenovergesteld.



    ! Nodig de pers tijdig uit, breng ze een week van te voren op de hoogte van je demonstratie.

  6. Bedenk een pakkende slogan om mee te demonstreren

    Demonstraties verlopen nooit in stilte. Vaak hebben de demonstranten één of meerdere slogans die ze steeds herhalen. Kies voor makkelijke woorden en wees niet al te belerend. Je wilt tenslotte dat je sympathisanten krijgt en de voorbijgangers niet afschrikken. Kies voor een bewoording waarmee veel mensen het eens zullen zijn. Dus niet: carnivoren zijn moordenaars, maar liever ‘bio-industrie is beestachtig’.

  7. Sta open voor een gesprek

    Doel van je demonstratie is dat je iets wilt bereiken. En daarvoor is overleg nodig met de partij tegen wie je demonstreert. Sta open voor overleg en eventueel ook voor compromissen. Op deze manier bereik je vaak meer en houd je ook de publieke opinie aan jouw kant.

    Succes!

Do's

  • Organisatieteam samenstellen. Het is goed als er meerdere mensen rondlopen die de demonstranten in het gareel kunnen houden, de pers te woord kunnen staan en andere organisatorische zaken kunnen afhandelen.

Don'ts

  • Geweld gebruiken. Laat de demonstratie niet uitmonden in een vechtpartij!

Bron

‘How to organize a demonstration’ op Fair.org.