Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Wet & recht » Hoe kies ik een advocaat
3

Hoe kies ik een advocaat

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 14 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Een advocaat doet meer dan zaken bepleiten bij de rechter. Hij is er ook om advies te geven dat een procedure kan voorkomen. In een aantal situaties is het inschakelen van een advocaat verplicht. Dit is het geval bij civiele procedures bij de rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad. Het inschakelen van een advocaat is niet verplicht bij juridische procedures bij de kantonrechter, de bestuursrechter en bij overtredingen bij de strafrechter.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Stappen

  1. Bepaal of er een alternatief is

    Een advocaat zoeken is lang niet altijd nodig. Een mediator - bemiddelaar - kan bijvoorbeeld uitkomst bieden omdat deze het wederzijds begrip verbetert. Daarnaast zijn er voor veel problemen gratis instanties, zoals het Juridisch Loket of Sociaal Raadslieden. Bij een conflict met een werkgever kan een vakbond/werknemersbond helpen. Ten slotte kun je een zaak voor een geschillencommissie of klachtencommissie zelf afdoen.

  2. Schakel de advocaat op tijd in

    In veel gevallen heeft de tegenpartij vaker met het juridische bijltje gehakt. Als je dus een advocaat wilt inschakelen, doe dit dan in ieder geval voordat je onderhandelt of iets ondertekent. Zo voorkom je blunders in een vroeg stadium.

  3. Maak een voorselectie van kandidaten

    Er zijn meerdere instanties waar je een advocaat in jouw buurt kunt zoeken, zoals de Raad voor Rechtsbijstand. Let er bij het kiezen op of de ervaring, achtergrond en specialisme van het bureau aansluiten bij jouw zaak.

  4. Plan enkele gratis consulten

    Een consult kan al veel zorgen en onzekerheden wegnemen. Veel kantoren houden gratis spreekuur of bieden een gratis intakegesprek aan van een half uur. Je kunt bij verschillende advocatenbureaus een gratis consult doen. Dan blijkt snel wie de casus het beste begrijpt. Let erop of de advocaat al een beeld kan schetsen van de benodigde stappen in het proces. Heeft de advocaat eerder soortgelijke zaken behandeld? Kan hij een inschatting geven van mijn kansen?

  5. Vraag een aantal offertes aan

    Let bij de offerte niet alleen op het uurtarief maar ook op bijkomende kosten. Laat een offerte op papier zetten met de betalingmomenten. Zorg dat je duidelijkheid hebt over het declaratiesysteem: is dit op basis van uurtarief, een vast bedrag, een percentage van het te incasseren bedrag (incassotarief), of een bedrag op basis van een contract voor een bepaalde duur?

Do's

  • Een relatie opbouwen met een advocaat: je belt dan sneller even op voor kosteloos advies
  • Doe om kosten te besparen zo veel mogelijk zelf - uiteraard in overleg met de advocaat

Don'ts

  • In zee gaan met een advocaat bij wie je je niet op je gemak voelt

Voordat je een advocaat zoekt

door Robin Linthorst op 15-12-2008 09:39
In deze tijd van bemiddelen in conflicten zoek je eerst een mediator. Door niet meteen je recht te zoeken en eerst te proberen 'er uit' te komen door neutraal begeleid te onderhandelen met de ander kan je veel ellende voorkomen en het is ook veel!goedkoper per uur. Een goede mediator vinden is moeilijk genoeg en vraagt een aparte HOE DOE. Wie?
Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!